Uluslararası filmaşin talebi durgun; Türk üreticiler çözüm arayışlarını sürdürüyor

Perşembe, 26 Şubat 2009 14:50:57 (GMT+3)   |  
       

Uluslararası filmaşin talebinde yaşanan daralma etkisini Türkiye filmaşin piyasasında da etkin olarak hissettirmektedir. Bu hafta Türkiye iç piyasasında $/TL paritesine bağlı olarak fiyatlar sabit tutulmaya çalışılsa da son kullanıcı tarafında endişeli hava etkisini sürdürmektedir.

Geçen hafta, Türk üreticilerin iç piyasada görülen talep daralmasına karşı nasıl bir strateji izleyeceği merak edilmekteydi. Bu hafta bu konuyla ilgili olarak, birkaç Türk üreticinin zaten kısıtlı olan talebi kazanmak için fiyat seviyelerinde oldukça düşük fiyatlar teklif etme yolunu seçerek satış tonajını artırmaya çalıştıkları; birkaç üreticinin ise mevcut fiyatlarını çok fazla düşürmeden olağan satış tonajlarını korumaya çalıştıkları gözlemlenmektedir.

Mart ayı filmaşin ihracatı açısından, önceki dönemde aldıkları siparişlerini yetiştirme durumunda olan bazı üreticilerin dışında, özellikle uluslararası filmaşin piyasasında yaşanan daralma nedeniyle bazı üreticilerin sipariş defterlerini doldurmakta sıkıntı yaşamaya başladıkları duyulmaktadır. Yine uluslararası talep daralmasının bir uzantısı olarak bazı Türk üreticilerin kapasitelerini ciddi şekilde azaltarak, vardiya sistemi ile çalışmaya devam ettikleri, bazı üreticilerin ise yeni ürün denemeleri yapmak için filmaşin haddehanelerinde önümüzdeki günlerde bir hafta ile 10 gün arasında bakım çalışmasına gidecekleri duyulmaktadır.

Kısaca talep daralmasının etkisini hafifletmek adına Türk üreticiler üretim kapasitesinde daralma yoluna gitmeye bir süre daha devam edecek gibi görünmektedir.

Bu hafta Güney Avrupa filmaşin piyasasında gevşeme yönlü gidişat devam etmektedir. İspanya pazarında filmaşin fiyatı bu hafta için İtalya pazarına paralel şekilde seyrederek KDV hariç 350-360€/mt (448-460$/mt) müşteri teslim seviyesinde yer almaktadır.

Düşen hurda fiyatı ve talep tarafındaki durgunluk nedeniyle bu hafta İtalya'da hasırlık kalite filmaşin KDV hariç ortalama 350€/mt (448$/mt) müşteri teslim seviyesine gerilerken, çekme kalite filmaşin KDV hariç ortalama 360€/mt (460$/mt) müşteri teslim seviyesine gelmiştir. Daha önceki analizlerimizde belirttiğimiz kapasite daralması konusu ile ilgili olarak, bir İtalyan üreticinin bu hafta bir ticaret sendikasıyla uzun vadeli anlaşma yoluna giderek kapasite daralması uygulayacağını açıklaması piyasanın olumsuz etkilenmesine sebep olmuştur. Sorunun resmiyete dökülmüş olması sebebiyle diğer üreticilerin de aynı yolu izleme ihtimali piyasada endişe yaratmaktadır. Bu hafta için de, İtalyan üreticilerin filmaşin stok seviyesinin yüksek seyretmeye devam ettiği konuşulmaktadır. Talep ise durgun seyrini sürdürmektedir.

Bu hafta Dubai pazarında hükümetin 20 milyar $'lık ekonomiyi kurtarma planının demir çelik sektöründe ne kadar etki göstereceği merak konusudur. Öte yandan, şu an Dubai piyasasında çekme kalite filmaşinin KDV hariç ortalama 450$/mt fabrika çıkışı seviyelerinde olan iç piyasa fiyatının, bu teşvik sonrası nasıl bir seyir izleyeceği önümüzdeki günlerde belli olacaktır. Ancak, bazı piyasa oyuncularının bu konudaki görüşü olumlu etkinin kısa süreli olabileceği yönündedir. Şu an için inşaat projelerinin birçoğunun ertelendiği ya da iptal edildiği göz önüne alınırsa, söz konusu destek paketinin piyasanın seyrini radikal bir şekilde değiştirmesi ve fiyatların bir anda hızlı artış eğiliminin görüldüğü dönemdeki fiyat seviyesine gelmesi çok mümkün görünmemektedir.

