Filipinler Rusya’dan kütük alımına geri döndü, teklif sayısı artabilir

Çarşamba, 19 Temmuz 2023 16:39:45 (GMT+3)   |   İstanbul
       

Belirli bir aradan sonra bu haftanın başında Filipinler’de yeni bir Rusya çıkışlı kütük bağlantısı gerçekleştirildi. Batı’nın yaptırımlarına tabi olan Rusya çıkışlı kütük fiyatının son ASEAN veya Çin çıkışlı indüksiyon fırını/yüksek fırın üretimli kütük tekliflerinden daha düşük olması Filipinler’in söz konusu ülkeden ithal alım yapmaya geri dönmesinin başlıca nedeni oldu. Filipinli alıcılar yaptırımlar nedeniyle Rusya’dan alım yapmaktan kaçınıyordu ve savaşın başlamasının ardından geçen ilk 6 ayda ithal alımlar azaldı. Daha sonra bazı bağlantılar gerçekleştirildi ancak toplam tonaj daha önce kaydedilene kıyasla düşüktü.

Dün Rusya’nın Uzak Doğu limanlarından 26.000 mt kütük 510$/mt CFR Manila seviyesinden satıldı. Referans fiyat, bölgede Asya çıkışlı kütük için kabul gören 518-520$/mt CFR aralığında yer aldı. Söz konusu fiyat 485-490$/mt FOB Uzak Doğu limanları aralığına karşılık geliyor. Bazı kaynaklar gerçek fiyatın 500$/mt CFR olduğunu iddia ederken, bu seviyenin önümüzdeki görüşmelerde alıcılar tarafından hedeflenebileceğini düşünen birçok kaynak söz konusu iddiayı reddetti. Bir tüccar, “Rusya çıkışlı ürünler büyük bir sıkıntıya neden olabilir. Bu işin kazananı yok,” dedi.

Rusya’nın Uzak Doğu limanlarında bulunan başka bir üreticinin daha önce gerçekleştirdiği kütük satışı 505-510$/mt CFR Tayvan aralığından bildirildi.

Asyalı bir kaynak, “Rus üreticiler [Asya’ya] slab satmak istiyorlar, odaklarında kütük satışı da olabilir,” dedi.

Bu haftanın başında 450-470$/mt FOB aralığında yer alan Karadeniz çıkışlı kütük fiyatlarındaki düşüş göz önüne alındığında Asya piyasası Rus satıcılara cazip gelebilir. Türkiye’den Karadeniz çıkışlı kütüğe yönelik verilen son karşı teklifler daha önce kaydedilen 480$/mt CFR’a kıyasla 460$/mt CFR’dan duyuldu. Rus satıcılar için Türkiye’ye navlun ve teslimat süresi daha kısa olsa da Asya piyasasında fiyat avantajı mevcut. Büyük gemiler için yaklaşık 40$/mt oranındaki navlun göz önüne alındığında Rusya’nın Karadeniz bölgesindeki üreticiler Asya’ya 500$/mt CFR’dan kütük teklif edebilir. Bir tüccar, “Rusya çıkışlı kütük tekliflerinin sayısında şimdilik artış yok ancak olabilir,” dedi. Fakat yaptırımlardan kaynaklanan riskler ve Güneydoğu Asya’da özellikle büyük tonaja yönelik zayıf talep Rusya’dan Asya’ya kütük satışlarının artmasını engelleyebilir.        


Benzer Haber ve Analizler

Küresel kütük piyasasına bakış: Sınırlı bulunurluk ve fiyatlar üzerindeki baskı etkili oldu, Çin’deki beklentiler hafta ...

17 May | Uzun Ürünler ve Kütük

Cezayir cazip fiyat ve teslim süreleriyle yeniden kütük teklif ediyor

17 May | Uzun Ürünler ve Kütük

Türkiye ithal kütük piyasasında görünüm sınırlı arza rağmen olumsuz, Kardemir’in yaptığı artış kabul görmedi

16 May | Uzun Ürünler ve Kütük

Güneydoğu Asya’da ithal kütük fiyatları halen yüksek bulunuyor

16 May | Uzun Ürünler ve Kütük

Habaş İzmir’de kuracağı sıcak haddehane tesisi için onay aldı

16 May | Çelik Haberler

İran çıkışlı kütük fiyatları yeni bağlantılarda yatay seyretti

15 May | Uzun Ürünler ve Kütük

ASEAN çıkışlı kütük teklifleri Çin’de vadeli fiyatlardaki düşüş nedeniyle 500$/mt FOB’un altına indi

15 May | Uzun Ürünler ve Kütük

Hindistan çıkışlı kütük piyasasında artış durdu, üreticiler yerel satışlara ağırlık veriyor

15 May | Uzun Ürünler ve Kütük

Çin’de yerel ticari profil fiyatları hafifçe dalgalandı, alımlar normal seviyede

13 May | Uzun Ürünler ve Kütük

Küresel kütük piyasasına bakış: Mayıs’taki tatiller sonrası yukarı yönlü hareket gelmedi, ticaret sınırlı

10 May | Uzun Ürünler ve Kütük