ABD kütük piyasası yükselen hurda fiyatları ve zayıf uzun ürün piyasası arasında sıkışık

Cuma, 04 Eylül 2009 18:02:07 (GMT+3)   |  
       

Bu ay değirmen hurdası fiyatlarında gerçekleşmesi tahmin edilen 20$/mt'luk artışla birlikte ABD kütük fiyatları Eylül ayında yükseliş eğilimini takip edip hafifçe yükselebilir.

Üreticilerin tedarikleri uygun seviyelerde sürdürmesiyle birlikte ABD kütük piyasası şu sıralar yatay seyir izlemektedir. Son birkaç haftadır yerel piyasa kütük fiyatları yaklaşık 435-446$/mt müşteriye teslim seviyelerini korumaktadır. Ancak kütük fiyatları her zaman yerel değirmen hurdası fiyat eğilimini takip ettiğinden, 20$/mt'luk artılın olası etkisiyle kütük fiyatları hafif artış kaydedebilir.

Öte yandan, yerel nihai ürün talebi hala zayıftır ve uluslararası talep de zayıflamaktadır. Ayrıca Nucor Bar Mill Group bu hafta ticari profil ve yapısal ürünlerinin fiyatlarını 44$/mt düşürerek ABD uzun ürünler piyasasını şaşırtmıştır. Hem yerel piyasada hem de belirli bir ölçüye kadar uluslararası piyasalarda uzun ürünlerde yaşanan zayıflama hurdadan gelen fiyat yükselişi baskısını kolaylıkla boşa çıkarabilir. Eğer kütük tedarikçileri bu ay daha yüksek fiyatlar isterlerse, ABD'li yeniden haddeleyiciler şu sıralar alım yapmaya çekinebilir ya da kar marjlarını daha faz azaltmayı risk etmek istemeyebilir.

Öte yandan,uluslararası kütük piyasası son iki haftadır yumuşadı. Türkiye ve Orta Doğu'da kütük alım faaliyetleri Ramazan ayı ve bir miktar da yaz mevsiminin durgunluğu nedeniyle yavaşlamaktadır. Çin'deki kütük fiyatları da zayıf yerel çelik piyasası nedeniyle düşüş kaydetmektedir. Yine de, uluslararası kütük fiyatları hala ABD piyasası için rekabetçi olamayacak kadar yüksektir. Bu haftanın başında Ukrayna menşeli kütükler ihracat piyasalarına gerçek ağırlık bazında 435-445$/mt FOB Karadeniz limanları aralığında teklif edilmekteydi.

ABD'nin Ağustos 2009'da gerçekleştirdiği toplam kütük ithalatı 8.992 mt olurken, bu rakam Temmuz ayına göre 2.329 mt artışa işaret etmektedir. Ağustos ayında ABD'ye kütük ihraç eden en önemli ülkeler 4.872 mt ile Brezilya ve 3.178 mt ile Meksika oldu. Söz konusu dönemde ABD'ye daha küçük tonajlarda kütük ihracatı gerçekleştiren diğer ülkeler arasında Kanada, İngiltere ve Japonya bulunmaktadır.

İhracat tarafında, Birleşik Devletler Uluslararası Ticaret Komisyonu (USITC) son verilerine göre 2009 yılı Haziran ayında ABD'nin gerçekleştirdiği karbon kütük jhracatı 5.757 mt seviyesindeydi. Bu rakam Mayıs ayına göre 580 mt'luk hafif bir artışı yansıtmaktadır. Ancak, bu rakam, 2008 yılı Haziran ayı ile karşılaştırıldığında 38.918 mt'luk keskin bir düşüşe işaret etmektedir.

2009 yılı Haziran ayında ABD'nin önde gelen kütük ihraç ettiği ülkeler şunlardır: 2.270 mt ile Dominik Cumhuriyeti, 2.121 mt ile Filipinler, 620 mt ile Çin ve 328 mt ile Kanada. Söz konusu dönemde ABD'nin az miktarda kütük ihracatı gerçekleştirdiği ülkeler arasında Hong Kong, Hindistan, Meksika, Honduras, Endonezya ve Kolombiya yer almaktadır.


Benzer Haber ve Analizler

İtalya’nın AB dışı ülkelerden yaptığı çelik ithalatı Ocak-Eylül döneminde düşerken ihracat arttı

20 Kas | Çelik Haberler

AB’nin kota dönemi sona ererken bazı ürünlerde ithalat kotaları aşıldı

25 Eyl | Çelik Haberler

DeAcero Coahuila’da yeni tesis kuracak

12 Eyl | Çelik Haberler

İngiltere 15 çelik ürün kategorisine yönelik koruma önlemine ilişkin inceleme başlattı

06 Eyl | Çelik Haberler

İtalya’nın AB dışı ülkelerden yaptığı çelik ithalatı Ocak-Haziran döneminde düşerken ihracat arttı

29 Ağu | Çelik Haberler

AB’nin yeni kota döneminde Çin’e ayrılan bazı kotaların %60’tan fazlası tükendi

05 Tem | Çelik Haberler

İtalya’nın AB dışı ülkelerden yaptığı çelik ithalatı Ocak-Nisan döneminde düşerken ihracat yükseldi

20 Haz | Çelik Haberler

Çin’de yerel ticari profil fiyatları yükseldi

19 Haz | Uzun Ürünler ve Kütük

Bahreynli SULB Company sürekli döküm hattını modernize edecek

15 Mar | Çelik Haberler

Bulgaristan uzun mamul piyasasında talep ortalama

17 Şub | Uzun Ürünler ve Kütük