Güney Kore serbest ticaret anlaşması Türkiye’nin paslanmaz ve yassı mamul ithalatını nasıl etkileyecek?

Perşembe, 29 Mart 2012 16:16:46 (GMT+3)   |  
       

Türkiye'nin Güney Kore ile serbest ticaret anlaşması yapması uzun süredir gündemde olan bir konuydu. Anlaşmada somut adım atılması süreci ise Hyundai ve POSCO gibi Güney Koreli üreticilerin Türkiye'deki yatırımlarının ardından hız kazandı.
 
SteelOrbis'in daha önce de bildirdiği gibi, Nükleer Güvenlik Zirvesi çerçevesinde bu hafta başında Türkiye'den Başbakanlık seviyesinde Güney Kore'ye gerçekleştirilen ziyaret sırasında "Serbest Ticaret Anlaşması Ortak Deklarasyonu" Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ve Güney Kore Ticaret Bakanı Park Tae-ho tarafından imzalandı. Türkiye'nin Uzakdoğu'yla gerçekleştirdiği ilk serbest ticaret anlaşma projesi özelliğini taşıyan bu deklarasyona göre, Güney Kore beş yıl içinde, Türkiye ise yedi yıl içinde sanayi ürünlerinin karşılıklı ticaretinde ithalat vergisi uygulamalarını kaldıracak.
 
Haziran ayında imzalanması planlanan anlaşmanın detaylarının önümüzdeki süreçte netleşmesi beklenirken, demir çelik ürünlerinin de anlaşma kapsamına dahil edileceği düşünülmektedir.
 
Güney Kore özellikle, dünyanın en büyük üçüncü çelik üreticisi olan POSCO'nun Türkiye'de gerçekleştirdiği yatırımların ardından Türk demir çelik sektörü açısından önem kazandı. Şirket, Kibar Holding şirketlerinden Assan Çelik ile Kocaeli'nde gerçekleştirdiği paslanmaz soğuk haddeleme tesisi yatırımının yanı sıra,  Bursa'da açtığı çelik servis merkezi POSCO-TNPC ile de otomotiv sektörüne hizmet vermektedir.
 
Anlaşmanın şartları henüz netleşmemekle birlikte paslanmaz rulo için uygulanan ithalat vergisinin kalkma ihtimalinin daha yüksek olduğu konuşulmaktadır. Şu anda Türkiye paslanmaz yassı mamullerin ithalatında %2, sıcak rulolarda ise %9 oranında ithalat vergisi uygulanmaktadır. Geçen yıl Türkiye Güney Kore'den yaklaşık 48.000 mt paslanmaz rulo ve 71.000 mt sıcak rulo ithalatı gerçekleştirildi. Piyasadan aldığımız izlenimler ithalat vergisinin paslanmaz mamul ithalatında kaldırılacağı yönünde olmakla birlikte, yassı mamullerin tamamında kalkması durumunda, anlaşmanın otomotiv ana sanayinin yassı çelik alım kontratlarında Güney Koreli üreticilere rekabet avantajı sağlayabileceği, aynı zamanda POSCO'nun çelik servis merkezine de girdi avantajı sağlayacağı düşünülmektedir. Bunun yanı sıra, Güney Koreli üretici Hyundai Steel'in de gerçekleştirdiği kapasite artırımı sonrasında otomotiv sektörüne yönelik olarak Türkiye'ye ihracatını artırmak istediği de piyasadan duyulanlar arasındadır.  

Benzer Haber ve Analizler

AB, İngiltere’nin Kuzey İrlanda’ya ihraç ettiği beş ürün için vergiye tabi kota getirecek

08 Kas | Çelik Haberler

AB’de çelik talebinin düşük olması nedeniyle yeni kotaların hızla tükenmesi beklenmiyor

03 Oca | Çelik Haberler

Tayvan’da yassı mamul fiyatları - 30. Hafta

28 Tem | Yassı Ürünler ve Slab

Tayvan’da yassı mamul fiyatları - 29. Hafta

21 Tem | Yassı Ürünler ve Slab

Tayvan’da yassı mamul fiyatları - 28. Hafta

14 Tem | Yassı Ürünler ve Slab

Tayvan’da yassı mamul fiyatları - 27. Hafta

07 Tem | Yassı Ürünler ve Slab

Tayvan’da yassı mamul fiyatları - 26. Hafta

30 Haz | Yassı Ürünler ve Slab

Tayvan’da yassı mamul fiyatları - 25. Hafta

23 Haz | Yassı Ürünler ve Slab

Tayvan’da yassı mamul fiyatları - 24. Hafta

16 Haz | Yassı Ürünler ve Slab

Tayvan’da yassı mamul fiyatları - 23. Hafta

09 Haz | Yassı Ürünler ve Slab