AB sıcak rulo sac piyasası halen durgun, üreticiler Eylül ayında artış hedefliyor

Perşembe, 24 Ağustos 2023 16:08:30 (GMT+3)   |   İstanbul
       

Avrupa’nın güneyinde yaz tatili sebebiyle sıcak rulo sac piyasası durgun kalırken, kuzeyde de satışlar cansız seyrediyor. Buna rağmen yerel üreticilerin önümüzdeki ay fiyatlarını yaklaşık 50€/mt artırma planları olduğu konuşuluyor. Yine de çoğu Avrupalı alıcı bölgedeki talebin fiyatlarda belirgin bir artışı desteklemeye yetmeyeceğini düşündüğü için yukarı yönlü hareketin devam etmesine ihtimal verilmiyor.

Ağustos ayının son haftasında İtalya’da yerel sıcak rulo sac için kabul görebilir fiyat seviyesinin iki hafta önce olduğu gibi 630-650€/mt fabrika çıkışı ve Avrupa’nın kuzeyinde 640-650€/mt fabrika çıkışı aralıklarında yer aldığı tahmin ediliyor. Ancak bu hafta piyasada özellikle kuzeydeki üreticilerin Eylül başında fiyatlarını 700€/mt fabrika çıkışı seviyesine yükseltmeyi hedeflediği konuşuluyor. Bir kaynak SteelOrbis’e yaptığı açıklamada, “Üreticiler talebin toparlanmasını beklediği için fiyatlarını yükseltmek istiyor. Ancak servis merkezlerinin bu artışları son kullanıcılara yansıtabileceğini sanmıyoruz. Ayrıca talebin toparlanmasını destekleyecek hiçbir gelişme yok,” dedi.

Öte yandan Avrupa’nın güneyinde çoğunlukla Japonya, Tayvan ve Endonezya çıkışlı sıcak rulo sac teklifleri geçtiğimiz ayın sonunda kaydedilen 590-635€/mt CFR aralığına kıyasla yaklaşık 598-608€/mt CFR veya 650-660$/mt CFR seviyesinde yer aldı. Ancak kaynaklar, Avrupa’ya Ağustos ve Eylül aylarında varacak Asya çıkışlı çok sayıdaki kargonun yeni kota döneminin başlayacağı 1 Ekim tarihine kadar gümrükten geçmeyecek olmasından dolayı yeni bir bağlantı duyulmadığını söyledi. Diğer ülkelere ayrılan üçüncü çeyrek kotalarının Temmuz sonu öncesinde dolduğu da vurgulandı.

Bir tüccar SteelOrbis’e, “Diğer ülkeler kategorisi altında bulunan Vietnam, Tayvan, Japonya ve Mısır AB’nin başlıca sıcak rulo sac tedarikçileri. Endonezya’nın gelişmekte olan ülke statüsünden dolayı kotadan halen muaf olduğunu düşünüyorum,” açıklamasını yaptı.

Bununla birlikte diğer ülkelere ayrılan kotalar dolduğu için bu ay Avrupa’daki son kullanıcılar ve stokçular yüksek tonajlı kargolara yönelik Türk sıcak rulo sac tedarikçilerine çok sayıda fiyat sorgusu yaptı. Geçtiğimiz iki haftalık süre zarfında İspanya, Antwerp, İtalya, İngiltere ve Mısır’a Türkiye çıkışlı 100.000 mt’dan fazla sıcak rulo sac satıldı. Bağlantı fiyatının Ekim sevkiyatlı olmak üzere antidamping vergisi hariç yaklaşık 660-680$/mt CFR veya 608-627€/mt CFR olduğu belirtildi. İspanyol bir tüccar, “[Türk ihracatçılar] ellerindeki tonajlar azaldığı için artık daha yüksek fiyatlardan satış yapmak istiyor,” dedi.

Avrupa’nın kuzeyinde ithal sıcak rulo sac için sınırlı sayıda teklif verildi ve bu teklifler geçtiğimiz ayın sonunda kaydedilen 610-630€/mt CFR seviyesine kıyasla 630-640€/mt CFR Antwerp bandında yer aldı.

1$ = 0,92€


Benzer Haber ve Analizler

Küresel sıcak rulo sac piyasasına bakış: Çoğu tedarikçi fiyat değişikliğine gitmedi fakat satışlar durgun

17 May | Yassı Ürünler ve Slab

Romanya’da yerel yassı mamul fiyatları cansız talebe rağmen aynı kaldı

17 May | Yassı Ürünler ve Slab

Çin’de başlıca vadeli çelik ve hammadde fiyatları - 17 Mayıs 2024

17 May | Uzun Ürünler ve Kütük

AB'nin Türkiye’ye ayırdığı filmaşin ve kutu profil ithalat kotaları tükendi

17 May | Çelik Haberler

Tayvan’da yassı mamul fiyatları - 20. Hafta, 2024

16 May | Yassı Ürünler ve Slab

Çin’de başlıca vadeli çelik ve hammadde fiyatları - 16 Mayıs 2024

16 May | Uzun Ürünler ve Kütük

Liberty Steel Benelüks ve İtalya’daki varlıklarını elden çıkarabilir

16 May | Çelik Haberler

Meksika’nın sıcak rulo sac tüketimi Mart ayında yatay seyretti

16 May | Çelik Haberler

Çin’de başlıca vadeli çelik ve hammadde fiyatları - 15 Mayıs 2024

15 May | Uzun Ürünler ve Kütük

Büyük Hint üreticiler Mayıs ayı için yassı mamul baz fiyatlarını artırdı

15 May | Yassı Ürünler ve Slab