Alocci: Hurda ticareti önümüzdeki dönemde değişimden geçecek

Salı, 08 Haziran 2010 13:50:27 (GMT+3)   |  
       

İtalyan hammadde ve çelik ticareti şirketi Alocci Rappresentanze Industriali'den Ruggero Alocci, SteelOrbis 2010 Bahar Konferansı ve 62. IREPAS Toplantısı'nda yaptığı sunumda, yakın tarihin en büyük ekonomik krizi sonrasında küresel ekonominin görünümünü yorumladı. Alocci, küresel ekonominin beklenenden daha olumlu şekilde toparlandığını belirtirken, gelişmekte olan ülkelerin liderlik ettiği toparlanma sürecinin hızının bölgesel farklılıklar içerdiğini ve çoğu Avrupa ve bazı BDT ülkelerinin bu noktada gerilerde kaldığını bildirdi. 

Gelişmiş ekonomilerin stoklama ve devlet yardımları sonucunda ekonomik olarak büyümeye devam ettiğini belirten Alocci, gelişmekte olan ülkelerin ise büyük altyapı projeleri, şehirleşme yatırımları ve ihracat ile büyümeyi sürdürdüğünü vurguladı. Yetkili, kriz sonrası uygulanacak ekonomi politikalarının, mali denge ve enflasyonist baskılarla nasıl mücadele edeceğinin gündemdeki ana konu olduğunu ifade etti.

Alocci sunumunda, 2000 ile 2010 yılları arasında çelik üretiminin 850 milyon mt seviyesinden, 1,22 milyar mt seviyesine çıktığını ve 2010 yılı tahmininin 1,31 milyar mt seviyesinde olduğunu belirtti. Japonya, ABD ve AB gibi gelişmiş ekonomilerin çelik üretiminin azaldığını ifade eden Alocci, Türkiye, Orta Doğu, Hindistan ve Afrika gibi gelişmekte olan ekonomilerde reel üretim ve üretim kapasitelerinin arttığını vurguladı. Yetkili, gelişmiş ülkelerin yüksek üretim kapasitesi ve düşüş eğiliminde olan çelik üretimi ile gelişmekte olan ülkelerin büyüyen üretim kapasitesi ve üretimi göz önüne alındığında, yakın gelecekte %10 ila %30 arasındaki oranlarda ve bölgeden bölgeye değişebilecek bir üretim fazlası sorununun ortaya çıkmasının muhtemel olduğu yorumunu yaptı. Alocci, bu durumun hurda toplanmasından, çelik dağıtımına tüm arz-talep zincirini etkileyeceğini belirtti.

Hammadde piyasasında uygulanan yeni üç aylık fiyat sistemine de değinen Alocci, sistemin çelik üretiminin maliyetlerine uçuculuk getireceğini ve zaten spot fiyatları takip eden gelişmekte olan ekonomilerin bu durumdan, referans fiyatlara göre hareket eden gelişmiş ekonomilere göre daha az etkileneceğini ifade etti. Alocci, hurda, DRI, pik demir ve HBI fiyatlarının artan stoklama faaliyetlerine paralel olarak hızla yükseldiğini söyleyerek, bu eğilimin reel talebin yükselmemesi durumunda sürdürülemeyeceğini belirtti. Yetkili, bu nedenle fiyatların yeniden düşeceği, fakat ocak 2010 seviyelerine inmeyeceği tahmininde bulundu.

Hurda üretimi ve toplanması faaliyetlerinin gelişmiş ekonomilerde daha düşük seviyelerde olacağını belirten Alocci, hurda ticaretinin şu anki yapısının değişeceği, Rusya, Ukrayna ve Polonya gibi bugünün ihracatçılarının ithalatçı haline geleceği ve AB ülkelerinin Asya'ya hurda ihraç edeceği öngörülerini dile getirdi. Yetkili, bu dönemde İtalya'dan Türkiye'ye hurda ihracatı gözlendiğinin altını çizdi.

Alocci ayrıca, gelişmekte olan ülkeler için, üretim fazlası, hammadde maliyetleri ve çevresel gereklilikler faktörleri göz önüne alındığında, Çin'in istikrarını koruduğu ve büyümesini sürdürdüğü sürece pazardaki en avantajlı ülke konumunda olduğunu vurguladı.


Benzer Haber ve Analizler

Çin kütük, hurda ve pik demirden aldığı ithalat vergisini kaldırdı; bu durum ASEAN dışındaki yarı mamul tedarikçilerine ...

28 Nis | Çelik Haberler

Türkiye’nin çelik ihracatındaki gerileme eylülün ilk yarısında da sürdü

17 Eyl | Çelik Haberler

Pik demir fiyatlarında hurda fiyatları ile aynı oranda bir düşüş gerçekleşmedi

21 May | Hurda ve Hammadde

WSD’den Stratejik İncelemeler IX: Korelasyon katsayıları çelik fiyat ilişkilerine ışık tutuyor

22 Mar | Çelik Haberler

Çin 2013 yılına ilişkin çelik ürünleri ihracat vergisi oranlarını açıkladı

19 Ara | Çelik Haberler

Assofermet: İtalya hurda fiyatları ocak artışı sonrası düzeltme görüyor

16 Şub | Çelik Haberler

Ukrayna ocak-ağustos dönemi çelik ihracat verilerini açıkladı

29 Eyl | Çelik Haberler

Ukrayna ocak-temmuz dönemi çelik ihracat verilerini açıkladı

08 Eyl | Çelik Haberler

Ukrayna ocak-mayıs dönemi ihracat verilerini açıkladı

25 Haz | Çelik Haberler

Ukrayna ocak-şubat dönemi ihracat verilerini açıkladı

29 Mar | Çelik Haberler