Türkiye ithal kütük seçenekleri sınırlı olduğundan Rusya dışından daha yüksek fiyattan alım yaptı

Pazartesi, 13 Kasım 2023 17:28:29 (GMT+3)   |   İstanbul
       

Türkiye kütük piyasasında ithalat segmentinde seçeneklerin sınırlı olması baskı uygulamaya devam etti ve bazı durumlarda yüksek seviyelerin kabul edilmesine neden oldu. Rusya ve Donbass’tan çok az sayıda teklif gelirken yaptırımlara tabi tutulmayan ülkelerden, özellikle de Asya’dan gelen çoğu teklif kabul edilebilir bulunmadı. Bu nedenle geçtiğimiz haftanın sonunda Ukrayna’dan Türkiye’ye yapılan bir bağlantı ithal fiyat aralığının üst sınırdan 10$/mt artmasına neden oldu. 

Ukraynalı bir üretici, 15.000 mt kütüğü sevkiyatı hemen yapılmamak üzere 530$/mt CFR’dan önemli Türk alıcılardan birine sattı. Rus satıcıların bu seviyeye inmesinin zor olduğu düşünülüyor. Donbass çıkışlı kütük için Türkiye’nin kuzeyine verilen en son teklifler 505$/mt CFR’dan duyulurken bazı satıcılar aynı bölgeye 510-515$/mt CFR’dan teklif verebileceklerini belirtti. Bununla birlikte yine Donbass menşeli kütük için bazı satıcılar 530$/mt CFR İskenderun seviyesini yoklarken alıcılar bu seviyeye şimdilik yanıt vermedi. SteelOrbis’in daha önce bildirdiği üzere 15.000 mt’luk Donbass çıkışlı kütük kargosu Kasım sevkiyatlı olmak üzere 510-515$/mt CFR’dan Türkiye’ye satılmıştı. 

SteelOrbis’in Karadeniz çıkışlı Rusya menşeli kütük için günlük referans fiyatı geçtiğimiz haftanın sonuna kıyasla 2,5$/mt düşüşle 480-490$/mt FOB bandında yer almaya başladı. 

Bir tüccar, “Piyasada sınırlı sayıda kütük teklifi var. Hatta [Türk] üreticilerin, özellikle de Asya çıkışlı tekliflerin kabul edilebilir olmadığı koşullarda hurda alımlarına yoğunlaşması ve fiyat artışını kabul etmesinin nedenlerinden biri de bu,” ifadelerini kullandı. Asya’dan duyulan en son teklifler 510-515$/mt FOB bandında yer alırken Çin’den verilen teklifler 520$/mt FOB’a kadar çıktı. Bir tüccar Latin Amerika’ya 512$/mt FOB Endonezya seviyesinden 30.000 mt kütük satışı yaptı. Ancak bu seviye Türkiye için Ocak ayının sonunda teslim edilmek üzere yaklaşık 540-550$/mt CFR bandına denk düşüyor. 

Kaynaklara göre hem Ukrayna bağlantısındaki fiyat seviyesine yakın ve uygun teslim süresine sahip olup hem de yaptırımlara tabi tutulmayan tek seçenek Cezayir. Cezayirli üreticilerden biri ay başında 20.000 mt kütük kargosunu bir tüccara Aralık sevkiyatlı olmak üzere 501$/mt FOB’dan sattı. Çoğu piyasa oyuncusu eğer halihazırda satılmadıysa bu pozisyon kargosu için Türkiye’ye yaklaşık 533-535$/mt CFR seviyesinden teklif verilebileceğini düşünüyor. 

Türkiye iç piyasasında kütük fiyatlarının, geçen hafta Kardemir’in kaliteye bağlı olarak 525-535$/mt fabrika çıkışı bandından yaptığı satışın ardından İzmir ve İskenderun’da 540-545$/mt fabrika çıkışı seviyesinde olduğu tahmin ediliyor.


Benzer Haber ve Analizler

Türkiye’de kütük fiyatları sınırlı arza rağmen baskı altında

29 May | Uzun Ürünler ve Kütük

Hindistan çıkışlı kütük fiyatları yatay, alım iştahı hafifçe arttı

29 May | Uzun Ürünler ve Kütük

ASEAN’lı kütük üreticileri satışlarını artırmaya çalışsa da FOB bazındaki fiyatlar çok değişmedi

28 May | Uzun Ürünler ve Kütük

Çin’de yerel ticari profil fiyatları kütükteki artış ve üretimdeki düşüşe bağlı yükseldi

27 May | Uzun Ürünler ve Kütük

Hint RINL 30.000 mt kütük için Haziran sonu sevkiyatlı ihracat ihalesi açtı

27 May | Uzun Ürünler ve Kütük

Türkiye Azerbaycan’dan ithal kütük, filmaşin ve çubuğa yönelik vergiyi yarıya indirdi

27 May | Çelik Haberler

Filipinli SteelAsia ürün portföyünü çeşitlendirmek için dört yeni tesise yatırım yapacak

27 May | Çelik Haberler

Küresel kütük piyasasına bakış: Tedarikçiler artan taleple birlikte yüksek fiyatlarda ısrar etse de temel göstergeler ...

24 May | Uzun Ürünler ve Kütük

Danieli Japon Chiyoda Steel’e pota ocağı ve tek bantlı döküm ünitesi tedarik edecek

24 May | Çelik Haberler

Rusya çıkışlı kütük fiyatları piyasada ucuz alternatif olmadığı için yükseldi

23 May | Uzun Ürünler ve Kütük