ABD’de OCTG soruşturmasına yönelik tepkiler gelmeye başladı

Perşembe, 04 Temmuz 2013 14:33:42 (GMT+3)   |   San Diego
       

2 Temmuz Salı günü ABD'li üreticiler, ABD'nin en önemli OCTG borusu tedarikçileri arasında yer alan ülkelere yönelik antidamping vergisi ile telafi edici vergi incelemesi talep etti. Bununla beraber söz konusu vergi soruşturmasının kapsamı ve birçok farklı ülkeyi içermesi nedeniyle ABD çelik sektöründe değişik yorumlara sebep oldu.
Amerika Uluslararası Çelik Enstitüsü, konuya ilişkin açıklamasında "Bu kadar geniş çaplı bir inceleme talebi petrol ve doğal gaz sondaj piyasasını olumsuz etkileyecektir.

Petrol ve doğal gaz sondaj sektörü küresel ekonomik kriz başladığından beri istikrarını sürdüren sektörler arasında yer alıyor. ABD, hem geleneksel hem de yeni sondaj yöntemleriyle enerji kaynaklarında dışa bağımlılığını azaltırken, sektörde on binlerce yeni istihdam yaratıldı. Petrol ve doğal gaz sektöründe faaliyet gösteren ABD'li şirketler, güvenilir tedarikçilere ihtiyaç duyuyor. Sektör, ihtiyaç duyduğu tedariki büyük oranda ithalattan sağlıyor," ifadelerine yer verdi.

AIIS açıklamasını şu şekilde sürdürdü :"ABD piyasasında hem ABD'li hem de yabancı OCTG borusu tedarikçilerinin zaman zaman sorumsuz davranışları oldu. Bu tip davranışlar piyasadaki arz-talep dengesine zarar verdi. Artan OCTG stokları, OCTG piyasasının bazı alt segmentlerini olumsuz etkiledi. AIIS olarak, hem yerel hem de yabancı OCTG tedarikçilerinin büyük bir kısmının sorumlu davranarak, piyasaya yüksek kaliteli ürünler tedarik ettiğine inanıyoruz. Bu davanın kapsamı, petrol ve doğal gaz sektöründeki dengeleri bozarak, tüccarlara, tedarikçilere hatta sondaj faaliyetlerine zarar verecek niteliktedir,"

AIIS başkanı David Phelps ise "Bu davada adı geçen tedarikçilerin büyük bir kısmının haklılığının, inceleme sonucunda anlaşılacağını düşünüyoruz. OCTG borusu tedariki, ülkedeki sondaj faaliyetlerinin devamı, yeni istihdam yaratılması ve ABD'nin enerjideki dışa bağımlılığının azaltılması açısından çok önemli," şeklinde konuştu.
Amerika Demir Çelik Enstitüsü ise Hindistan, Filipinler, Suudi Arabistan, Güney Kore, Tayvan, Tayland, Türkiye, Ukrayna ve Vietnam'dan ithal OCTG ürünlerine yönelik soruşturmaya destek verdiğini belirtti.

AISI başkan ve CEO'su Thomas J.Gibson "Davada adı geçen ülkelerden yapılan OCTG ithalatı, son yıllarda yaklaşık %111 arttı. İnceleme talep eden ABD'li şirketler bu ithalatın ülkedeki yerel çelik sektörüne zarar verdiğini söylüyor. ABD kanunları, teşvik gibi adil ticaret ilkelerine uymayan, piyasa dengesini bozan faaliyetleri engellemeyi ve piyasayı yeniden dengeleyerek, adil ticareti getirmeyi amaçlar. ABD'li şirketler eşit koşullarda rekabet etmeli. Soruşturma talep eden ABD'li şirketleri haksız ticari uygulamalara karşı sergiledikleri duruştan ötürü destekliyoruz. ABD Ticaret Bakanlığı ve ABD Uluslararası Ticaret Komisyonu'nu söz konusu ithalat faaliyetlerini incelemeye, antidamping vergisi ve telafi edici vergi kararlarıyla ABD çelik sektörünü rahatlatmaya çağırıyoruz," şeklinde konuştu.


Benzer Haber ve Analizler

ABD’nin OCTG boru ihracatı Şubat ayında %7,9 arttı

26 Nis | Çelik Haberler

Vimsa Boru: Yeni aldığımız API belgesiyle 2024 bizim için çok hareketli geçecek

25 Nis | Röportaj

Çin’de yerel çelik boru fiyatları yatay seyretti veya hafifçe arttı

25 Nis | Boru

Suudi Al Yamamah Steel Jeddah boru tesisinde üretime başladı

25 Nis | Çelik Haberler

Çin çıkışlı çelik boru fiyatları yatay, vadeli fiyatlar dalgalandı

24 Nis | Boru

Noksel Boru: İhracat konusunda güçlenmek istiyorsak uygun hammaddeye erişmek zorundayız

24 Nis | Röportaj

ABD’de sondaj kulelerinin sayısı hafifçe artarken Kanada’da yeniden düşüş gözlendi

22 Nis | Çelik Haberler

ABD’nin yapısal boru ithalatı Şubat ayında %6,5 geriledi

22 Nis | Çelik Haberler

Çin’de yerel çelik boru fiyatlarında yatay seyir ve hafif artış görüldü

19 Nis | Boru

ÇEBİD: 2024 yılında talep daralmasının devam edeceğini tahmin ediyoruz

19 Nis | Röportaj