ABD tel piyasasında toparlanma hala filmaşinin gerisinde

Çarşamba, 26 Ağustos 2009 18:08:57 (GMT+3)   |  
       

ABD filmaşin piyasası dip noktaya ulaştı ancak ABD'li filmaşin üreticileri ticari anlamda hala sıkıntılarla mücadele ediyor.

ABD filmaşin piyasası yılın ikinci çeyreğinin sonunda dip noktaya ulaşırken fiyatlar Haziran ayı ortasından bu yana hafif yükseliş göstermektedir. Filmaşinden üretilen nihai ürünler de (hasır tel gibi)  benzer şekilde dip noktaya ulaşmış görünmektedir. Söz konusu ürünleri, üreticilerinin çoğu yüksek fiyatlı 2008 stoklarından çalışmıştır. Ancak ABD'li tel üreticileri talebin zayıf seyrini sürdürdüğünü ve rekabetin şiddetli olduğunu belirtirken, hammadde maliyetlerine göre fiyatlarını çekmek istediği noktalara yükseltmekte zorlandıklarını söylemektedirler.

ABD piyasalarında güney ve güneydoğudaki çelik hasır üreticileri (inşaat güçlendirmesinde kullanılan) fiyatlarını son dönemde 10 geyç'lik malzemenin fiyatını filmaşindeki son yükselişe dayanarak 55$roll seviyesine artırdıklarını ancak piyasanın bu seviyeyi kabul etmeyip 50-52$/roll seviyelerinden çalışmayı sürdürdüğünü bildirmektedir.

Houston'lı bir hasır üreticisi SteelOrbis'e yaptığı açıklamada fiyatların harekete geçmesine izin vermeyecek kadar çok stok olduğunu ve piyasada belirgin fiyat seviyesinin olmadığını belirtip ekledi: "Basit olarak, eğer biri bir kamyona yüklü hasır çeliğe ihtiyaç duyuyorsa, fiyat için birçok kişiyi arıyor: distribütörler, toptancılar ve üreticiler. Daha sonra da ihale başlıyor ve en düşük fiyatı olan kazanıyor."

Bazı ABD'li hasır üreticileri bölgelerinde başka kaç tane üretici olduğuna ya da yüksek fiyatlı stoklarından ne kadar çabuk çalışabildiklerine bağlı olarak diğerlerinde daha iyi şartlardadır. Ancak yukarıda aktarıldığı gibi belirli ürünlerde şartlar pek parlak değildir.

ABD çekme tel üreticilerinin inşaat sektörlerine hizmet veren (hasır gibi) şirketlere göre tel tüketimi ABD otomotiv üretimiyle birlikte toparlandığından daha iyi şartlarda çalıştıkları söylenmektedir. Ancak yine de, ABD'de genel tel talebi önceki yıllara göre oldukça düşüktür. Ayrıca tel çekmeciler ve nihai filmaşin ürünleri üreticileri hala Çin'den aralarında telin de olduğu nihai ürün ithalatından endişe duymaktadır.

ABD Ticaret Bakanlığı'nın (DOC) bazı tel ürünlerinde (ön gerdirmeli beton teli ve tel döşeme) Çin menşeli ithalatlardaki anti-damping (AD) vergilerine ve telafi edici vergilere (CVD) yönelik soruşturması sürmektedir.  Temmuz ayı ortasında ABD Uluslararası Ticaret Komisyonu (ITC), söz konusu ürünlerin ithalatına yönelik telafi edici vergi (CVD) ve anti-damping (AD) vergisi soruşturmalarının devamı yönünde oy kullanmıştır. Ön kararın Ekim/Kasım ayında açıklanması beklenmektedir. ABD'li tel üreticiler daha önce Çin'den gelen tel çivi, yatak yay üniteleri, tel askı ve dikenli tel için açtıkları soruşturmalarda başarılı olmuştur ve geçen iki yılda Çinli ihracatçı ve üreticilere ABD ithalatlarında bu ürünler için uygulanan ABD vergileri sıklıkla %100'ü aşmaktadır ve durum Çin'in ABD'ye söz konusu ürünlerin ihracatını büyük ölçülerde yapmasının önüne geçmektedir.

Ancak, aralarında telin de olduğu nihai ürün ithalatları birçok ABD'li tel ürünü üreticisi için Çin'in yokluğuna rağmen sorunlu olmayı sürdürebilir.  Insteel Industries gibi ABD'li ön gerdirmeli beton teli üreticileri süren soruşturma durumuna rağmen 2008 yılının ikinci yarısında ülkeye giriş yapan büyük miktardaki Çin ithalatından etkilendiklerini belirtmektedir. Ayrıca bazı üreticiler Çin menşeli tel ürünlerine karşı anti-damping kararlarının bazı durumlarda bu ürünleri aktarma ile sevk ederek, etiketlerini ya da menşe sertifikalarını değiştirerek atlatıldığını belirtmektedir. Bu durum vergilerin etkisini azaltmakta ve ürünlerin yasal olmayan yollarla da olsa ülkeye giriş yapmasına neden olmaktadır.

Sonuç olarak, ABD tel ve tel ürünleri üreticileri geçen iki yılda ABD piyasasındaki paylarını bir miktar geri almış olsalar da ve çoğu resesyonun (mali küçülmenin) en kötü döneminden sağ çıksa da, düşük talep ve belirli bir miktara kadar ithalat birçok tel şirketi için hala zorlu piyasa şartları yaratmaktadır. Ancak sektörde filmaşin piyasasının dip noktaya ulaşmış olması ve ekonominin yıl sonuna kadar en azından kar durumuna hafif dönüş yapmasının sağlanacak olması nedeniyle önemli miktarda iyimserlik de mevcuttur.


Benzer Haber ve Analizler

Türkiye Gazze’de süregelen saldırılar nedeniyle İsrail’e ihracat kısıtlaması getirdi

09 Nis | Çelik Haberler

Hint ISWPL inşaat demiri ve filmaşin üretim kapasitesini artıracak

25 Tem | Çelik Haberler

Meksika’nın nihai mamul üretimi Aralık ayında %8,5 yükseldi

06 Şub | Çelik Haberler

Belarus merkezli BMZ birçok ihracat sözleşmesi imzaladı

16 Şub | Çelik Haberler

İngiltere bazı çelik ürünlerine yönelik koruma önlemlerini uzatırken, diğerlerini iptal etti

01 Tem | Çelik Haberler

Tsingshan Holdings yeni paslanmaz çelik işleme merkezi için 12 milyar RMB yatırım yapacak

29 Haz | Çelik Haberler

Mechel Beloretsk Metallurgical Plant’de yeni tel çekme ekipmanının ilk aşamasını devreye aldı

23 Haz | Çelik Haberler

Kaptan yeni filmaşin tesisiyle ürün portföyünü genişletecek

02 Mar | Çelik Haberler

İçdaş yeni filmaşin tesisiyle pazar payını artıracak

23 Kas | Çelik Haberler

Habaş filmaşin hattı sipariş etti

17 Kas | Çelik Haberler