Türkiye’nin başlıca uzun mamul satış rotaları durgun, yerel satışlar yetersiz

Çarşamba, 01 Kasım 2023 16:34:47 (GMT+3)   |   İstanbul
       

Türk üreticiler, son zamanlarda jeopolitik gerilimin de etkisiyle talep olmamasından dolayı dış piyasalara uzun mamul satışı yapmakta zorlanıyor. Üreticiler, en büyük ikinci satış rotaları olan Yemen’in İsrail’e savaş ilan etmesinin ardından bu pazara satışlarında sorun yaşanmasını bekliyor. Ayrıca Türk üreticiler, artan hurda ve halen yüksek olan üretim maliyetleri sebebiyle ihracat fiyatlarını artırmayı deniyor. Ancak Kuzey Afrika’dan verilen daha rekabetçi teklifler göz önünde bulundurulduğunda Türk üreticilerin yeni fiyatlardan satış yapması zorlaşacak. Türk üreticiler satış rotası arayışında. Avrupalı alıcılar Türkiye çıkışlı ürünlere halen talep gösterse de karşı teklifler üreticilerin hedef fiyatlarının altında. Bu nedenle Türkiye, Afrika ve Latin Amerika ülkelerine satış yapmayı planlıyor.

Türkiye çıkışlı inşaat demiri teklifleri son yapılan ithal hurda bağlantısındaki artışa bağlı olarak geçtiğimiz hafta kaydedilen 550$/mt FOB’a kıyasla Kasım sevkiyatlı olmak üzere 560-570$/mt FOB bandında yer alıyor. Ancak asıl sorun bu seviyeyi kabul edebilecek bir rota bulmakta. Kaynaklar, Avrupalı birkaç alıcının 540-545$/mt FOB bandından karşı teklifler verdiğini ancak üreticilerin mevcut piyasa koşulları altında bu aralıktan satış yapmasının zor olduğunu ifade ediyor. Henüz yeni bir inşaat demiri bağlantısı duyulmadı.

İç piyasada İçdaş da dahil İzmir ve Marmara’da yer alan çoğu üreticinin resmi inşaat demiri fiyatları geçtiğimiz hafta kaydedilen 545-570$/mt fabrika çıkışı seviyesine kıyasla 555-565$/mt fabrika çıkışı bandında bulunuyor. Ancak kaynaklar, İzmir’de kabul görebilir fiyat seviyesinin ciddi alıcılar ve kısa süredeki ödemeler için yaklaşık 550$/mt fabrika çıkışı olduğunu belirtiyor. Öte yandan Kardemir bugün erken saatlerde 559$/mt fabrika çıkışı seviyesinden yaklaşık 35.000 mt inşaat demiri satışı gerçekleştirdi. Çoğu alıcı, inşaat demiri fiyatlarının ithal hurda piyasasının nispeten olumlu görünümüne bağlı olarak artabileceğini göz önünde bulundurarak Kardemir’in sunduğu avantajlı ödeme koşulları sayesinde stok yeniledi.

Filmaşin segmentinde dış piyasalara verilen resmi teklifler haftalık 10$/mt artışla Kasım sevkiyatlı olmak üzere 570-580$/mt FOB bandına çıktı. İç piyasada ise filmaşin fiyatları 565-585$/mt fabrika çıkışı aralığında yer alırken birkaç üretici biraz daha yüksek seviyelerden teklifler veriyor.


Benzer Haber ve Analizler

Alıcılar Güney Avrupa uzun mamul piyasasındaki bazı artışlara yanıt vermeye başladı

10 May | Uzun Ürünler ve Kütük

Romanya’da uzun mamul fiyatları durgunluk nedeniyle yatay

09 May | Uzun Ürünler ve Kütük

Türkiye çıkışlı uzun mamul satışları zayıf talep nedeniyle durgun, fiyatlar yatay seyretti

08 May | Uzun Ürünler ve Kütük

Çin’de temel nihai mamul stokları Nisan sonunda %3,1 düştü

08 May | Çelik Haberler

İskenderun’da bir üretici uzun mamul fiyatlarını açıkladı

06 May | Uzun Ürünler ve Kütük

Çin tatilden güçlü döndü, uzun mamul fiyatları yükselirken piyasaya temkinli iyimserlik hakim

06 May | Uzun Ürünler ve Kütük

Güney Avrupa uzun mamul piyasası durgun ama fiyatlar yukarı yönlü

03 May | Uzun Ürünler ve Kütük

Romanya’da uzun mamul fiyatları tatil öncesinde yatay

02 May | Uzun Ürünler ve Kütük

Türkiye çıkışlı uzun mamul fiyatları değişmedi, Karayipler ve Afrika'ya ağırlık veriliyor

30 Nis | Uzun Ürünler ve Kütük

Çin yerel uzun mamul piyasasına tatil öncesinde temkinli beklentiler hakim

29 Nis | Uzun Ürünler ve Kütük