Çin’de satışlar neredeyse dururken uluslararası slab piyasalarında sessizlik sürüyor

Çarşamba, 23 Eylül 2009 14:34:24 (GMT+3)   |  
       

Talep azalıp alım faaliyetleri düşük seyrederken, başta slab tedarik fazlalığı ve Çin'deki yassı ürün piyasasında yaşanan zayıflamaya bağlı olarak uluslararası slab piyasalarında sessizlik sürmektedir.

Çin'in otomotiv talebi, beyaz eşya  ve emlak yatırımlarının bu yılın başlarında güçlü seyretmiş olması nedeniyle çelik talebi ve üretimi de yükselen bir ivme göstermişti. Dünya Çelik Birliği (Worldsteel) aylık ham çelik üretim raporuna göre, Çin Ağustos ayında 52,3 milyon mt'un üzerinde üretim gerçekleştirmiştir. Bu rakam dünya çekil üretiminin neredeyse yarısına işaret etmektedir. Ancak Çin yerel çelik piyasası talebi (özellikle de yassı ürünler) Eylül ayı başından beri yavaşlarken çelik üretim stoklarında artış yaşanmaktadır. Öte yandan, ihracatlar hafiflemeyi sürdürmektedir. Çin çelik piyasası şu sıralar aşırı tedarik durumuyla karşı karşıyadır.

Çin yerel yassı ürün piyasasında gerileme yaşandığından ve yerel fiyatlar düşüş gösterdiğinden, piyasadaki slab işlemleri de yavaşlamış hatta neredeyse durma noktasına gelmiştir. Piyasada neredeyse hiç slab işlemi görülmemektedir. Çin'in fazla slab tedariki ve çelik piyasasındaki yavaşlama Güney Doğu Asya'daki slab alımını da etkilemeye başlamıştır.

Dünyanın en önemli slab ithalatçılarından olan Çin'in yanı sıra Güney Doğu Asya slab alımında oldukça sessizdir. Uluslararası slab tedarikçileri satış yapmakta zorlanırken slab fiyatları düşüş kaydetmektedir. Duyulan en son slab satışları Rus tedarikçilerin ihracata yönelik slab tekliflerinin 445-475$/mt FOB seviyelerinde olduğu Eylül ayı başındaydı.

Öte yandan, ABD'de yerel yassı ürün piyasası hala güçlü olduğuna dair işaretler göstermektedir. Ancak gelecek birkaç aylık üretim için elektrik ark ocaklı tesislerin şimdiden yarı ürün satın almış oldukları görülmektedir. Bu durum ABD slab talebinde kısa dönemli zayıflığa neden olabilir. Ayrıca, aralarında US Steel'in slab üreten Hamilton, Ontario tesisleri de olan bazı Kuzey Amerika yüksek fırınları son aylarda tekrar üretime geçmiştir.   Bu durum yüksek ihtimalle piyasaya daha fazla slab tedariki gerçekleşmesine neden olacaktır. Şu an için ABD'ye yönelik slab tedarikleri hala bir miktar sıkışık seviyede yer almaktadır.

ABD Ticaret Bakanlığı Çelik İthalatı Takip ve Analiz Sistemi (SIMA) verilerine göre ABD'nin Eylül ayında gerçekleştirdiği toplam slab ithalatı (15 Eylül tarihi itibarıyla) 50.552 mt seviyesinde yer alıyordu. Bu rakam Ağustos ayındaki 70.792 mt'a göre düşüşe işaret etmektedir. ABD'ye Eylül ayında slab ihraç eden başlıca ülkeler 38.574 mt ile Japonya ve 11.978 mt ile Brezilya olmuştur.


Benzer Haber ve Analizler

Brezilya çıkışlı slab bağlantı fiyatları bir miktar arttı

03 May | Yassı Ürünler ve Slab

Brezilya çıkışlı slab bağlantı fiyatları düştü

30 Nis | Yassı Ürünler ve Slab

Asya’da slab fiyatları üreticilerin olumlu beklentileri ve Rusya çıkışlı fiyatların düşmesiyle farklı seyirler izledi

29 Nis | Yassı Ürünler ve Slab

Asya’da slab satışları hafifçe canlanırken Rusya’nın ihracat tonajı sınırlı

17 Nis | Yassı Ürünler ve Slab

Brezilya çıkışlı slab bağlantı fiyatları gevşedi

17 Nis | Yassı Ürünler ve Slab

İran’ın çelik ihracatı İran yılında %6,6 artış gösterdi

08 Nis | Çelik Haberler

ABD’nin slab ithalatı Şubat ayında aylık %3,8 yükseldi

02 Nis | Çelik Haberler

Brezilya çıkışlı slab bağlantı fiyatları düşüş kaydetti

02 Nis | Yassı Ürünler ve Slab

Asya çıkışlı slab fiyatları değişken, daha fazla düşüş bekleniyor

28 Mar | Yassı Ürünler ve Slab

Brezilya çıkışlı slab bağlantı fiyatları aynı kaldı

27 Mar | Yassı Ürünler ve Slab