7 Avrupa ülkesi dampingin engellenmesi için ciddi adımlar atılmasını istedi

Salı, 09 Şubat 2016 17:01:26 (GMT+3)   |   İstanbul
       

İtalyan gazetesi Il Sole 24Ore’de yer alan habere göre, 7 Avrupa ülkesi AB’ye sunduğu ortak raporda, çelik sektöründeki geniş çaplı kapasite fazlasının sebep olduğu dampingi durdurmak için ciddi ve hızlı önlemler alınmasını istedi. Öte yandan, bu konuyla bağlantılı olarak Çin’e piyasa ekonomisi statüsü tanınması tartışmaları da devam ediyor.
 
Raporda, zarar eden çelik üreticisi Ilva Group’u satmaya çalışan İtalya’nın, Almanya ve Fransa ile birlikte ciddi bir adım atılmasını en çok destekleyen ülkelerden biri olduğu, bu ülkelerin İngiltere, Belçika, Lüksemburg ve Polonya tarafından da desteklendiği vurgulandı. Rapora hakim olan genel görüş ise AB ekonomisinin yıkılma tehlikesi altında olduğu.
 
7 ülke tarafından hazırlanan raporda, Çin ve Rusya’dan yapılan soğuk haddelenmiş çelik ithalatı ve Çin’den yapılan sıcak haddelenmiş çelik ithalatına karşı hızlı bir önlem alınması ve soruşturma başlatılması isteniyor.
 
15 Şubat’ta Belçika’nın başkenti Brüksel’de yapılacak olan Enerji Endüstrileri Konferansı’nda bu sorun ele alınacak. Ayrıca Avrupa Çelik Birliği (EUROFER) aynı tarihte işçi, yönetici, sendika temsilcileri dahil olmak üzere 5.000’den fazla kişinin katılacağı bir protesto yürüyüşü düzenliyor.