ABD yassı ürünler piyasası dip nokta civarında dolaşıyor

Pazartesi, 09 Şubat 2009 15:27:50 (GMT+3)   |  
       

ABD yassı ürünler piyasasında son haftalarda ABD'li üreticiler ve alıcılar arasında bir soğukluk ortaya çıkmıştı. Üreticiler fiyatlarını düşürmek istemezken, talep ise beklentilerin de altın yer almayı sürdürmekteydi. Yılın ikinci ayına girilirken söz konusu ilgisizlik talepteki zayıflığın fiyat seviyelerinin tutunmasına engel olacak kadar büyük olma ihtimaliyle alıcılar arasında tekrar ortaya çıkmıştır.

Yerel piyasa sıcak rulo spot fiyatları ABD'de geçen hafta ortalama 22$/mt'luk hafif bir düşüş kaydederken, şu sıralar Orta Batı'da yaklaşık 529-573$/mt fabrika çıkışı aralığında yer almaktadır. Çoğu bağlantı ise söz konusu aralığın düşük seviyesindeki rakamdan gerçekleşmektedir. Ancak önemli miktardaki tonajlar için çabuk teslim edilecek siparişlerde üreticilerden indirimler alınabilirken, çoğu üretici uzun dönemli indirim bağlantıları imzalamaya isteksizdir.

Benzer şekilde, ABD yerel piyasası soğuk rulo spot fiyatları da geçen hafta 22$/mt civarında düşüş kaydederken, Orta Batı'da şu sıralar 639-683$/mt fabrika çıkışı aralığında yer almaktadır.

Üreticiler önemli miktarda üretim kesintisine gittiğinden ve birçok fırının çalıştırılmıyor olması nedeniyle, gelecek haftalarda fiyatların daha fazla düşüş kaydedeceğine inanmak oldukça zor olabilir. Daha fazla düşüş marjı kalmadığı da düşünülebilir ancak talep her geçen ay daha da olumuz seviyelere çekiliyor görünmektedir. Ayrıca busheling hurda fiyatlarının Şubat ayında 30-40$/lt düşüş kaydetmesi beklenmektedir. Hurda bazlı üreticiler için bu durum hammadde sürpriminin düşeceği anlamına gelmektedir. Ayrıca hurda fiyatkları düşerken, üreticilerin fiyatlarını korumaları için gerekli olan, mesela talep gibi, sebepleri de görünmemektedir.

İthalat tarafında öngörüler çok parlak görünmemektedir. Genel olarak fiyatlar çoğu yabancı ülkede yumuşama eğilimine giriyor gibi gözükmektedir. Ancak birçok trader, tatil sırasında durgun seyreden ve tatilden çıkan Çin'in gelecek bir ya da iki hafta sonraki hareketini görmek istemektedir. Bazı alıcılar ise Çin piyasasının oldukça iyi seviyede yükseliş gösterdiğine dair göstergeler olduğunu söylemektedir. Ancak, gelecek birkaç ay söz konusu kuvvetlenmenin geçici mi olacağını yoksa gelecek birkaç ay boyunca sürebilecek mi gösterecektir.

Meksika ve Türkiye, yaklaşık 507-551$/mt aralığındaki rakamlarla ABD'ye yönelik en rekabetçi sıcak rulo tekliflerini veren ülkeler olmayı sürdürmektedir. Söz konusu aralık önceki haftaya göre 22$/mt'luk düşüşe işaret ederken, Meksika menşeli teklifler ABD sınırı geçişinde teslim, Türkiye menşeli teklifler ise ABD Körfez limanlarında vergisi ödenmiş şekilde FOB kamyon üstü seviyesinde yer almaktadır.

Soğuk rulo tarafında ise, Meksika, Brezilya ve Arjantin en rekabetçi teklifleri veren ithalatçı ülkelerdir ve teklifleri önceki haftaya göre yaklaşık 22$/mt düşüi kaydetmiştir. Söz konusu teklifler yaklaşık 595-639$/mt aralığında yer almaktadır. Venezuela ve Türkiye de söz konusu aralıkta sınırlı da olsa bir hareket içindedir. Meksika'nın teklifleri ABD sınırı geçişinde teslim seviyesindeyken, Güney Amerika ve Türkiye teklifleri ABD Körfez limanlarında vergisi ödenmiş şekilde FOB kamyon üstü seviyesinde yer almaktadır.

Öte yandan Hintli üreticiler şu sıralar fiyatlarında kararlı biçimde tutunmaktadır ve ABD Körfez limanlarında vergisi ödenmiş şekilde yaklaşık 617-661$/mt FOB kamyon üstü teslim aralığında yer almaktadır.

ABD Çelik İthalatı Takip ve Analiz Sistemi (SIMA) lisans verileri Kanada'nın Ocak ayında tahmini olarak 40.409 mt ile ABD'ye en çok sıcak rulo ihracatı yapan ülke olduğunu göstermektedir. Söz konusu ülke 2008 yılı Aralık ayında 30.362 mt ile ikinci en büyük ihracatçı ülke konumundaydı. 2008 yılı Aralık ayında 36.972 mt ile en büyük ihracatçı ülke olan Avustralya ise, Ocak ayındaki tahmini rakamı 20.477 mt ile üçüncü sırada yer aldı. Güney Kore ise Ocak ayında 28.301 mt ile ABD'ye yönelik en çok sıcak rulo gerçekleştiren ikinci ülke oldu.

Lisans verilerine göre, Meksika yaklaşık 14.964 mt ile Ocak ayında ABD'ye en çok soğuk rulo ihraç eden ülke olurken, söz konusu ülke 2008 yılının çoğunda ilk üç sırada yer almıyordu. Kanada ise 13.871 mt ile ikinci sırada, Çin ise 13.282 mt ile biraz geriden üçüncü sırada yer almaktadır.


Benzer Haber ve Analizler

ABD’de Nisan ayı hurda fiyatlarının çoğunlukla yatay seyretmesi bekleniyor

22 Mar | Hurda ve Hammadde

SteelOrbis yılsonu değerlendirmesi: Türk çelik sektörü zor bir yılı geride bıraktı

25 Ara | Çelik Haberler

ABD’de Kasım ayı hurda fiyatları için ibre yukarıyı gösteriyor

27 Eki | Hurda ve Hammadde

Türkiye’de spot yassı mamul fiyatları nispeten istikrarlı sıcak rulo sac piyasası nedeniyle sabit

07 Eyl | Yassı Ürünler ve Slab

ABD’de Temmuz ayı hurda fiyat trendlerine ilişkin beklentiler karışık

20 Haz | Hurda ve Hammadde

ABD’de Haziran ayı hurda fiyatları netleşmedi, satışların önümüzdeki hafta başlaması bekleniyor

02 Haz | Hurda ve Hammadde

MMK Metalurji kârlılığını artırmak için Nisan başında sıcak rulo sac üretimine yeniden başlayacak

23 Mar | Çelik Haberler

Türkiye’de perakende yassı mamul fiyatları zayıf talep nedeniyle gevşedi

10 Mar | Yassı Ürünler ve Slab

ABD Rusya’dan ithal bazı çelik ürünlere yönelik vergiyi artırdı, Rusya çıkışlı alüminyuma vergi getirdi

27 Şub | Çelik Haberler

Nucor ve Cleveland Cliffs sıcak rulo sac fiyatlarını en düşük 1.102$/mt’a çıkardı

22 Şub | Yassı Ürünler ve Slab