Türkiye çıkışlı inşaat demiri talebinin bir miktar arttığı gözleniyor

Cuma, 30 Eylül 2016 17:11:17 (GMT+3)   |   İstanbul
       

Bu hafta ihracat piyasalarındaki Türkiye çıkışlı inşaat demiri talebinin henüz zayıf seviyesinden kurtulamasa da bir miktar arttığı, Türkiye'den ihracat piyasalarına verilen inşaat demiri fiyatlarının ise geçtiğimiz haftaya kıyasla değişmediği ve 350-380$/mt FOB aralığını koruduğu görüldü.
 
Türkiye'nin inşaat demiri ihracatında önemli hedef pazarlarından biri olan Birleşik Arap Emirlikleri'nde (BAE) bu hafta yerli üretici ve tüccarların fiyatları orta seviyede seyreden talep sayesinde yatay seyrini korurken, Türkiye'den ülkeye verilen tekliflerin de geçtiğimiz haftaya kıyasla değişmeyerek teorik ağırlık bazında 360-365$/mt CFR aralığında yer aldığı gözleniyor. Stok seviyeleri yüksek olan BAE'li alıcıların Türkiye çıkışlı inşaat demiri fiyatları üzerinde kurduğu aşağı yönlü baskının devam ettiği ancak Türk üreticilerin geçtiğimiz haftadan bu yana BAE'ye verdikleri teklif seviyelerini düşürmeye yanaşmadıkları görülmekte.
 
Türkiye'nin bir diğer hedef pazarları olan Mısır'da eylül ayının ortasında çelik ürünleri için uygulanan katma değer vergisinin %8'den %13'e yükseltilmesi, KDV dahil satış yapan Mısırlı üreticilerin fiyatlarının artmasına sebep oldu. Ayrıca, ithal alımların yalnızca üretici ve distribütör kanalıyla yapılmasına dair uygulama kapsamında kontrollerin sıkılaştırılması, Mısırlı alıcıların ithal inşaat demiri alımlarında üreticilere yönelmelerine neden oluyor. Bu tablo neticesinde, gerek Türk üreticilerden doğrudan ithalat yapılabilmesi gerekse Mısırlı alıcıların Türkiye çıkışlı inşaat demiri fiyatlarını iç piyasa fiyat seviyelerine kıyasla daha cazip bulması sonucu, Mısır'da Türkiye çıkışlı inşaat demiri talebinin arttığı gözleniyor. Türkiye'den Mısır'a en son yapılan inşaat demiri satışı ise geçtiğimiz hafta olup, gerçek ağırlık bazında 390$/mt CFR seviyesinde yer aldı.
 
Ayrıca, geçtiğimiz hafta ABD'li üreticilerin inşaat demiri için Japonya, Tayvan ve Türkiye'ye açmış olduğu antidamping soruşturmasının ardından geçici vergi oranı açıklanmadan önce stoklarını artırmak isteyen alıcıların Türkiye çıkışlı inşaat demiri için fiyat sorgularını artırdığı ve böylece talebin bir miktar iyileştiği, yapılan bağlantılarda da fiyatların yükseldiği görüldü. Bu hafta Türkiye'den ABD'ye yeni bir satış duyulmazken, geçtiğimiz hafta yapılan bağlantılar teorik ağırlık bazında 385$/mt CFR seviyesinde yer almaktaydı.

Benzer Haber ve Analizler

Romanya’da uzun mamul fiyatları durgunluk nedeniyle yatay

09 May | Uzun Ürünler ve Kütük

Türkiye spot piyasasında yerel inşaat demiri fiyatları gevşedi

09 May | Uzun Ürünler ve Kütük

Çin’de başlıca vadeli çelik ve hammadde fiyatları - 9 Mayıs 2024

09 May | Uzun Ürünler ve Kütük

ABD’de ithal inşaat demiri talebi arttı

09 May | Uzun Ürünler ve Kütük

Çin’de başlıca vadeli çelik ve hammadde fiyatları - 8 Mayıs 2024

08 May | Uzun Ürünler ve Kütük

Türkiye çıkışlı uzun mamul satışları zayıf talep nedeniyle durgun, fiyatlar yatay seyretti

08 May | Uzun Ürünler ve Kütük

NBS: Çin’de yerel inşaat demiri fiyatları Nisan sonunda %1,6 yükseldi

08 May | Çelik Haberler

Çin’de temel nihai mamul stokları Nisan sonunda %3,1 düştü

08 May | Çelik Haberler

Kanada üç ülkeden ithal inşaat demirine yönelik antidamping soruşturması başlattı

07 May | Çelik Haberler

Çin’de başlıca vadeli çelik ve hammadde fiyatları - 7 Mayıs 2024

07 May | Uzun Ürünler ve Kütük