Ukrayna pazarında ise birçok piyasada olduğu gibi kredi problemleri öne çıkmaktadır. Aynı şekilde zorlu hava koşulları genel anlamda talep tarafında yavaşlamaya neden olmaktadır. Türkiye piyasasına benzer olarak bu ülkede de bazı üreticilerin iç piyasada kısıtlı talebi yakalamak adına fiyatlarında indirim yapma ve ödeme koşullarında kolaylık sağlama yolunu seçtikleri duyulmaktadır. Bu hafta iç piyasasında hasırlık kalite filmaşin için tüccar tekliflerinin KDV hariç ortalama 450-455$/mt depo çıkışı seviyesinde olduğu duyulurken Ukrayna'nın hasırlık kalite filmaşin için ihracat teklif seviyesinin 410-415$/mt FOB seviyelerinde olduğu konuşulmaktadır. Bu hafta için bazı Türk üreticilerin bu kalite filmaşin için ihracat teklif seviyesinin 440-450$/mt FOB seviyesinde olduğu; ancak, birkaç üreticinin bu seviyenin biraz altından da hasırlık kalite filmaşin teklif ettiği konuşulmaktadır.

Bu durumda, Çin çıkışlı ihracat tekliflerinin neredeyse hiç duyulmadığı, duyulsa da şu an için çok yüksek seviyede kaldığı uluslararası filmaşin piyasasında Türk üreticilerin BDT ülkelerine karşı kaliteleriyle öne çıkıp çıkmayacağını takip ediyor olacağız.

Genel anlamda, Türk üreticilerin Güney Avrupa tarafına bu hafta verdiği ihracat tekliflerinin, piyasada yaşanan daralmanın da etkisiyle yavaşladığı, bunun yerine özellikle Orta Doğu pazarına ağırlık verildiği duyulmaktadır. Ancak, uluslararası piyasaları yakından gözlemleyen Türk üreticilerin Uzak Doğu da dahil olmak üzere birçok ülkeye teklif gönderdikleri ve bu tekliflerine geri dönüş bekledikleri konuşulmaktadır. Özellikle arz tarafında kapasite daralmasının kendisini iyice hissettirdiği bu dönemde bu tekliflere gelecek geri dönüşler daha fazla önem kazanmaktadır.


Benzer Haber ve Analizler

El Marakby: Mısır’ın çelik ihracatının 2022’de desteklenmesi bekleniyor

10 Eki | Çelik Haberler

Celsa France yeni yeniden ısıtma fırınını devreye aldı

21 Mar | Çelik Haberler

Türkiye’ye daha fazla deep sea kargosu teklif edilirken, ABD’den 497$/mt CFR’dan alım yapıldı

30 Haz | Hurda ve Hammadde

Çin’de ortalama HRB 400 inşaat demiri fiyatı kasım ayı ortasında %3 arttı

24 Kas | Çelik Haberler

ABD’de hurda fiyatları filmaşin fiyatları üzerinde baskı kurdu

15 Tem | Uzun Ürünler ve Kütük

ABD yerel filmaşin piyasası baskı altında kıvranıyor

12 Kas | Uzun Ürünler ve Kütük

ABD ithal filmaşin piyasası Türkiye çıkışlı tekliflerde düşük fiyatlar bekliyor

08 Eki | Uzun Ürünler ve Kütük

Çin ABD ithal filmaşin piyasasından çıktı, ancak etkileri hala sürüyor

01 Eki | Uzun Ürünler ve Kütük

Türk üreticilerin inşaat demiri ihracat fiyatları düşüşünü sürdürecek mi?

19 Eyl | Uzun Ürünler ve Kütük

ABD filmaşin ithalat piyasası Çin’in yokluğunda seçenekleri değerlendiriyor

10 Eyl | Uzun Ürünler ve Kütük