Asya slab piyasasının durumu sıcak rulo saca kıyasla kötüleşti, Çin ithalata yavaşça yeniden başlıyor

Pazartesi, 05 Aralık 2022 16:51:52 (GMT+3)   |   İstanbul
       

Asya ithal slab piyasasının durumu düşük talebin fiyat artışlarını engellemesi nedeniyle zayıflasa da sıcak rulo sac piyasası toparlandı. Ancak Çin’in ithal slab alımlarına yavaşça ilgi göstermeye başladığı gözlendi. SteelOrbis’in edindiği bilgilere göre, ASEAN’lı üreticilerin dış piyasalara yüksek tonajlı sıcak rulo sac satışları yapmasına ve en azından şimdilik slab satışına çok fazla ihtiyaç duymamasına bağlı olarak Asya çıkışlı slab teklifleri sınırlı kaldı.

ASEAN çıkışlı slab gösterge fiyat seviyesi iki hafta öncesine kıyasla değişiklik göstermeyerek 530$/mt CFR Güneydoğu Asya seviyesinde yer aldı. Vietnam’dan Avrupa’ya 490-495$/mt FOB aralığından yapılan bir bağlantının ardından ASEAN çıkışlı yeni bir slab satışı duyulmadı. Bir tüccar, “[ASEAN’lı üreticiler] kütük tekliflerini en düşük 505$/mt FOB’a çıkardı. Dolayısıyla düşük fiyatlı slab teklifi vereceklerini düşünmüyorum,” dedi. ASEAN’lı üreticilerin Ocak ayı sevkiyatlı son slab teklifleri 510$/mt FOB’dan duyuldu. Vietnam’ın başlıca üreticisi Formosa Ha Tinh geçtiğimiz iki haftalık süre içerisinde dış piyasalara 200.000 mt’un hafifçe altından sıcak rulo sac satışı gerçekleştirdi ve bu sayede üretici üzerindeki stok baskısı önemli ölçüde azaldı.

Endonezyalı bir üretici, “Asya veya İran’dan çok fazla teklif verildiğini görmüyoruz,” şeklinde konuştu. SteelOrbis’in daha önceden de bildirdiği üzere, İran çıkışlı slab kargolarından biri Güneydoğu Asya’ya 450-454$/mt CFR aralığından satılmıştı. Söz konusu seviye yaklaşık 400$/mt FOB’a veya hafifçe altındaki bir seviyeye denk gelmişti. Ancak İran çıkışlı slabın sonrasında 385$/mt FOB’dan satıldığı ve satış rotasının Asya olmadığı, Asya’dan yeni fiyat sorgusu yapılmadığı belirtildi.

Öte yandan İran çıkışlı 40.000 mt slab kargosunun geçtiğimiz hafta Çin’e 445$/mt CFR’dan satıldığı öğrenildi.

Rus slab tedarikçileri de aktif bir şekilde satış yapmadı. Asya’ya satışlarını artırmayı deneyen Rusya’nın Uzak Doğu limanlarından sevkiyat yapan başlıca üreticilerden biri Asya’nın geri kalanında talebin sınırlı olduğunu söyledi. Çin’e 440-450$/mt CFR aralığından teklifler verildiği öğrenilse de geçtiğimiz haftanın başında karşı teklifler 410-420$/mt CFR aralığında yer alıyordu. Bununla birlikte karşı teklifler şu an Rusya çıkışlı slab teklifleriyle aynı seviyeye çıksa da yeni bir bağlantı duyulmadı. Piyasa kaynakları, sıcak rulo sac segmentindeki yukarı yönlü hareket karşısında Çin’in slab ithalatına yavaşça yeniden başlamasına bağlı olarak piyasayı gözlemliyor.

SteelOrbis’in Güneydoğu Asya’da ithal slab için referans fiyatı 10 gün öncesine kıyasla değişiklik göstermeyerek 470-530$/mt CFR aralığında yer almaya devam etti.


Benzer Haber ve Analizler

Meksika’nın çelik ithalatının değeri 2022 yılında %18,8 arttı

03 Mar | Çelik Haberler

Hoa Phat yerel sıcak rulo sac fiyatlarını yukarı yönlü revize etti

02 May | Yassı Ürünler ve Slab

ASEAN’lı kütük ihracatçıları tekliflerini “makul” seviyelere indirmek zorunda kaldı, bağlantı fiyatları yatay

30 Nis | Uzun Ürünler ve Kütük

POSCO Pohang tesisindeki 4 No’lu yüksek fırınını yenileyecek

30 Nis | Çelik Haberler

Asya inşaat demiri piyasası Çin çıkışlı fiyatlardaki yatay seyre rağmen halen yukarı yönlü

26 Nis | Uzun Ürünler ve Kütük

CSC birinci çeyrekte faaliyet gelirini yükseltti, yüksek fırınına HBI enjekte etti

26 Nis | Çelik Haberler

Tayvan’ın ana metal ihracat siparişi Ocak-Mart döneminde %2,1 düştü

26 Nis | Çelik Haberler

Çin çıkışlı inşaat demiri fiyatlarındaki artış ASEAN çıkışlı teklifleri destekledi

19 Nis | Uzun Ürünler ve Kütük

Güneydoğu Asya’da ithal kütük için kabul görebilir fiyatlar toparlanmadı

18 Nis | Uzun Ürünler ve Kütük

Hoa Phat’ın net kârı ve satış geliri birinci çeyrekte yükseldi

17 Nis | Çelik Haberler