Nikel fiyatlarının gidişatı paslanmaz çelik fiyatlarını nasıl etkileyecek?

Cuma, 03 Ocak 2014 11:46:53 (GMT+3)   |   İstanbul
       

 

Paslanmaz çelik üretiminde kullanılan başlıca hammaddelerden olan nikelde yaşanan fiyat değişimleri paslanmaz çelik fiyatlarını da aynı yönde etkiliyor. Bu iki fiyat arasındaki doğru orantının sadece bazı istisnai durumlarda paslanmaz çelik talebine bağlı olarak etkisiz olduğu görülse de, nikel fiyatlarındaki fiyat yönünün çoğunlukla paslanmaz çelik fiyatı tarafından takip edildiği rahatlıkla söylenebilir. 2013 yılında da nikel ve paslanmaz çelik yıllık fiyat grafiklerine bakıldığında benzer bir çizgi görmek mümkün.

 

Aralık ayının sonlarına doğru nikel fiyatları hafif yükselmiş ve ocak ayı için paslanmaz çelik fiyatlarının da yükseleceği beklentisinin oluşmasına sebep olmuştu. Ancak ayın son haftası LME nikel fiyatlarında kaydedilen gerilemeyle birlikte 31 Aralık tarihinde fiyatlar peşin alımlar için 13.970$/mt seviyesine geriledi.

Nikel fiyatlarının beklenen seviyeye ulaşmaması sebebiyle Avrupalı paslanmaz çelik üreticileri ocak ayı için alaşım ekstralarını düşürdüklerini açıkladı. Çinli üretici Baosteel de ocak ayı siparişleri için yerel piyasa paslanmaz çelik liste fiyatlarını düşürdü. Öte yandan, ocak ayı için liste fiyatlarını açıklayan bir diğer uluslararası paslanmaz çelik üreticisi Tayvanlı YUSCO ise hem yerel hem de ihracat liste fiyatlarını yükseltti. 

Üreticilerin farklı stratejilerle giriş yaptığı 2014 Ocak ayında paslanmaz çelik alıcılarından gelecek talebe bağlı olarak gerçek satış fiyatlarının ne yönde ilerleyeceğinin ise önümüzdeki haftalarda daha net bir şekilde belli olması bekleniyor. 

Onlarca farklı çelik ürünü için başlıca piyasalardaki haftalık fiyat hareketlerini, karşılaştırmalı olarak SteelOrbis Çelik Fiyat Arşivi'nde bulabilir, endeksler sayesinde piyasanın yönünü daha net görebilir, grafik çizdirerek bu grafikleri rapor veya sunumlarınızda kullanabilirsiniz.


Benzer Haber ve Analizler

Tayvan’da yassı mamul fiyatları - 18. Hafta, 2024

02 May | Yassı Ürünler ve Slab

Tayvan’da yassı mamul fiyatları - 17. Hafta, 2024

25 Nis | Yassı Ürünler ve Slab

Tayvan’da yassı mamul fiyatları - 16. Hafta, 2024

18 Nis | Yassı Ürünler ve Slab

Tayvan’da yassı mamul fiyatları - 14. Hafta, 2024

04 Nis | Yassı Ürünler ve Slab

Tayvan’da yassı mamul fiyatları - 13. Hafta, 2024

28 Mar | Yassı Ürünler ve Slab

Tayvan’da yassı mamul fiyatları - 12. Hafta, 2024

21 Mar | Yassı Ürünler ve Slab

Tayvan’da yassı mamul fiyatları - 11. Hafta, 2024

14 Mar | Yassı Ürünler ve Slab

Tayvan’da yassı mamul fiyatları - 10. Hafta, 2024

07 Mar | Yassı Ürünler ve Slab

Tayvan’da yassı mamul fiyatları - 9. Hafta, 2024

29 Şub | Yassı Ürünler ve Slab

Alman Klöckner & Co gıda sektörü için “yeşil” paslanmaz çelik tedarik edecek

29 Şub | Çelik Haberler