ÇİB: "4,7 milyar $ hurda ithalatı Türkiye'ye 8,6 milyar $ çelik ihracatı getirdi"

Cuma, 27 Haziran 2014 18:18:49 (GMT+3)   |   İstanbul
       

Türk Çelik İhracatçıları Birliği (ÇİB), uluslararası yönetim ve danışma şirketi A.T. Kearney'ye hazırlattığı "Global Hurda Pazarı Değerlendirme Raporu"nu 26 Haziran Perşembe günü yayımladı. Türkiye çelik sektörüne yol göstereceği belirtilen raporda, hurda kullanımının çelik sektörü ve ulusal ekonominin gidişatı açısından önemi vurgulanıyor.
 
Raporda, Türkiye'nin hurda ithalatının dış ticaret açığını artırmanın aksine, katma değerli çelik ürünlerin üretilmesine ve bu ürünlerin ihraç edilmesine imkan tanıdığı belirtiliyor. Öte yandan, raporda hurdanın yerli kaynaklardan sağlanabilmesi için geri dönüşümün önemine de dikkat çekiliyor.
 
Rapora göre, 2012 yılında Türkiye 32,2 milyon mt hurda kullanarak 34,3 milyon mt nihai çelik üretti. Bu miktarın 22,4 milyon mt'luk kısmı 9,4 milyar $ karşılığında ithal edilirken, 9,7 milyon mt'luk kısmı ise yerel kaynaklardan sağlandı. İthalatın 3,2 milyar dolarlık bölümü, ihraç edilecek çelik ürünlerinin üretiminde kullanılarak Türkiye'nin toplam ihracatına 6,5 milyar dolarlık direkt katkı sağlandı. Sektörün metal ürünleri, makine ve ulaşım sektörleri ile otomotiv ve beyaz eşya gibi diğer sektörler aracılığı ile yarattığı değer de bu veriye ilave edildiğinde toplam hurda ithalatının 4,7 milyar $'lık bölümü ile yapılan üretim neticesinde 8,6 milyar $'lık ihracata imza atıldı.

Rapora göre, 2012 yılında Türkiye hurda yerine yarı mamul ithalatı yapmış olsaydı, dış ticaret açığı 5,3 milyar $ artacaktı. Ayrıca söz konusu senaryoya göre, çelik sektöründe üreticiler hurdayı yalnızca yerel kaynaklardan tedarik etseydi, ülkenin nihai mamul üretimi 34,3 milyon mt'dan 9,4 milyon mt'a gerileyecekti. Sonuç olarak, 2012 yılında Türkiye'nin nihai mamul ihracatı 7,6 milyar $'dan fazla azalırken, çelik sektörü istihdamı ise 35.000'den 14.000'e düşecekti.

 


Benzer Haber ve Analizler

Türkiye’de yerel hurda fiyatları değişmedi

26 Nis | Hurda ve Hammadde

Küresel hurda piyasasına bakış: Türkiye’de ithal hurda fiyatları yavaşça yükseliyor, Asya piyasası cansız talep ...

26 Nis | Hurda ve Hammadde

Vietnam hurda piyasası zayıflarken Güney Koreli üreticiler kapasite kullanım oranlarını düşürdü

26 Nis | Hurda ve Hammadde

Tayvan’da ithal hurda fiyatları düştü, stoklar iyi seviyelerde

26 Nis | Hurda ve Hammadde

İtalya’da yerel hurda fiyatları yatay seyrederken beklentiler olumlu

26 Nis | Hurda ve Hammadde

Japonya’nın hurda ihracatı Ocak-Mart döneminde %4,6 düştü

26 Nis | Çelik Haberler

Portland’da rıhtımda teslim HMS I/II 80:20 kalite hurda fiyatları

26 Nis | Hurda ve Hammadde

Portland’da rıhtımda teslim P&S kalite hurda fiyatları

26 Nis | Hurda ve Hammadde

Houston’da rıhtımda teslim HMS I/II 80:20 kalite hurda fiyatları

26 Nis | Hurda ve Hammadde

Houston’da rıhtımda teslim P&S kalite hurda fiyatları

26 Nis | Hurda ve Hammadde