BAE inşaat demiri ithalat piyasasındaki beklentiler

Salı, 17 Mart 2015 16:22:43 (GMT+3)   |   İstanbul
       

SteelOrbis'in piyasa kaynaklarından edindiği bilgilere göre, BAE yerel inşaat demiri piyasasındaki kademeli fiyat gevşemesi bu hafta da devam etmektedir. Buna göre, geçen hafta 1.910-1.930 AED/mt (520-526$/mt) müşteri teslimi aralığında bulunan inşaat demiri fiyatları bu hafta 1.900 AED/mt (518$/mt) müşteri teslimi seviyelerine kadar gerilemiş durumda. İnşaat demiri tüketimi açısından piyasa hareketliliğinin iyi durumda olduğunu söylemek mümkün olsa da, iç piyasa fiyatları bazı sebeplerden ötürü gevşeme kaydetmiştir.

Bunlardan ilki; mart ayı için fiyatlarını düşüren yerli üretici Emirates Steel Industries'in (ESI) gelecek hafta nisan ayı üretimli mamulleri için de fiyatlarını aşağı yönlü güncelleyeceği beklentisidir. Bu düşüşte rol oynayan bir başka neden ise; şubat ayı sonundan itibaren artışa geçen ithal hurda fiyatlarının 245$/mt CFR seviyesinden 260$/mt CFR seviyelerine yükselmesi Türk üreticilere BAE'ye verdikleri inşaat demiri ihracat tekliflerini teorik ağırlık bazında 450$/mt CFR seviyelerinin üzerine çıkarma şansı vermiştir. Ancak belirledikleri bu seviyelerden BAE'de alıcı bulmakta zorlanan ve satış gerçekleştiremeyen Türk üreticiler fiyatlarını yeniden teorik ağırlık bazında 445$/mt CFR seviyelerine indirmek zorunda kalmıştır. Bu durum haliyle BAE yerel piyasasındaki inşaat demiri fiyatlarını olumsuz etkilemiştir.

Geçen hafta teorik ağırlık bazında 442-445$/mt CFR aralığından Türkiye çıkışlı bağlantıların yapıldığını aktaran BAE'li piyasa kaynakları bu hafta teorik ağırlık bazında 440$/mt CFR seviyesinden bile Türkiye'den teklif duyduklarını iletmektedir. BAE piyasasındaki beklentilere de değinen piyasa  kaynakları hurda fiyatlarında gevşeme öngörüldüğünü, bu doğrultu da Türkiye'den verilen CFR bazındaki inşaat demiri tekliflerinin de daha da gerileyeceğinin düşünüldüğünü ifade etmektedir.  

1$ = 3.67 AED


Benzer Haber ve Analizler

Tayvan yerel piyasasında inşaat demiri fiyatları - 17. Hafta, 2024

26 Nis | Uzun Ürünler ve Kütük

Asya inşaat demiri piyasası Çin çıkışlı fiyatlardaki yatay seyre rağmen halen yukarı yönlü

26 Nis | Uzun Ürünler ve Kütük

Çin’de başlıca vadeli çelik ve hammadde fiyatları - 26 Nisan 2024

26 Nis | Uzun Ürünler ve Kütük

Güney Avrupa uzun mamul piyasası cansız talebin etkisiyle yatay

26 Nis | Uzun Ürünler ve Kütük

ABD’de yerel inşaat demiri fiyatları aynı kaldı

26 Nis | Uzun Ürünler ve Kütük

Romanyalı üretici inşaat demiri fiyatlarını piyasa koşullarının kötüleşmesi nedeniyle düşürdü

25 Nis | Uzun Ürünler ve Kütük

Türkiye spot piyasasında yerel inşaat demiri fiyatları aynı kaldı

25 Nis | Uzun Ürünler ve Kütük

Bangladeş’te ithal konteyner bazlı hurda fiyatları çoğunlukla yatay

25 Nis | Hurda ve Hammadde

Çin’de başlıca vadeli çelik ve hammadde fiyatları - 25 Nisan 2024

25 Nis | Uzun Ürünler ve Kütük

Suudi Hadeed Mayıs üretimli uzun mamul fiyatlarını değiştirmedi

25 Nis | Uzun Ürünler ve Kütük