Türkiye paslanmaz sektöründe krizin etkileri azalarak devam ediyor

Cuma, 10 Nisan 2009 15:24:21 (GMT+3)   |  
       

Türkiye'de krizin etkilerinin dip noktaları bu ay görüldü denilebilir. Krizden çıkmak için hükümet tarafından alınan birkaç önlemle beraber sektörde az da olsa bir rahatlama oldu. Özellikle otomotiv, beyaz eşya gibi sektörler vergi indirimleri ile beraber belli oranlarda malzeme satabildiler. Stokları eriyen firmalar stoka girmeseler bile yeni ihtiyaçlarını spot da olsa almaya başladı. Bu nedenle Türkiye paslanmaz sektöründe bu ay geçen aya oranla daha iyi bir talep görünse de,  geçen yılın aynı dönemine oranla satışlar %40-50 seviyelerinde daha düşük demek yanlış olmaz.

Otomotiv ve beyaz eşya sektöründe artan satışların tam etkisinin paslanmaz sektörüne yansıdığını söylemek doğru olmaz. Sadece var olan son ürün stokları erimiş gözükmektedir. Üreticilerin bir kısmı hala elindeki çelik stokları ile idare etmektedir. Ama bazı üreticiler de yeni üretimlerini yapabilmek adına spot malzeme alıp sıfır stoklu üretimden ( just in time) vazgeçerek siparişe göre üretim yapmaktadır.

Genelde dalgalanma seyri gösteren nikel fiyatları da son iki haftada  daha istikrarlı bir görüntü izlemektedir. 10.000-10.500 $/mt seviyelerine oturan nikel baz fiyat seviyeleri, herhangi bir fiyat dalgalanmasına engel olarak durmaktadır. Bugünlerde sanayi olarak en çok durgunluk gösteren ülkeler genelde Avrupa, ABD, Rusya ve Japonya gibi gelişmiş ülkelerdir. Bu ülkelerde talep inanılmaz bir şekilde düştüğünden, söz konusu ülkelerdeki paslanmaz kullanımı çok azalmış bu nedenle fiyatlarda bir o oranda gerilemiştir. Bu ülkeler ve bu ülkelere ihracat yapan ülkeler genelde sanayi rakamları bakımından sıkıntı yaşamaktadır. Orta Doğu sektörü az da olsa canlıdır. Bu bölgede tencere, mutfak malzemeleri ve evye gibi ürünler yapan firmalar bazı inşaat projelerinin devamından kaynaklı olarak diğer sektörlerdekilere  oranla daha az  etkilenmiş durumda olduklarından satışları nispeten daha iyidir.

Yılın 15. haftası itibarıyla Avrupa'nın önemli üreticilerinin ve ticaret firmalarının Türkiye'deki paslanmaz çelik servis merkezlerine yönelik paslanmaz rulo stok malzeme teklifleri aşağıdaki gibidir:

Ürün

Fiyat

Avrupa menşeli 2 mm 304/2B birinci kalite paslanmaz rulo

1.450-1.550€/mt CIF Türkiye

Avrupa menşeli 2 mm 430/2B birinci kalite paslanmaz rulo

1.000-1.100€/mt CIF Türkiye

Türkiye iç piyasasındaki fiyatların 2009  başından bugüne olan fiyat seyrine bakarsak taleple doğru orantılı olarak sürekli düştüğünü göreceğiz.

Aşağıdaki tabloda ise nikel fiyatlarındaki değişim görülebilir. Her iki grafikten de sanayideki  düşüşün fiyatlara birebir nasıl yansıdığı anlaşılmaktadır.


Benzer Haber ve Analizler

Tayvan’da yassı mamul fiyatları - 18. Hafta, 2024

02 May | Yassı Ürünler ve Slab

Çin çıkışlı paslanmaz çelik fiyatları yatay, tatil öncesi alımlar beklentilerin altında

30 Nis | Yassı Ürünler ve Slab

Tayvan’da yassı mamul fiyatları - 17. Hafta, 2024

25 Nis | Yassı Ürünler ve Slab

Çin’de yerel paslanmaz çelik fiyatları çoğunlukla yükseldi

24 Nis | Yassı Ürünler ve Slab

Çin’in paslanmaz çelik ihracatı Ocak-Mart döneminde yıllık %9,8 arttı

22 Nis | Çelik Haberler

Tayvan’da yassı mamul fiyatları - 16. Hafta, 2024

18 Nis | Yassı Ürünler ve Slab

Çin’de yerel paslanmaz çelik fiyatları çoğunlukla hafifçe yukarı yönlü

17 Nis | Yassı Ürünler ve Slab

Çin çıkışlı paslanmaz çelik fiyatları yatay, talepte toparlanma görüldü

16 Nis | Yassı Ürünler ve Slab

Küresel paslanmaz çelik üretimi 2023’te %4,6 arttı

16 Nis | Çelik Haberler

Tayvan’da yassı mamul fiyatları - 14. Hafta, 2024

04 Nis | Yassı Ürünler ve Slab