Çin ve ASEAN çıkışlı kütük satıcıları fiyatlarını artırmayı denese de talep sınırlı

Salı, 07 Kasım 2023 15:35:55 (GMT+3)   |   İstanbul
       

Çin’de kütük ve inşaat demiri fiyatlarının geçtiğimiz bir haftalık süre içerisinde artması sonucu ASEAN’lı tedarikçiler de dış piyasalara verdikleri fiyatları hafta başında yükseltti. Ancak alıcıların halen temkinli davrandığı gözlendi ve bu nedenle daha yüksek fiyatlardan yalnızca nadir bağlantılar duyuldu.

Endonezya çıkışlı 3SP kalite kütük fiyatları geçtiğimiz haftanın sonuna kıyasla 5$/mt artışla 505$/mt FOB’a yükseldi. Kabul görebilir fiyat seviyesinin, 3SP/5SP kalite kütük için 490-498$/mt FOB bandından yapılan bir önceki bağlantılara kıyasla 500$/mt FOB olduğu tahmin ediliyor. Öte yandan Malezya çıkışlı 10.000-20.000 mt 5SP kalite kütük için bir bağlantı geçtiğimiz haftanın sonunda bir tüccara 505$/mt FOB’dan gerçekleştirildi. Asyalı bir tüccar, “Bu pozisyon kargosunu geçtiğimiz hafta alan tüccar henüz alıcı bulamadı,” dedi ve fiyatların bu hafta daha da yükselebileceğini, dolayısıyla bahsi geçen satıcının bir son kullanıcıya satış yapma şansının artacağını ekledi. Singapurlu bir kaynak, “[Üreticiler] fiyatlarını yükseltmeyi denese de henüz başarılı olamadı. Ancak tüccarlar [biraz daha yüksek seviyelerden] bazı pozisyon kargoları satabilir,” şeklinde konuştu.

Bununla birlikte Çinli bir tüccarın Malezya çıkışlı yaklaşık 20.000 mt 5SP kalite kütüğü Filipinli başlıca bir ithalatçıya 517$/mt CFR’dan sattığı konuşuldu. Geçtiğimiz hafta kabul görebilir fiyat seviyesi 515-518$/mt CFR bandında ve karşı teklifler de 510$/mt CFR’a yakın seviyelerde kaydedilmişti. Bir kaynak, “Söz konusu seviye önceden satılan pozisyon kargoları için geçerli bir fiyat,” dedi. Ayrıca Endonezya çıkışlı 1SP kalite kütük için bir kargonun iç piyasaya 518$/mt CFR’dan satıldığı duyumu alınsa da bu bilgi teyit edilemedi. Farklı bir kaynak, “Bu fiyat yüksek. Ancak 510$/mt CFR ve üzerinde yer alan İran çıkışlı teklifler de rekabetçi değildi,” ifadelerini kullandı. Tüccarların Asya çıkışlı kütük için Filipinler ve Endonezya’ya verdiği teklifler 520-525$/mt CFR bandından başlıyor.

Alternatif kütük tedarikçilerinin hedef fiyatları daha yüksek seviyelerde yer alıyor. Rusya çıkışlı 150 mm ebatlı kütük için Tayvan’a verilen son fiyatların 500$/mt CFR’da yer aldığı bildirildi. Aynı menşeli kütük için bir bağlantı, geçtiğimiz hafta 490-493$/mt CFR bandından yapılan bir önceki satışlara kıyasla 495$/mt CFR’dan gerçekleştirilmişti.

Çin çıkışlı 3SP kalite kütük için referans fiyat 5$/mt artışla 505-510$/mt FOB bandına çıktı ve ihracatçılar çok fazla satış yapmadı. Çinli bir tüccar, “Çin’den verilen fiyatlar çok yüksek ve bu fiyatları iç piyasa destekliyor. İhracata çok fazla tonaj ayrıldığını sanmıyorum,” şeklinde konuştu.

SteelOrbis’in verilerine göre, bugün itibarıyla Çin iç piyasasında ortalama kütük fiyatları haftalık 68 RMB/mt (9,5$/mt) artışla 3.593 RMB/mt veya %13 KDV hariç 443$/mt seviyesinde yer alıyor.

1$ = 7,1776 RMB


Benzer Haber ve Analizler

Çin’de yerel ticari profil fiyatları hafifçe dalgalandı, alımlar normal seviyede

13 May | Uzun Ürünler ve Kütük

İDÇ’nin net kârı ve satış geliri 2023 yılında düşüş gösterdi

07 May | Çelik Haberler

Çin’de yerel ticari profil fiyatları alımların tatil öncesinde hafif toparlanmasıyla yukarı yönlü

06 May | Uzun Ürünler ve Kütük

ASEAN’lı kütük ihracatçıları tekliflerini “makul” seviyelere indirmek zorunda kaldı, bağlantı fiyatları yatay

30 Nis | Uzun Ürünler ve Kütük

Çin’de yerel ticari profil fiyatları kütük fiyatlarıyla birlikte sınırlı bir aralıkta dalgalandı

29 Nis | Uzun Ürünler ve Kütük

Çin’de yerel ticari profil fiyatları yükseldi, talep halen güçlü

22 Nis | Uzun Ürünler ve Kütük

Türkiye’de Avrupa çıkışlı hurda fiyatları yüksek seyrediyor, piyasa hala sessiz

18 Nis | Hurda ve Hammadde

Çin’de yerel ticari profil fiyatları kütük fiyatlarındaki artışla birlikte hafifçe yükseldi

15 Nis | Uzun Ürünler ve Kütük

İran’ın çelik ihracatı İran yılında %6,6 artış gösterdi

08 Nis | Çelik Haberler

Çin’de yerel ticari profil fiyatları hafifçe geriledi

01 Nis | Uzun Ürünler ve Kütük