ABD kütük piyasası hala durgun seyrederken nihai ürün piyasasının canlanmasını bekliyor

Salı, 16 Haziran 2009 15:40:05 (GMT+3)   |  
       

ABD uzun ürünler piyasasında görülen bazı hafif artışlara rağmen, ABD kütük piyasası zayıf talep ve haddehanelerden gelen yüksek arz seviyesiyle yavaş seyrini sürdürüyor.

Son haftalarda ABD uzun ürünler piyasasının hafif yükseliş göstermesine rağmen, söz konusu ürünlere duyulan talep genel olarak zayıf seyretmektedir ve %50'nin altında kullanılan kapasiteyle uzun ürün üretimi hala düşük seviyelerdedir. Bu nedenle, haddehaneler yeniden kütük piyasasına dönme konusunda henüz istekli değildir ve nihai ürün talebinde belirgin bir iyileşme görülmediği takdirde kütük alımı yapmaktan uzak duracaktır.

Haziran ayında ABD piyasasında hurda fiyatlarının Mayıs ayına göre yatay bir seyir izlemesi beklendiğinden, yerel piyasada kütük fiyatlarının aynı eğilimi göstermesi ve Mayıs ayındaki seviyelerinde yani 375-385$/mt FOB üretici aralığında sabit kalması olası görünmektedir. ABD piyasasında hurda fiyatları düşük yerel hurda arzı sebebiyle Temmuz ayında yükseliş kaydedebilir. Hurda fiyatlarında görülecek yükselişin gelecek ay gerçekleşmesi durumunda, ABD yerel piyasasında kütük fiyatlarının aynı miktarda artış kaydetme olasılığı bulunmaktadır. Ancak, nihai ürün fiyatlarının benzer şekilde iyileşme göstermemesi durumunda ise, haddehanelerin kar marjları daralacaktır.

Ancak, bazı uluslararası piyasalarda hurda ve uzun ürün fiyatlarında görülen yumuşak artış eğilimi sebebiyle kütük fiyatları da hafif yükseliş eğilimindedir. Bu hafta BDT ülkeleri 3SP-5SP kalite kütüğü 375-380$/mt FOB aralığında teklif etmektedir. Söz konusu fiyatlar bir hafta öncesine göre 15$/mt artışa işaret etmektedir. Türkiye'den verilen kütük ihracat teklifleri de aynı zamanda inşaat demiri ihracat tekliflerinin artması sebebiyle yukarı yönlü bir eğilim sergilemektedir. Türk menşeli kütük teklifleri gerçek ağırlık bazında 400-415$/mt FOB seviyelerinde yer almaktadır. Ancak, ABD piyasasına benzer şekilde, uluslararası piyasalarda uzun ürünlere duyulan talep küresel durgunluk sebebiyle en iyimser görüşle bile oldukça cansızdır. Bu nedenle, uluslararası hurda ve kütük fiyatlarında görülen mevcut yükseliş eğilimi gelecek dönemlerde büyük ihtimalle bastırılacaktır.

ABD'nin Mayıs 2009 tarihinde ithal ettiği toplam kütük miktarı 3.328 mt seviyesinde yer alırken, Nisan ayına göre bu rakam 4.877 mt düşüş göstermiştir. ABD'ye Mayıs ayı boyunca kütük ihraç eden başlıca ülkeler ise 1.815 mt ile Meksika ve 1.050 mt ile Kanada'dır. Bunun yanısıra, Belçika, İngiltere ve Japonya da Mayıs ayı boyunca ABD'ye düşük tonajlarda kütük ihraç etmiştir. Ancak, ABD Ticaret Bakanlığı'nın Çelik İthalatı Takip ve Analiz sistemi verilerine göre ithal edilen çelik miktarı Haziran ayında artış göstermiştir; 10 Haziran 2009 tarihi itibarıyla toplam 6.897 mt kütük ithal edilmiştir. Şimdilik kütük için Meksika ABD'nin ana ithalat kaynağıdır.

Öte yandan, ABD'nin ihraç ettiği kütük miktarı Nisan ayında önemli ölçüde düşüş kaydetmiştir. ABD Uluslararası Ticaret Komisyonu'nun (USITC) yayınladığı son verilere göre 2009 Nisan ayında ABD'nin toplam kütük ihracatı 2.929 mt olurken bu rakam Mart ayına göre 26.011 mt gibi keskin bir düşüş kaydetmiştir. (Mart ayında Fas'a 26.000 mt'un üzerinde kütükten oluşan yüksek tonajlı bir bağlantı gerçeklemişti.) Nisan ayında Brezilya ABD menşeli karbon kütüğün ana ihracat pazarı olurken, ABD'den toplam 1.403 mt kütük ithal etmişti. Söz konusu dönemde, düşük tonajlarda ABD menşeli karbon kütük ithal eden diğer ülkeler ise Kanada, Singapur ve Venezuela oldu. Mayıs ayında, bölgesel fiyat farkı ABD'nin bazı yüksek tonajlı ihracat siparişlerine olanak tanıdığı için birkaç trader'ın Uzak Doğu'ya bağlantı gerçekleştirmek için çaba harcadığı görüldü. ABD'li üreticilerin verdiği teklifler ise 355-375$/mt FOB ABD Körfez limanları aralığında bulunmaktadır.


Benzer Haber ve Analizler

Bangladeş’te ithal konteyner bazlı hurda fiyatları çoğunlukla yatay

25 Nis | Hurda ve Hammadde

Türkiye’de Avrupa çıkışlı hurda fiyatları yüksek seyrediyor, piyasa hala sessiz

18 Nis | Hurda ve Hammadde

Tayvan ithal hurda piyasası hafifçe toparlandı

29 Mar | Hurda ve Hammadde

Pakistan ithal hurda piyasasında trend tersine döndü

27 Mar | Hurda ve Hammadde

Pakistanlı alıcılar nihai mamul piyasasında beklentiler olumsuz olduğu için hurda alımlarını erteledi

06 Mar | Hurda ve Hammadde

Türkiye deep sea hurda piyasasında trend önümüzdeki hafta netleşecek

01 Şub | Hurda ve Hammadde

Pakistan’da ithal hurda fiyatlarının daha da artması beklense de talep yetersiz

10 Oca | Hurda ve Hammadde

Tayvan’da ithal hurda fiyatları daha da düşse de inşaat demiri satışları iyi seyrediyor

05 Oca | Hurda ve Hammadde

Pakistan’ın ithal hurda alımları durgun, fiyatlar çoğunlukla sabit

03 Oca | Hurda ve Hammadde

Tayvan’da ithal hurda fiyatları inşaat demiri satışlarının azalması sebebiyle gevşedi

29 Ara | Hurda ve Hammadde