Dünya genelindeki güçlü hurda fiyatları ABD’deki yarı ürün fiyatlarını yukarı çekiyor

Perşembe, 24 Nisan 2008 09:45:49 (GMT+3)   |  
       

Nisan ayı başında ABD'deki hurda fiyatlarının yaklaşık 170$/long ton yükselmesinin ardından ülkedeki kütük ve slab fiyatları da artış göstermiştir.

Alıcılar, yüksek fiyatlar ödemeye razı olduğu müddetçe kütük temin edebilirken, talep ılımlı seyretmektedir. Piyasadaki kütük bulunabilirliği güçlü olmasına rağmen, yüksek fiyatlar haddecileri uzun ürünlerde görülen zayıf talep nedeniyle alımlarında duraksamaya, bu nedenle de stoklarını düşük seviyelerde tutmayı tercih etmelerine sevk etmektedir.

ABD'deki kütük fiyatları Nisan ayında yaklaşık 165$/mt yükselmiştir. Bu artış eğilimi tamamıyla ABD'deki hurda fiyatlarında bu ay başında görülen artışlara bağlanabilir. Bu arada, ABD'li hurda tedarikçilerinin fiyat seviyelerini uluslararası hurda fiyatlarını yakalamak amacıyla yükseltmeye çalışması nedeniyle hurda fiyatlarının Mayıs ayında da yeni artışlara sahne olması beklenmektedir. Şu sıralar, ABD'deki ortalama kütük fiyatı 827$/mt seviyesinde yer almaktadır. Piyasa kaynakları, hurda fiyatlarında beklenen yeni artışlar nedeniyle kütükteki fiyat eğiliminin Mayıs ayı için halen yükselmekte olduğunu düşünmektedir.

ABD Çelik İthalat Denetleme Kurumu'ndan alınan son veriler, 2008 yılının ilk çeyreğinde ABD'nin en fazla kütük ithal ettiği ülkelerin 17.246 mt ile Kanada; 12.335 mt ile Brezilya ve 10.630 mt ile Meksika olduğunu göstermektedir.

2007 yılında, ABD 513.045 mt karbonlu kütük ithal etmiştir. Bu rakam, 2006 yılında kaydedilen 820.413 mt seviyesine kıyasla düşüşe işaret etmektedir. İthalat, genel olarak yüksek uluslararası fiyat seviyelerinden dolayı azalmıştır, çoğu ithalat teklifi ise yerel seviyelerin oldukça üzerinde yer almaktadır.

Şu sıralar, BDT'li üreticiler BDT menşeli 3SP-5SP kütükleri sevkiyatı Temmuz ayı sonunda yapılmak üzere ihracat için 925$/mt FOB Karadeniz seviyesinden teklif etmektedir. Türkiye'de ise, çoğu kütük üreticisinin ihracat teklifleri 930-950$/mt FOB aralığında yer alırken, bazı üreticilerin teklifleri de 970$/mt FOB seviyesinde seyretmektedir.

İthalat azalırken, zayıf ABD doları ve güçlü denizaşırı talep de ABD'nin ihracatını kolaylaştırmaktadır. İhracat tarafında, ABD'nin Şubat ayında sevk ettiği kütük miktarı Ocak ayına oranla iki katına çıkmıştır. Şubat ayında, ABD toplam 6.857 mt karbonlu kütük ihraç etmiştir. Bu rakam, 2007 yılının Ocak ayında kaydedilen 3.573 mt seviyesinin 3.284 mt üzerindedir.

ABD'nin Ocak ve Şubat aylarında en fazla karbonlu kütük ihraç ettiği ülkeler ise 2.861 mt ile Tayvan ve 2.263 mt ile Vietnam olmuştur. Venezuela'ya da bir miktar kütük ihracatı gerçekleştirilmektedir; ancak trader'lar hızla artan hurda fiyatları nedeniyle üreticilerin ihracata pek ilgi duymadığını bildirmektedir. Son fiyat artışı silsilesinin ardından, ABD'deki kütük fiyatları dünya genelindeki kütük fiyatlarının altında yer almıştır; ancak yüksek navlun fiyatlarına (genellikle konteynır) ek olarak yeni fiyat seviyeleri ABD'deki fiyatları uluslararası seviyelere taşımıştır.

Slablara bakıldığında, yassı ürünlere yönelik küresel talebin, artan fiyatlara rağmen stokların yeterli seviyede olduğu ABD piyasası dışında güçlü seyrettiği görülmektedir. ABD geleneksel olarak slab ithalatçısıdır; ancak yassılarda görülen durgun talebe ek olarak zayıf ABD doları da slab ithalat faaliyetlerinin aleyhine işlemektedir.

ABD'deki durgun talebe rağmen, uluslararası tedarikçiler yerel sıcak rulo fiyatlarındaki artışlarla paralel olarak slab fiyatlarını yükseltmiştir. Sonuç itibarıyla, slabın mevcut piyasa fiyatı (Güney Amerika ve Meksika'da) 800$/mt FOB seviyesinde yer almaktadır. Buna göre, sıcak rulo fiyatlarının artmaya devam etmesi durumunda slab fiyatları da artış kaydedecektir.

2008 yılının ilk çeyreğinde ABD'nin en fazla slab ithal ülkeler 274.673 mt ile Meksika; 269.691 mt ile Kanada; 158.650 mt ile Ukrayna; 111.282 mt ile Brezilya ve 100.196 mt ile Rusya olmuştur. Polonya, Hindistan ve Japonya da söz konusu dönemde ABD'nin slab ithal ettiği diğer ülkeler arasında yer almaktadır.

ABD, 2007 yılında 4.853.416 mt karbonlu slab ithal etmiştir. Veriler, ABD'nin 2006 yılında 7.126.024 mt ile 2007 yılına oranla daha fazla slab ithal ettiğini göstermektedir. Bu miktar, 2007 yılında slab ithalatının önemli miktarda azaldığına işaret etmektedir. Durgun ABD ekonomisi ve 2007 yılında ABD dolarının sürekli değer kaybetmesinin 2008 yılında ülkenin ithalatında daha büyük bir düşüşe yol açacağı öngörülmektedir.


Benzer Haber ve Analizler

Türkiye’de çelik üreticileri kütük ithalatını yeniden şekillendiriyor fakat hurda segmentinde orta vadede daha büyük ...

15 Ara | Çelik Haberler

Türkiye'nin hurda ithalatı Ocak ayında önemli ölçüde arttı

02 Mar | Çelik Haberler

Türkiye'nin slab ithalatı ilk dokuz ayda üç kat arttı

19 Kas | Çelik Haberler

Türkiye'nin ekim ayı ham çelik üretimi yılın en yüksek seviyesinde

14 Kas | Çelik Haberler

Veysel Yayan: Türkiye’nin hurda ithalatı 2013 yılında 20 milyon mt’a yaklaşacak

24 Eyl | Çelik Haberler

Türkiye’nin çelik ihracatındaki gerileme eylülün ilk yarısında da sürdü

17 Eyl | Çelik Haberler

ABD’nin hurda ihracat fiyatları düştü

03 Haz | Hurda ve Hammadde

Türkiye’nin çelik ürün ithalatı ocak ayında %19,1 arttı

29 Mar | Çelik Haberler

WSD’den Stratejik İncelemeler IX: Korelasyon katsayıları çelik fiyat ilişkilerine ışık tutuyor

22 Mar | Çelik Haberler

ASEAN yarı mamul ithalatı 2012 ocak-eylül döneminde %35 arttı

06 Şub | Çelik Haberler