Dünya çapında fiyat düzeltmesi sürerken, ABD inşaat demiri fiyatları yumuşamaya devam ediyor

Salı, 28 Ekim 2008 13:05:24 (GMT+3)   |  
       

ABD inşaat demiri fiyatları geçtiğimiz hafta,  yerel ve uluslararası talepteki zayıflamanın sürmesi nedeniyle daha fazla gevşedi.

Yurtdışındaki üreticilerin ABD'den iş alabilmek amacıyla sürekli fiyatlarını düşürmeleri nedeniyle, ithalat spot fiyatları geçen hafta yaklaşık 66$/mt düşüş gösterirken, ABD Körfez limanlarında çoğu teklif vergisi ödenmiş bir şekilde 639-661$/mt FOB Kamyon üstü teslim seviyesinde yer almaktadır. Meksika'dan verilen Houston teslim teklifleri de aynı fiyat aralığındadır.

İthal inşaat demiri fiyatları hızla gevşerken, uluslararası piyasalar ise ABD piyasasından bile hızlı zayıflıyor, üreticiler ise çaresizce ticaret yapmaya çalışıyor. Bir uzun ürün trader'ı SteelOrbis'e bu hafta yaptığı açıklamada "ABD piyasasının Avrupa ya da Orta Doğu kadar kötü durumda olmadığına dair bir anlayış mevcut. Bu nedenle herkes buraya satış yapmaya çalışıyor" dedi.

ABD'nin en önemli inşaat demiri ithalat piyasalarından b iri olan Türkiye'de ise, sıkıntı sürüyor. Fabrikaların stok seviyeleri, yüksek seyrederken ve önemli kayıplar yaşanırken, çok sayıda Türk yeniden haddeleyici, oldukça düşük talep nedeniyle kapanmış durumda. Fabrikalar, hemen haddeleme için yedeklerini dolduramadıklarından, bazıları üretim kısıtlamasına giderken, üretime ara vermek zorunda kalabilir.

Trader'ların aktardığına göre, ABD inşaat demiri piyasasının diğer bir önemli kaynağı olan Meksika da, ABD'den daha  zayıf durumdadır. Ayrıca Meksikalı üreticilerin fiyatlarında oldukça pazarlık edebildikleri bildirilmektedir. Söz konusu üreticiler, hemen teslim edebilmeleri ve daha düşük fiyat seviyeleriyle, yerel fiyatlar üzerinde de düşüş aşağı yönde baskı yaratmaktadır.

Bu ay başında yerel üreticilerin açıkladıkları 143$/mt'luk düşüşten beri  resmi bir açıklama yapılmış olmasa da, alıcıların aktardığına göre yerel inşaat demiri spot fiyatları geçen hafta daha da zayıfladı ve yaklaşık 827-838$/mt fabrika çıkışı aralığına geriledi. İştahlı ithalat rekabeti ve düşen hurda fiyatlarıyla birlikte yumuşayan talep nedeniyle, üreticilerin rakamlarını düşürmekten başka seçeneği kalmadı. Ekonomi tarafında da iyi haber olmamasıyla birlikte, piyasa dip noktasına ulaşmış gözükmemektedir.


Benzer Haber ve Analizler

Bangladeş’te ithal konteyner bazlı hurda fiyatları çoğunlukla yatay

25 Nis | Hurda ve Hammadde

Türkiye’de Avrupa çıkışlı hurda fiyatları yüksek seyrediyor, piyasa hala sessiz

18 Nis | Hurda ve Hammadde

Tayvan ithal hurda piyasası hafifçe toparlandı

29 Mar | Hurda ve Hammadde

Pakistan ithal hurda piyasasında trend tersine döndü

27 Mar | Hurda ve Hammadde

Pakistanlı alıcılar nihai mamul piyasasında beklentiler olumsuz olduğu için hurda alımlarını erteledi

06 Mar | Hurda ve Hammadde

Türkiye deep sea hurda piyasasında trend önümüzdeki hafta netleşecek

01 Şub | Hurda ve Hammadde

Pakistan’da ithal hurda fiyatlarının daha da artması beklense de talep yetersiz

10 Oca | Hurda ve Hammadde

Tayvan’da ithal hurda fiyatları daha da düşse de inşaat demiri satışları iyi seyrediyor

05 Oca | Hurda ve Hammadde

Pakistan’ın ithal hurda alımları durgun, fiyatlar çoğunlukla sabit

03 Oca | Hurda ve Hammadde

Tayvan’da ithal hurda fiyatları inşaat demiri satışlarının azalması sebebiyle gevşedi

29 Ara | Hurda ve Hammadde