Hindistan çıkışlı kütük satışları ihracat yapmak isteyen satıcıların artmasıyla canlandı

Çarşamba, 08 Kasım 2023 17:19:43 (GMT+3)   |   Kalküta
       

İhracat yapmak isteyen satıcıların sayısının artması ve alıcıların yerel fiyatlar ile arzın aşağı yönlü seyrettiği bir zamanda hafifçe yüksek seviyeleri kabul etmesiyle geçtiğimiz bir haftalık süre içerisinde Hindistan’ın kütük ihracatı canlandı.

Hindistan çıkışlı kütük için kabul edilebilir fiyat geçtiğimiz hafta kaydedilen 475-490$/mt FOB’a kıyasla 485-495$/mt FOB aralığında yer alıyor. Devlete bağlı üreticilerin fiyat hedefleri 500$/mt FOB’dan başlıyor. Yerel fiyatlardaki düşüş ve dış pazarlardan gelen talebin artması iç piyasadaki yavaşlamanın verdiği zararı telafi etmeyi amaçlayan satıcıların ihracat satışlarına başlamasına neden oldu.

Kaynaklar ihracat satışlarındaki artışın devlete bağlı üreticilerden kaynaklandığını belirtti. Ülkenin doğusunda bulunan ve son beş aydır yarı mamul ihracatından uzak duran en az üç büyük ölçekli özel üreticinin açtığı ihalelerin ardından devlete bağlı üreticilerden biri 60.000 mt’luk iki adet kütük kargosu için ihracat ihaleleri açtı.

Devlete bağlı üreticilerin ihaleleri hala açık olsa da kaynaklar Odisha merkezli bir üreticinin Asyalı bir alıcıya 485$/mt FOB’dan 20.000 mt kütük ihraç ettiğini belirtti. Söz konusu fiyat başlangıçta 500$/mt FOB seviyesinden verilen teklifin altında kalsa da bir hafta önce 475$/mt FOB seviyesinden gerçekleştirilen bağlantılara kıyasla artış gösterdi.

Ülkenin doğusunda bulunan bir diğer entegre üretici Orta Doğu’ya 35.000 mt kütüğü 492$/mt FOB seviyesinden satarken Singapur’a 490$/mt FOB’dan kütük bağlantısı gerçekleştirdi.

Hint bir üreticinin yetkilisi, “Beklentiler karışık. Fiyatlar hala 500$/mt FOB hedefine kıyasla düşük. Ancak bağlantı gerçekleştiren alıcıların sayısı arttı. Fiyat satıcıların beklentisine kıyasla düşük olabilir ancak geçtiğimiz ay kabul görmeyen seviyelere kıyasla hafifçe artış gösterdi,” dedi.

Kaynaklar, “Ancak yine de Asya ve Orta Doğu’daki fiyatların dibe vurduğunu ve alıcıların bu yüzden piyasaya döndüğünü söylemek için henüz çok erken. Yerel satıcılar talepteki keskin düşüşe hızlı yanıt veriyor ve yarı mamul fiyatları iç piyasadaki inşaat kalite nihai mamul fiyatlarına paralel seviyelerde yer alıyor,” şeklinde konuştu.

Öte yandan Hindistan yerel kütük piyasasındaki düşüş sürüyor. Mumbai’de kütük fiyatları haftalık 500 INR/mt (6$/mt) düşüşle 43.000 INR/mt (517$/mt), Raipur’da ise haftalık 750 INR/mt (9$/mt) düşüşle 40.900 INR/mt (492$/mt) seviyelerinden bildirildi.

1$ = 83,20 INR


Benzer Haber ve Analizler

Küresel kütük piyasasına bakış: Fiyatlar yavaşça düşüşe geçiyor

31 May | Uzun Ürünler ve Kütük

İran yeni kütük ihracat ihalesi açtı, fiyatlara yönelik beklentiler olumsuz

30 May | Uzun Ürünler ve Kütük

Güneydoğu Asya’da ithal kütük talebi uzun bir aradan sonra canlandı, satıcılar hala baskı altında

30 May | Uzun Ürünler ve Kütük

Türkiye’de kütük fiyatları sınırlı arza rağmen baskı altında

29 May | Uzun Ürünler ve Kütük

Hindistan çıkışlı kütük fiyatları yatay, alım iştahı hafifçe arttı

29 May | Uzun Ürünler ve Kütük

ASEAN’lı kütük üreticileri satışlarını artırmaya çalışsa da FOB bazındaki fiyatlar çok değişmedi

28 May | Uzun Ürünler ve Kütük

Çin’de yerel ticari profil fiyatları kütükteki artış ve üretimdeki düşüşe bağlı yükseldi

27 May | Uzun Ürünler ve Kütük

Hint RINL 30.000 mt kütük için Haziran sonu sevkiyatlı ihracat ihalesi açtı

27 May | Uzun Ürünler ve Kütük

Türkiye Azerbaycan’dan ithal kütük, filmaşin ve çubuğa yönelik vergiyi yarıya indirdi

27 May | Çelik Haberler

Filipinli SteelAsia ürün portföyünü çeşitlendirmek için dört yeni tesise yatırım yapacak

27 May | Çelik Haberler