Türkiye’de sadece küçük tonajlı kütük ithalatı yapıldı, belirsizlik sürüyor

Çarşamba, 10 Mayıs 2023 17:10:01 (GMT+3)   |   İstanbul
       

Türkiye kütük piyasasında oyuncular bir süredir özellikle de ithalat segmentinde kabul edilebilir fiyat seviyesini tahmin etmeye çalışıyordu. En son yapılan deep sea hurda fiyat değerlendirmeleri an itibarıyla dengesiz gözüküyor: Bazı kaynaklar dip noktaya ulaşıldığını söylerken diğerleri de zayıf nihai mamul satışlarını hesaba katarak seçimlerden sonra bir düşüş daha olabileceğini söylüyor. Türkiye’deki çoğu üretici mevcut ithal kütük tekliflerinin hurdaya kıyasla yüksek seviyede olduğunu söylese de çok yakın bir zamanda küçük haddecilerin Rusya ve Donbass’tan birkaç alım yaptığı duyuldu. Her halükârda Türkiye’de şimdilik büyük tonajlı kütük ithalatı yapılması beklenmiyor. 

Tedarikçiler fiyatların artmasını beklediği için Rusya ve Donbass çıkışlı kütük teklifleri nadir duyuldu. Bir kaynak, “Daha düşük teklifler olduğu sürece Rus tedarikçiler piyasadan uzak duracak ama hafta sonuna doğru yeni fiyatlarla birlikte tekrar piyasaya döneceklerini düşünüyorum,” diye belirtti. Rusya çıkışlı kütük için ithalat teklifleri hemen sevkiyatlı ve küçük kargolar için olmak üzere 560-565$/mt CFR bandında yer alırken satışlar Nisan ayının sonunda 570-578$/mt CFR aralığından gerçekleşmişti. Karabük’e yapılan yeni bağlantılar toplamda 11.000 mt’luk malzeme için 558-559$/mt CFR bandında yer alırken diğer alıcılarla pazarlıklar sürüyor. Öte yandan Donbass çıkışlı 9.000 mt’luk malzeme 550-552$/mt CFR bandından yine Karabük’e satıldı. SteelOrbis’in Rusya çıkışlı kütük için referans fiyatı hafta başında kaydedilen 525$/mt FOB seviyesinden 520-535$/mt FOB bandına çıktı. Bu artışın nedeni, hurda piyasasındaki aşağı yönlü hareketin geçici olarak durmasıyla birlikte iyileşen beklentiler oldu. 

Türkiye’ye başka ülkeler de teklif veriyor. Kaynaklara göre Malezya 555-565$/mt CFR seviyesinden teklif verirken Azerbaycan ve Gürcistan’dan 550$/mt CPT seviyesinden İskenderun ve Karabük’e teklif verildiği duyuldu. Bir tüccar, “Vergi olmadığı için Gürcistan’ın verdiği teklif çok iyi bir seviyede,” dedi. İran çıkışlı kütük fiyatları ise 530$/mt CPT seviyesinde kaldı. 

Türkiye’de ithal kütük piyasasında durgunluk devam ederken iç piyasada hareketlilik gözlendi. Kaynaklara göre İskenderun’da 10.000 mt’luk bir kütük bağlantısı, 590$/mt fabrika çıkışı seviyesinden yapılan önceki bağlantılara kıyasla 605$/mt seviyesinden yapıldı. Marmara bölgesinde kütük fiyatı 610$/mt CPT seviyesinde yer alırken alıcılar bu seviyeyi yüksek buldu. 


Benzer Haber ve Analizler

İran yeni kütük ihracat ihalesi açtı, fiyatlara yönelik beklentiler olumsuz

30 May | Uzun Ürünler ve Kütük

Güneydoğu Asya’da ithal kütük talebi uzun bir aradan sonra canlandı, satıcılar hala baskı altında

30 May | Uzun Ürünler ve Kütük

Türkiye’de kütük fiyatları sınırlı arza rağmen baskı altında

29 May | Uzun Ürünler ve Kütük

Hindistan çıkışlı kütük fiyatları yatay, alım iştahı hafifçe arttı

29 May | Uzun Ürünler ve Kütük

ASEAN’lı kütük üreticileri satışlarını artırmaya çalışsa da FOB bazındaki fiyatlar çok değişmedi

28 May | Uzun Ürünler ve Kütük

Çin’de yerel ticari profil fiyatları kütükteki artış ve üretimdeki düşüşe bağlı yükseldi

27 May | Uzun Ürünler ve Kütük

Hint RINL 30.000 mt kütük için Haziran sonu sevkiyatlı ihracat ihalesi açtı

27 May | Uzun Ürünler ve Kütük

Türkiye Azerbaycan’dan ithal kütük, filmaşin ve çubuğa yönelik vergiyi yarıya indirdi

27 May | Çelik Haberler

Filipinli SteelAsia ürün portföyünü çeşitlendirmek için dört yeni tesise yatırım yapacak

27 May | Çelik Haberler

Küresel kütük piyasasına bakış: Tedarikçiler artan taleple birlikte yüksek fiyatlarda ısrar etse de temel göstergeler ...

24 May | Uzun Ürünler ve Kütük