Avrupa sıcak rulo sac piyasasında karşı teklifler 600€/mt’un altında

Perşembe, 28 Eylül 2023 13:53:54 (GMT+3)   |   İstanbul
       

Avrupa sıcak rulo sac piyasasında talep bu hafta da cansız seyretti ve dolayısıyla fiyatlar düşüş gösterdi. Bazı üreticiler bölgedeki arz fazlasını dengelemek ve önümüzdeki yılın birinci çeyreğine yönelik alımları canlandırmak amacıyla üretim kesintilerine gittiğini duyurdu. İthalat segmentinde alımlar durgun seyretmeye devam ederken çoğu tedarikçi Ocak sevkiyatlı bağlantılara yönelik pazarlıklara başlamayı bekliyor.

Avrupa’nın kuzeyinde sıcak rulo sac için kabul görebilir fiyat seviyesinin haftalık 10€/mt düşüşle 620-640€/mt fabrika çıkışı bandında yer aldığı tahmin edilirken güneyinde geçtiğimiz hafta kaydedilen 620-630€/mt fabrika çıkışı aralığına kıyasla 615-625€/mt fabrika çıkışı seviyesinde yer aldı. Avrupalı alıcıların 600-610€/mt fabrika çıkışı seviyesinden karşı teklifler verdiği ve bu karşı tekliflerin bazı durumlarda 590€/mt fabrika çıkışı seviyesine indiği bildirildi. Ancak elektrik ve hammadde fiyatlarındaki artıştan kaynaklı yüksek üretim maliyetleri sebebiyle bu karşı tekliflerin tedarikçiler tarafından kabul görmesine imkan olmadığı belirtiliyor.

Öte yandan ArcelorMittal de dahil olmak üzere Avrupalı üreticiler yassı mamul piyasasındaki cansız talep sebebiyle üretim maliyetlerini düşürmek amacıyla üretim kesintilerine gittiğini duyurdu. ArcelorMittal dışında Avrupa’nın kuzeyinde ve orta bölgesindeki çoğu üretici yaz aylarından bu yana üretim yapmıyor. Bir kaynak SteelOrbis’e yaptığı açıklamada, “Bu durumun gerçek etkisini görmek ve alıcıları teşvik etmek için bölgede ciddi bir üretim kesintisi yapılması gerekiyor. Arz ve talep arasında ciddi bir fark var,” dedi.

İthalat segmentinde koruma önlemlerinden kaynaklı riskler ve yerel ile ithal fiyatlar arasındaki ufak fark sebebiyle alımlar durgun seyretmeye devam etti. İthal sıcak rulo sac için gösterge fiyatların geçtiğimiz hafta kaydedilen 610-635€/mt CFR aralığına kıyasla 590-610€/mt CFR seviyesinde yer aldığı tahmin ediliyor. Öte yandan kota kapsamında satış yapan çoğu yabancı tedarikçi bu hafta Avrupa’ya teklif vermedi. İspanyol bir tüccar, “Asıl soru 1 Ekim tarihinde limanlarda bekleyen stokların ne kadar olacağı ve bu stokların ne kadarının önümüzdeki yılın birinci çeyreğine kalacağı,” şeklinde konuştu.


Benzer Haber ve Analizler

Küresel sıcak rulo sac piyasasına bakış: Çoğu tedarikçi fiyat değişikliğine gitmedi fakat satışlar durgun

17 May | Yassı Ürünler ve Slab

Romanya’da yerel yassı mamul fiyatları cansız talebe rağmen aynı kaldı

17 May | Yassı Ürünler ve Slab

Çin’de başlıca vadeli çelik ve hammadde fiyatları - 17 Mayıs 2024

17 May | Uzun Ürünler ve Kütük

AB'nin Türkiye’ye ayırdığı filmaşin ve kutu profil ithalat kotaları tükendi

17 May | Çelik Haberler

Tayvan’da yassı mamul fiyatları - 20. Hafta, 2024

16 May | Yassı Ürünler ve Slab

Çin’de başlıca vadeli çelik ve hammadde fiyatları - 16 Mayıs 2024

16 May | Uzun Ürünler ve Kütük

Liberty Steel Benelüks ve İtalya’daki varlıklarını elden çıkarabilir

16 May | Çelik Haberler

Meksika’nın sıcak rulo sac tüketimi Mart ayında yatay seyretti

16 May | Çelik Haberler

Çin’de başlıca vadeli çelik ve hammadde fiyatları - 15 Mayıs 2024

15 May | Uzun Ürünler ve Kütük

Büyük Hint üreticiler Mayıs ayı için yassı mamul baz fiyatlarını artırdı

15 May | Yassı Ürünler ve Slab