Türkiye çıkışlı uzun mamuller yeniden talep görüyor, fiyatlar yükselişte

Perşembe, 16 Kasım 2023 17:03:33 (GMT+3)   |   İstanbul
       

Türk üreticiler, hurdadaki artış, yüksek maliyetler ve kütük arzındaki sıkıntıyı gerekçe göstererek dış piyasalara verdiği uzun mamul fiyatlarını yüksek seviyelerde tutuyor. Son zamanlarda yaşanan artışa rağmen alıcılardan talep gelmesi sonucu üreticilerin fiyatlarını bir miktar yükselttiği görülüyor. Talep çoğunlukla Balkanlar ve Latin Amerika’dan gelirken İsrail ile Yemen’den ise şimdilik talep yok.

Yerel tedarikçiler fiyatlarını kademeli bir şekilde artırırken çoğu alıcı ithal hurda fiyat trendlerini gözlemlemek amacıyla yeni alımlar için acele etmiyor. Anadolu’da etkili olan olumsuz hava koşulları stok yenileme faaliyetleri önünde engel teşkil ederken yakın zaman önce meclisten geçen yeni kentsel dönüşüm kanunu da olumlu bir gelişme olarak kabul ediliyor.

Türkiye çıkışlı inşaat demiri fiyatları üst sınırdan haftalık 5$/mt artışla Kasım sonu-Aralık sevkiyatlı olmak üzere şu an 575-585$/mt FOB bandında yer alıyor. Kaynaklar, hafta başında 15.000 mt’dan fazla inşaat demirinin Peru’ya yaklaşık 580$/mt FOB’dan satıldığını bildirdi. Ancak sevkiyatta navlundan avantaj sağlamak için söz konusu kargonun ticari profil de içerebileceği söyleniyor. Ayrıca orta tonajlı bir kargonun daha 580$/mt FOB’dan satıldığı bildirildi. Satış rotasının Romanya olduğu düşünülüyor. Üreticiler, Balkanlar’daki arz sıkıntısı sebebiyle özellikle Romanya, Bulgaristan, Sırbistan ve Bosna Hersek’ten Türkiye’ye fiyat sorguları yapıldığını ifade ediyor. Dolayısıyla talep bugünlerde nispeten daha iyi seyrediyor. Ancak yaklaşan kış ayları ve Avrupa’daki tatil dönemi sebebiyle talep, önümüzdeki ay durgunlaşabilir.

İç piyasada Marmara ve İzmir merkezli çoğu üreticinin yerel inşaat demiri fiyatları haftalık 10$/mt artışla 580-595$/mt fabrika çıkışı bandına yükseldi. İskenderun’da bir üretici inşaat demiri fiyatını dün yaklaşık 595$/mt fabrika çıkışı seviyesinden açıklasa da mevcut piyasa koşulları altında 585$/mt fabrika çıkışı seviyesinin üzerinden satış yapılmasının biraz zor olduğu düşünülüyor. Ayrıca Kardemir dün 587$/mt fabrika çıkışı seviyesinden yaklaşık 31.500 mt inşaat demiri satışı gerçekleştirdi.

Filmaşin segmentinde Türk üreticilerin çoğu dış piyasalara geçtiğimiz hafta kaydedilen 585-590$/mt FOB seviyesine kıyasla Kasım sonu-Aralık sevkiyatlı olmak üzere 590-600$/mt FOB aralığından teklifler veriyor. Yerel fiyatlar da geçtiğimiz hafta kaydedilen 575-605$/mt fabrika çıkışı aralığına kıyasla 585-615$/mt fabrika çıkışı bandında bulunuyor. Türk üreticiler, ay başında filmaşin ithalatına yönelik koruma önlemi soruşturması başlatılmasının ardından yerel fiyatlarını yükseltmeyi deniyor.


Benzer Haber ve Analizler

Güney Avrupa uzun mamul piyasası yatay, düşüş beklenmiyor

17 May | Uzun Ürünler ve Kütük

Romanya spot piyasasında yerel uzun mamul fiyatları olumsuz görünüm nedeniyle geriledi

16 May | Uzun Ürünler ve Kütük

Türkiye çıkışlı uzun mamul talebi yatay

16 May | Uzun Ürünler ve Kütük

Asya’da filmaşin fiyatları düşse de Çin'de satılmayan konut stokunun azaltılacağı haberleriyle beklentiler iyileşti

16 May | Uzun Ürünler ve Kütük

İskenderun’da bir üretici inşaat demiri fiyatlarını düşürdü

15 May | Uzun Ürünler ve Kütük

Lübnan inşaat demiri piyasası Orta Doğu’daki istikrarsızlık nedeniyle sessiz

14 May | Uzun Ürünler ve Kütük

Çin’de temel nihai mamul stokları Mayıs başında %3,7 düştü

14 May | Çelik Haberler

Çin’de uzun mamul fiyatları düştü, tahvil ihraçlarının başlamasına rağmen görünüm halen olumsuz

13 May | Uzun Ürünler ve Kütük

Alıcılar Güney Avrupa uzun mamul piyasasındaki bazı artışlara yanıt vermeye başladı

10 May | Uzun Ürünler ve Kütük

Romanya’da uzun mamul fiyatları durgunluk nedeniyle yatay

09 May | Uzun Ürünler ve Kütük