Türkiye’de kütük satışları sınırlı, fiyatlar nispeten yatay

Çarşamba, 14 Haziran 2023 16:08:04 (GMT+3)   |   İstanbul
       

Türkiye’de kütük satışları bu hafta kısmen daha önce yapılan bağlantılar ancak daha da önemlisi alıcıların piyasanın belirsizliği yüzünden alım yapmak istememeleri dolayısıyla çoğunlukla durgun kaldı. Dış piyasalara yapılan uzun mamul satışları zayıf kalırken iç piyasa satışları da ekonomik istikrarsızlık nedeniyle olumsuz etkilendi. Öte yandan ithal hurda fiyatlarının nispeten yatay seyretmesi ve beklentilerin olumlu olmasıyla birlikte yerel kütük segmentinde yukarı yönlü hareket kaydedilirken ithalat teklifleri sabit kaldı.

Kardemir kütük fiyatlarını haftalık 5$/mt artırarak satışlarını kaliteye bağlı olmak üzere 600-605$/mt fabrika çıkışı seviyesinden açtı. Üretici şu ana kadar 25.000 mt’luk satış yaptı ve satışlar hâlen açık. Türkiye’deki diğer kütük tedarikçilerinin fiyatları ise küçük tonajlar için İskenderun’da 595-605$/mt fabrika çıkışı, Marmara bölgesinde 610$/mt CPT ve İzmir’de 610-615$/mt fabrika çıkışı seviyelerinde sabit kaldı. Bir tüccar, “Liranın değer kaybetmesi ve piyasada güven ortamı olmaması nedeniyle inşaat demiri fiyatlarını belirlemek çok zor olduğu için alıcılar kütük alımı yapıp yapmamaya karar veremiyor,” şeklinde konuştu.  

İthal kütük piyasası da aynı faktörlerden etkilendi. Çelik üreticileri uzun teslim sürelerini göz önünde bulundurarak Asya’dan Ağustos sevkiyatlı olarak büyük tonajlı alımlar yapmadı ve hurda alımlarına yoğunlaştı. Türkiye’de ithalat vergisine tabi tutulmayan bazı Malezya çıkışlı kütük teklifleri bu hafta Temmuz sevkiyatlı olmak üzere 565$/mt CFR seviyesinden duyuldu. 555-560$/mt CFR’dan verilen Endonezya çıkışlı kütük teklifleri ise Türk alıcılara cazip gelmedi.  

SteelOrbis’in Rusya çıkışlı kütük için referans fiyatı, ay başında duyulan Temmuz sevkiyatlı son tekliflere ve bağlantılara denk düşecek şekilde 515-520$/mt FOB Karadeniz seviyesinde sabit kaldı. Rusya merkezli bir tüccar, “Türklerin neden bu kadar sessiz kaldığını anlamıyoruz. Temmuz ayı sonu sevkiyatlı kargolarımızı bitirdik ve Ağustos sevkiyatlarını konuşmak için henüz erken,” dedi. Donbass ve Belarus çıkışlı bazı teklifler çoğunlukla Ağustos sevkiyatlı olmak üzere 545-555$/mt CFR Türkiye seviyesinde yer aldı. Rusya’dan hemen teslim küçük tonajlı kargolar için hâlâ 570$/mt CFR seviyesinden teklif verilirken acil teslimat isteyen müşterilerin bu seviyenin 5-10$/mt altını da kabul edebileceği belirtildi.


Benzer Haber ve Analizler

Küresel kütük piyasasına bakış: Sınırlı bulunurluk ve fiyatlar üzerindeki baskı etkili oldu, Çin’deki beklentiler hafta ...

17 May | Uzun Ürünler ve Kütük

Cezayir cazip fiyat ve teslim süreleriyle yeniden kütük teklif ediyor

17 May | Uzun Ürünler ve Kütük

Türkiye ithal kütük piyasasında görünüm sınırlı arza rağmen olumsuz, Kardemir’in yaptığı artış kabul görmedi

16 May | Uzun Ürünler ve Kütük

Güneydoğu Asya’da ithal kütük fiyatları halen yüksek bulunuyor

16 May | Uzun Ürünler ve Kütük

Habaş İzmir’de kuracağı sıcak haddehane tesisi için onay aldı

16 May | Çelik Haberler

İran çıkışlı kütük fiyatları yeni bağlantılarda yatay seyretti

15 May | Uzun Ürünler ve Kütük

ASEAN çıkışlı kütük teklifleri Çin’de vadeli fiyatlardaki düşüş nedeniyle 500$/mt FOB’un altına indi

15 May | Uzun Ürünler ve Kütük

Hindistan çıkışlı kütük piyasasında artış durdu, üreticiler yerel satışlara ağırlık veriyor

15 May | Uzun Ürünler ve Kütük

Çin’de yerel ticari profil fiyatları hafifçe dalgalandı, alımlar normal seviyede

13 May | Uzun Ürünler ve Kütük

Küresel kütük piyasasına bakış: Mayıs’taki tatiller sonrası yukarı yönlü hareket gelmedi, ticaret sınırlı

10 May | Uzun Ürünler ve Kütük