Türkiye filmaşin piyasasında talep güçleniyor

Cuma, 20 Mayıs 2011 11:21:08 (GMT+3)   |  
       

Türkiye iç piyasasında $/TL kurundaki iniş çıkışlar nedeniyle Türkiye iç piyasasında filmaşin fiyatları Salı günü  öğleden sonra yeniden güncellenmiştir. Türkiye filmaşin piyasasında hasırlık kalite filmaşin fiyatı bölgelere göre farklılık göstermekle beraber bugün KDV hariç 745-775$/mt fabrika çıkışı seviyesinde yer almaktadır.
 
Türkiye'nin İskenderun Bölgesi'nde bu hafta filmaşin arzında sıkıntı yaşanmaktadır. Haziran ayının başında başlatılması planlanan filmaşin hattı bakım ve kurulum çalışmaları nedeniyle İskenderun Bölgesi'ndeki alıcılar bu geçiş sürecinde Türkiye'nin diğer bölgelerinden filmaşin  almayı tercih etmektedir. İskenderun Bölgesi'nde alıcıların filmaşin alımlarında diğer bölgelere yönelmeleri Türkiye iç piyasasında genel olarak bazı filmaşin çaplarının tedarik edilmesinde sıkıntı yaratmaktadır. Yaklaşan 12 Haziran seçimleri nedeniyle de inşaat projelerinin canlanması bu sıkıntıyı biraz daha tetiklemiş görünmektedir.
 
Geçen analizimizde €/$ paritesinin 1.42 li seviyelere gerilemesinin ardından Güney Avrupa'dan yapılacak olası filmaşin ithalatları için görüşme sürecinin yeniden başlayabileceğini belirtmiştik. Bu hafta ithalat için görüşmeler hızlansa da Türkiye iç piyasasında ithaatl teklif seviyesinin oldukça altında teklif edilen fiyat seviyeleri,örneğin C65 üstü kalite filmaşin için  fabrika çıkışı,605-610€/mt seviyesinde yer alan teklifler,alıcılar açısından daha cazip görünmektedir. Bu nedenle yüksek karbonlu alıcılarının çoğu iç piyasa alımlarına yönelmişlerdir.
 
Ayrıca  12-13 Mayıs'ta Paris'te gerçekleştirilen OECD toplantısında dünyanın en büyük çelik üreticilerinden Almanya'nın ham çelik üretimi nisan ayında %7.1 düşüşle 3.8 milyon mt seviyesine gerilediği belirtilmiştir. Almanya'da çelik üretimi ekim 2009'dan bu yana ilk kez aylık bazda düşüş göstermiştir. Çelik üretimindeki bu düşüş Almanya'dan yapılacak olası filmaşin ithalatlarında arz tarafında sıkıntı yaşanmasına neden olmaktadır.
 
Bir başka Avrupa ülkesi Romanya iç piyasasında ise filmaşin talebinin güçsüz olduğu ve haziran ayı için Ukrayna hasırlık kalite filmaşin tekliflerinin 510-515€/mt DAF Romanya seviyesini test edebileceği SteelOrbis'e gelen haberler arasındadır.
 
Bu hafta Bulgaristan iç piyasasında fiyatlar, stokçuların hasırlık kalite filmaşin fiyatları, %20 KDV hariç olmak üzere gerçek ağırlık bazında 990-1000 BGN/mt (720-727$/mt) CPT seviyesinde yer almasına rağmen talep henüz istenilen düzeyde değildir. 
 
Çelik hasır, çivi vb. nihai mamullerin talebinde ise; Türki cumhuriyetlerde inşaat projelerinin hızlanması ile beraber talebin güçlendiği, ayrıca Kuzey Afrika pazarlarındaki alıcıların yerini Batı ve Orta Afrika'nın aldığı duyulmaktadır. İran ve Irak piyasası için bu hafta sakin görünmektedir.

Benzer Haber ve Analizler

Romanya’da uzun mamul fiyatları tatil öncesinde yatay

02 May | Uzun Ürünler ve Kütük

BAE’li ESA Mayıs üretimli filmaşin fiyatlarını değiştirmedi

30 Nis | Uzun Ürünler ve Kütük

Türkiye çıkışlı uzun mamul fiyatları değişmedi, Karayipler ve Afrika'ya ağırlık veriliyor

30 Nis | Uzun Ürünler ve Kütük

Türkiye’de resmi yerel filmaşin fiyatları farklı yönlerde hareket etti

30 Nis | Uzun Ürünler ve Kütük

Hindistan iç piyasasında filmaşin fiyatları - 18. Hafta, 2024

30 Nis | Uzun Ürünler ve Kütük

Çin yerel uzun mamul piyasasına tatil öncesinde temkinli beklentiler hakim

29 Nis | Uzun Ürünler ve Kütük

İskenderun’da bir üretici inşaat demiri fiyatlarını revize etti

29 Nis | Uzun Ürünler ve Kütük

Tayvan yerel piyasasında filmaşin fiyatları - 17. Hafta, 2024

26 Nis | Uzun Ürünler ve Kütük

Güney Avrupa uzun mamul piyasası cansız talebin etkisiyle yatay

26 Nis | Uzun Ürünler ve Kütük

Romanyalı üretici inşaat demiri fiyatlarını piyasa koşullarının kötüleşmesi nedeniyle düşürdü

25 Nis | Uzun Ürünler ve Kütük