Karadeniz çıkışlı kütük fiyatları Türkiye’de iyileşen görünüm sonucu yükseldi ama satış yapmak halen zor

Perşembe, 02 Kasım 2023 14:26:53 (GMT+3)   |   İstanbul
       

Bu hafta Karadeniz’de kütük fiyatları, çoğunlukla Türkiye piyasasının artan hurda fiyatları ve üreticilerin uzun mamul fiyatlarını yükseltme girişimleri sonucu iyileşmesiyle hafifçe yükseldi. Fakat bu temkinli iyimserliğe rağmen Rusya ve Donbass’tan kütük teklifleri veren tedarikçiler alıcı bulmakta zorlanmaya devam etti. Bazı müşteriler Rusya çıkışlı kütük için hızlı teslimli olması sebebiyle daha yüksek fiyatlar ödemeyi kabul ederken, bazıları yaptırıma tabi üreticilerin yüksek tonajlı tekliflerine düşük karşı teklifler vermeyi sürdürdü.

Bu hafta Türkiye Rusya’dan 20.000 mt’a kadar kütüğü hızlı teslimli olmak üzere 510$/mt CFR Karabük, 515$/mt CFR Aliağa ve 520$/mt CFR İskenderun seviyelerinden aldı. SteelOrbis’in edindiği bilgilere göre, söz konusu tonaj birçok alıcıya küçük tonajlar halinde satıldı. Bir tüccar, “Yüksek bir fiyat gibi görünüyor ama küçük tonajlı ve çok hızlı teslimli kargolar için normal. Teslim süresi neredeyse iç piyasadan yapılan alımlarda olduğu gibi fakat fiyat daha ucuz,” dedi. 

Piyasa kaynaklarına göre Türk alıcıların daha yüksek tonajlı ve daha uzun teslim süreli Rusya ve Donbass çıkışlı kütük için fiyat fikirleri bunun çok daha altında. Bu hafta Kasım sonu-Aralık sevkiyatlı teklifler çoğunlukla 500-510$/mt CFR aralığında yer alırken, alıcıların karşı teklifleri geçtiğimiz haftadan daha yüksek olsa da halen 500$/mt CFR’ın altında. Bir piyasa kaynağı, “Hurda fiyatları yükseldiği için kütükte 470$/mt CFR seviyesinden bahsedemeyiz ama bazıları alıcılar için kabul görebilir fiyatların en fazla 480-485$/mt CFR aralığında yer aldığını belirtiyor,” şeklinde konuştu.

SteelOrbis’in Karadeniz çıkışlı kütük için referans fiyatları geçen haftanın sonundan bu yana ortalama 7,5$/mt yükselerek 470-480$/mt FOB aralığında yer almaya başladı. Bu aralığın alt sınırı şimdiden yapılan bağlantılara da yansıdı. Öyle ki bir tüccarın Donbass çıkışlı 10.000 mt kütüğü 472$/mt FOB seviyesinden sattığı duyuldu ama bazıları fiyatın 475$/mt FOB olduğunu iddia etti. Siparişin her biri 5.000 mt’luk iki kargo halinde, sırasıyla Kasım sonu ve Aralık ortası olmak üzere sevk edilmesi bekleniyor. Donbass bölgesindeki üreticilerden verilen kütük teklifleri, hurda tedarikinde yaşanan zorluklardan dolayı halen sınırlı.

Mısır piyasasına bakıldığında, Karadeniz çıkışlı kütük teklifleri 520-525$/mt CFR aralığında yer alıyor. Bu aralık geçen haftaya kıyasla yaklaşık 5$/mt yüksek ve 480-485$/mt FOB bandına denk geliyor. Bu pazara bazı satışlar yapılması bekleniyor.

Türkiye’nin diğer menşelerden kütüğe şu sıralar çok fazla talep göstermediği gözleniyor. Çünkü ülkede alıcıların çoğu 30.000 mt’un üzerinde kütüğü tek seferde alacak durumda değil ve teslim süreleri uzun. Malezya’dan Türkiye’ye verilen teklifler şu sıralar Aralık ayının başında teslim edilmek üzere 530-535$/mt CFR bandında yer alırken, Çin çıkışlı kütük için gösterge fiyatların bundan daha yüksek olduğu tahmin ediliyor.

Türkiye yerel piyasasına bakıldığında ise piyasada kütük teklifi veren sadece birkaç tedarikçi var ve bunların bazıları fiyatlarını yükseltmeye başladı. İskenderun merkezli üreticilerden biri bu hafta 550$/mt fabrika çıkışı seviyesinden teklif verdi. Üreticinin teklifleri Ekim sonunda 530-535$/mt fabrika çıkışı bandında yer alıyordu. Önümüzdeki hafta Kardemir’in de fiyatlarını minimum 530$/mt fabrika çıkışı seviyesinden açıklaması bekleniyor.


Benzer Haber ve Analizler

İDÇ’nin net kârı ve satış geliri 2023 yılında düşüş gösterdi

07 May | Çelik Haberler

Çin’de yerel ticari profil fiyatları alımların tatil öncesinde hafif toparlanmasıyla yukarı yönlü

06 May | Uzun Ürünler ve Kütük

ASEAN’lı kütük ihracatçıları tekliflerini “makul” seviyelere indirmek zorunda kaldı, bağlantı fiyatları yatay

30 Nis | Uzun Ürünler ve Kütük

Çin’de yerel ticari profil fiyatları kütük fiyatlarıyla birlikte sınırlı bir aralıkta dalgalandı

29 Nis | Uzun Ürünler ve Kütük

Çin’de yerel ticari profil fiyatları yükseldi, talep halen güçlü

22 Nis | Uzun Ürünler ve Kütük

Türkiye’de Avrupa çıkışlı hurda fiyatları yüksek seyrediyor, piyasa hala sessiz

18 Nis | Hurda ve Hammadde

Çin’de yerel ticari profil fiyatları kütük fiyatlarındaki artışla birlikte hafifçe yükseldi

15 Nis | Uzun Ürünler ve Kütük

İran’ın çelik ihracatı İran yılında %6,6 artış gösterdi

08 Nis | Çelik Haberler

Çin’de yerel ticari profil fiyatları hafifçe geriledi

01 Nis | Uzun Ürünler ve Kütük

Türkiye çıkışlı resmi ticari profil fiyatları aynı kaldı

29 Mar | Uzun Ürünler ve Kütük