Türkiye inşaat demiri piyasasında talep sessizliğini sürdürdü

Cuma, 01 Nisan 2011 14:30:09 (GMT+3)   |  
       

Türkiye yerel inşaat demiri piyasasında mart ayının son haftasında işlem hacminde hareket beklenmesine karşın talebin yine pek artmadığı görüldü.

Hafta başında tüccarların inşaat demiri fiyatları bölgelere göre değişiklik göstermekle birlikte KDV hariç 1.017-1.047 TL/mt bandında yer aldı. Marmara ve Ege bölgelerinde bazı üreticilerin piyasaya inşaat demiri vermemesi arz fazlası oluşmasını engelleyerek üreticilerin fiyatlarının istikrarlı olmasını sağladı. Ancak, özellikle İskenderun bölgesinde zaman zaman fiyatlar kalın malzeme için KDV hariç 1.017 TL/mt seviyesinin altına geriledi. Mevsimsel olarak inşaat demiri talebinde artış beklentisinin  mart ayı sonu itibarıyla henüz gerçekleşmemiş olması tüccarların piyasanın ne zaman hareketleneceğine ilişkin öngörülerini belirsizleştirirken, son kullanıcıların fiyat düşüşü beklentisinde olmaları alımların yavaş devam etmesine yol açıyor. Hafta sonuna doğru yerel piyasada inşaat demiri fiyatları, fiyat aralığının üst sınırında hafif gevşeme görülmesinin ardından bölgelere göre değişmekle birlikte KDV hariç 1.017-1.042 TL/mt seviyesine oturdu.

Türkiye inşaat demiri üreticilerinin en önemli ihracat pazarı olan Orta Doğu'da devam eden siyasi karışıklık nedeniyle bu hafta da bölgedeki inşaat demiri talebinde bir hareketlilik yaşanmadı. Geçen hafta 670-680$/mt FOB seviyesinde yer alan Türk üreticilerin inşaat demiri ihracat teklifleri bu hafta da pek değişiklik göstermedi ve genel olarak 670-675$/mt FOB seviyesinde oluştu. Yüksek tonajlı siparişler için ise inşaat demiri fiyatlarının bu seviyenin 5$/mt altına düşebileceği düşünülmektedir.

Bu hafta bazı Türk üreticilerin BAE piyasasına verdikleri inşaat demiri teklifleri teorik ağırlık bazında 680$/mt CFR seviyesinde yer aldı. Irak inşaat demiri piyasasının çok hareketli olmadığı görülürken Türk üreticilerin teklifleri gerçek ağırlık bazında 665- 675$/mt fabrika çıkışı seviyesindeydi. Öte yandan, bazı Türk üreticilerin önceki ABD bağlantılarına ilave tonaj satmaya çalıştıkları duyuldu.

Geçtiğimiz günlerde Mısırlı çelik üreticisi EZZ Steel'in nisan ayı için inşaat demiri fiyatını mart ayına göre değiştirmediğini ve 4.350EGP /mt (730$/mt) fabrika çıkışı seviyesinde koruduğu açıklamasının ardından piyasa oyuncuları Mısırlı alıcıların Türk inşaat demiri taleplerinin belirgin bir biçimde artacağını ifade ediyor.

Türk üreticilerin geçen haftanın sonunda gerçekleştirdikleri bazı hurda bağlantılarında fiyatların gevşemesinin ardından hurda piyasası bu haftayı sakin geçirirken, nihai ürün piyasası ise istikrarlı devam etti. Türk üreticilerin yeni hurda bağlantıları gerçekleştirmeleri sonrasında nihai mamul piyasasının daha net oluşacağı düşünülüyor.


Benzer Haber ve Analizler

Çin’in çelik çubuk ihracatı Ocak-Nisan döneminde yılında %9,4 yükseldi

20 May | Çelik Haberler

Brezilya çıkışlı inşaat demiri fiyatları değişmedi

20 May | Uzun Ürünler ve Kütük

Tayvan yerel piyasasında inşaat demiri fiyatları - 20. Hafta, 2024

17 May | Uzun Ürünler ve Kütük

Asya’da inşaat demiri fiyatları çoğunlukla yatay, görünüm Çin nedeniyle daha iyimser

17 May | Uzun Ürünler ve Kütük

İskenderun’da bir üretici inşaat demiri fiyatlarını güncelledi

17 May | Uzun Ürünler ve Kütük

Türkiye çelik sektörü yeni koşullara kısmen uyum sağladı, beklentiler belirsiz

17 May | Çelik Haberler

Çin’de başlıca vadeli çelik ve hammadde fiyatları - 17 Mayıs 2024

17 May | Uzun Ürünler ve Kütük

Güney Avrupa uzun mamul piyasası yatay, düşüş beklenmiyor

17 May | Uzun Ürünler ve Kütük

ABD’de yerel inşaat demiri fiyatları düşük talep ve yüksek stoklar sebebiyle geriledi

17 May | Uzun Ürünler ve Kütük

Meksika’nın inşaat demiri tüketimi Mart ayında %36 düştü

17 May | Çelik Haberler