ABD galvanizli piyasasında talep, düşük stok seviyesine rağmen hala durgun

Pazartesi, 26 Ocak 2009 15:29:55 (GMT+3)   |  
       

ABD yassı ürün üreticileri fiyatlarına tutunduklarından ve müşterilerin de stokları düşük seyrettiğinden, ABD sıcak galvanizli sac piyasasının canlanması bahara sarkmış gibi görünmektedir.

Stoklar giderek daralıyor olda da ABD galvanizli sac piyasasında hala çok fazla alım hareketi görülmemektedir. ve müşteriler malzemeleri çok az miktarda alıp tüketmektedir. Piyasa, müşterileri ellerinde çok fazla stok tutmaya izin verecek kadar güvende hissettirmediğinden, büyük oranlarda üretim kısıntısı ve bunun sonucunda piyasada arz miktarı da azaldığından, üreticilerin baharın gelmesiyle birlikte fiyatları artırabilme olasılığı da oldukça yükselecektir.

Öte yandan, sıcak galvanizli sac ve diğer yassı ürünler için ABD piyasası talebi oldukça durgun seyretmeyi sürdürmektedir. Görünürde herhangi bir toparlanma olmaması nedeniyle, gelecek aylarda gerçekleşebilecek fiyat arışlarının kısa ömürlü olma ihtimali yüksektir. Arz azlığı piyasanın daralmasına neden olup fiyatların belirli bir seviyeye yükselmesine izin verecektir ancak talep artış kaydedene kadar, piyasa toparlanma anlamında zor zamanlar yaşamayı sürdürecektir.

ABD yerek galvanizli sac spot piyasasında baz fiyatlar şu sıralar Orta Batı bölgesindeki çoğu üreticide yaklaşık 661-705$/mt aralığında yer almaktadır.  Yerel piyasada üreticiler 0.48 mm x 1.219 m G90 ebatları için yerel üreticiler Orta Batı'da 860-904$/mt fabrika çıkışı aralığında teklif verirken, 0.30 mm x 1.04 m G30 ebatları için yerel piyasa teklifleri Ora Batı'da 904-948$/mt fabrika çıkışı aralığında yer almaktadır. Yerel piyasa galvanizli sav tekliflerindeki fiyat aralıkları geçtiğimiz iki haftadan bu yana önemli bir değişiklik göstermemiştir. Alıcılar ise üreticilerin artık yüksek tonajlı siparişler için indirim görüşmelerine yanaşmadıklarını ve yukarıda belirtilen fiyat aralıklarında ısrarcı olduklarını belirtmektedir.

İthalat tarafında ise galvanizli sac tekliflerindeki fiyatlar geçen iki haftada neredeyse yatay seyir izlemiştir. Trader'lar Çinli üreticilerin fiyatlarını artırmayı denemekte olduklarını ancak daha yüksek seviyedeki fiyatlardan sipariş alamadıklarını belirtmektedir. Çin Yeni Yılı nedeniyle şu sıralar tatilde olan Çinli üreticiler ise uzun tatil döneminden çıktıklarında piyasanın canlanacağını umut etmektedir. Öte yandan, son haftalarda Güney Amerika'dan da daha fazla hareket gözlenmektedir. Buna göre Brezilya ve Arjantin ithal galvanizli saç piyasasına daha agresif fiyatlarla yeniden giriş yapmaya başlamıştır. Genel olarak,  daha uzun süreli, teslimat sürelerinin alıcıların üstlenmek isteyeceğinden fazla risk göstermesi nedeniyle şu sıralar ABD piyasasından ithal galvanize yönelik fazla bir ilgi yoktur.

Genel olarak, ABD'ye verilen galvanizli malzeme tekliflerinin gelecek bir ay içinde ya da yerel piyasa fiyatları yükselene dek hemen hemen yatay seyir izlemesi beklenmektedir. Çinli üreticiler seviyelerini rekabetçi olmayan düzeylere yükseltebilirler ancak bu durum onların piyasanın dışında kalmasına neden olabilir.

Çin ve Hindistan'dan 0.019" x 48" G90 (0.48 mm x 1.219 m) galvanizli sac için verilen tekliflerin çoğu, şu sıralar yaklaşık 838-882$/mt aralığında yer almayı sürdürmektedir.. Çin'in teklifleri Batı Kıyısı limanlarında vergisi ödenmiş şekilde kamyon üstü teslim bazındayken, Hindistan menşeli teklifler Körfez Kıyısı limanlarında vergisi ödenmiş şekilde kamyon üstü teslim bazındadır. Aynı ebat ve kaplama için Tayvan'dan verilen teklifler de Batı Kıyısı limanlarında gümrük vergisi ödenmiş şekilde yaklaşık 882-926$/mt FOB kamyon üstü yükleme aralığında yer almayı sürdürmektedir.

Öte yandan, Çin ve Hindistan'dan  0.012" x 40.875" G30 (0.30 mm x 1.04 m) için verilen ithalat teklifleri Körfez ve Batı Kıyısı limanlarında vergisi ödenmiş şekilde 816-860$/mt FOB kamyon üstü teslim aralığında yer almaktadır. Aynı ebat ve kaplama için verilen Meksika menşeli teklifler ise sınırda teslim olmak üzere 838-882$/mt aralığında yer alırken, Tayvan menşeli teklifler ise Batı Kıyısı limanlarında vergisi ödenmiş şekilde 860-882$/mt FOB kamyon üstü teslim aralığında yer almaktadır.

Piyasanın galvalume tarafında ise, Tayvan, Hindistan ve Güney Kore'den 0.019" x 41,5625" Gr80/AZ55 ebatlı malzemeye yönelik verilen ithalat teklifleri şu sıralar vergisi ödenmiş şekilde ABD Körfez ve Batı Kıyısı limanlarında 882-926$/mt FOB kamyon üstü teslim aralığında yer almaktadır. Yerel piyasadaki fiyat aralığı  904-948$/mt FOB üretici aralığındaki yerel fiyatlar ise söz konusu ithalat tekliflerine göre çok az yüksek seviyede yer almaktadır.


Benzer Haber ve Analizler

Romanya’da yassı mamul fiyatları tatil öncesinde yatay

03 May | Yassı Ürünler ve Slab

Tayvan’da yassı mamul fiyatları - 18. Hafta, 2024

02 May | Yassı Ürünler ve Slab

Hindistan çıkışlı galvanizli sac fiyatları yatay, zayıf talepten dolayı ticaret durgun

02 May | Yassı Ürünler ve Slab

ABD yassı mamul piyasası zayıf ekonomik göstergeler sebebiyle aynı kaldı

29 Nis | Yassı Ürünler ve Slab

Romanya’da yassı mamul fiyatları cansız talebe rağmen yatay

26 Nis | Yassı Ürünler ve Slab

Brezilya’nın yassı mamul satışları Mart ayında hafifçe arttı

26 Nis | Çelik Haberler

ABD’nin galvanizli sac ithalatı Mart ayında %20,9 yükseldi

26 Nis | Çelik Haberler

Tayvan’da yassı mamul fiyatları - 17. Hafta, 2024

25 Nis | Yassı Ürünler ve Slab

Hindistan çıkışlı galvanizli sac fiyatlarındaki gerileme düşük karşı teklifler nedeniyle alımları canlandıramadı

25 Nis | Yassı Ürünler ve Slab

Çin çıkışlı galvanizli sac fiyatlarının artışı yavaşladı

25 Nis | Yassı Ürünler ve Slab