2009 Arap Çelik Zirvesi Abu Dabi’de gerçekleşti

Çarşamba, 15 Nisan 2009 17:45:25 (GMT+3)   |  
       

Arap Demir Çelik Birliği tarafından, 12-14 Nisan tarihlerinde Abu Dabi'de düzenlenen 2009 Arap Çelik Zirvesi, Arap ve dünya çelik endüstrisinde önemli dönüşümlerin yaşandığı ve çelik endüstrisinin geleceğiyle ilgili görüşlerin değiştiği bir dönemde gerçekleşti. Zirvenin Rotana Beach Hotel'de gerçekleşen resmi açılışını BAE'nin Ekonomi Bakanı Sultan bin Said El Mansûri yaptı.

İngiltere merkezli Demir Çelik İstatistik Bürosu'nun (ISSB) Operasyon Yönetmeni Steve Mackrell zirvede yaptığı sunumuna, küresel ham çelik üretiminde Çin'in önemine değinerek başladı. 2009 yılının ilk iki ayında dünya ham çelik üretiminin, bir önceki yıla göre %22,9 düştüğünü belirten Mackrell, Çin'in olmadığı bir tabloda bu rakamın %37,2 olacağına dikkat çekti.

Çin'in çelik endüstrisindeki konumunun önemine vurgu yapmak üzere 2009 yılı Ocak-Şubat rakamlarına yer veren Mackrell, söz konusu dönemde Çin'in ham çelik üretiminin 40,8 milyon mt olduğunu, dünya toplam ham çelik üretiminin ise 83,8 milyon mt olduğunu belirtti.

Steve Mackrell sunumuna, 2008 yılındaki başlıca bölgesel çelik ticaret hareketlerini değerlendirerek, özellikle de Orta Doğu ve Kuzey Afrika'yı ele alarak sürdürdü. Cezayir, Mısır, Libya, Fas, Sudan ve Tunus'u içine alan Kuzey Afrika, söz konu yılda 11,5 milyon mt çelik ithalatı ve 1,7 milyon mt çelik ihracatı kaydederken, İran, Irak, Suriye, Lübnan, Umman, Suudi Arabistan, BAE, Kuveyt ve Katar'ı kapsayan Orta Doğu'nun 26,7 milyon mt çelik ithalatı ve 600.000 mt çelik ihracatı gerçekleştirdiğini belirtti.

2008 yılında Orta Doğu ve Kuzey Afrika'ya yapılan çelik ürünleri ihracatının ayrıntılarını veren Mackrell, toplam ihracatın %25'ini inşaat demirinin, %23'ünü yarı ürünlerin, %12'sini borunun, %11'inin ise sıcak haddelenmiş çubuk ve profillerden oluştuğunu söyledi. Öte yandan Mackrell, bu bölgelere ihracat yapan başlıca ülkelerin %24 ile Türkiye, %19 ile AB-27, %16 ile Çin ve %16 ile Ukrayna olduğuna dikkat çekti.


Benzer Haber ve Analizler

İtalya’nın AB dışı ülkelerden yaptığı çelik ithalatı Ocak-Eylül döneminde düşerken ihracat arttı

20 Kas | Çelik Haberler

İtalya’nın AB dışı ülkelerden yaptığı çelik ithalatı Ocak-Haziran döneminde düşerken ihracat arttı

29 Ağu | Çelik Haberler

NBS: Çin’de yerel inşaat demiri fiyatları Şubat ortasında %0,2 düştü

27 Şub | Çelik Haberler

NBS: Çin’de yerel inşaat demiri fiyatları Şubat başında %1,8 düştü

15 Şub | Çelik Haberler

NBS: Çin’de yerel inşaat demiri fiyatları Ocak başında %2,2 arttı

16 Oca | Çelik Haberler

NBS: Çin’de yerel inşaat demiri fiyatları Aralık sonunda %0,7 arttı

06 Oca | Çelik Haberler

AB’de çelik talebinin düşük olması nedeniyle yeni kotaların hızla tükenmesi beklenmiyor

03 Oca | Çelik Haberler

NBS: Çin’de yerel inşaat demiri fiyatları Aralık ortasında %3,2 arttı

26 Ara | Çelik Haberler

NBS: Çin’de yerel inşaat demiri fiyatları Kasım sonunda %0,1 düştü

05 Ara | Çelik Haberler

NBS: Çin’de yerel inşaat demiri fiyatları Kasım ortasında %1,9 arttı

24 Kas | Çelik Haberler