ABD filmaşin fiyatlarında dibe ulaşıldı mı?

Çarşamba, 13 Nisan 2011 16:54:06 (GMT+3)   |  
       

Filmaşin piyasasındaki düzenli talep seviyeleri ve hurdada önümüzdeki ay fiyat artışı görülebileceğine dair erken spekülasyonların etkisiyle birlikte ABD filmaşin piyasasındaki oyuncular bir süredir fiyatların artabileceği beklentisindeydi.

Bir yandan yerel ABD filmaşin üreticilerinin mayıs sevkiyatları için resmi fiyatlarını uygulamaktan vazgeçeceği beklenirken diğer taraftan da spot fiyatların kuvvetlenerek yakın gelecekte aradaki 44$/mt'luk farkı kapatabileceği konuşuluyor. Henüz bir değişiklik göstermeyen spot fiyat seviyeleri Orta Batı fabrika çıkışı 827-849$/mt seviyelerindeki seyrine devam ederken, SteelOrbis'in edindiği bilgilere göre sadece büyük tonajlı alıcılar bu fiyat aralığının alt sınırını bulabilirken diğer tüm alıcılar aralığın üst sınırından alım yapabiliyor.

Filmaşin fiyatlarının yükselebileceği beklentileri bir miktar değimen hurdasının önümüzdeki ay artabileceği söylemlerine dayanıyor. Türkiye ve Çin'den gelen hurda talebinin yakın zamanda bir toparlanma yaşayacağı, bu toparlanmanın da ABD'deki yerel hurda fiyatlarına etki edebileceği düşünülüyor. Filmaşine olan talebin düzenli seviyelerde seyretmesi de fiyatları yukarıda tutan etkenlerden biri fakat filmaşin talebini oluşturan en önemli bileşenlerden olan otomotivdeki üretim konusunda halen Japonya'dan yapılmakta olan otomobil parçalarındaki sevkiyat aksaklıkları ABD bazlı üretim rakamları üzerinde ciddi bir baskı oluşturuyor. 11 Nisan 2011 tarihinda Toyota sözcüsü Shiori Hashimoto şirketin bu ay ABD fabrikalarına 35.000 binek otomobil ve kamyonet üretimini aksatabileceğini açıkladı. Öte yandan üretim yeniden başlar başlamaz, ABD filmaşin üreticilerinin talepte yeniden bir kuvvetlenme görerek filmaşin fiyatlarını artırabileceği düşünülüyor.

Diğer yandan ise üretimin başlamasıyla birlikte ABD'li alıcıların denizaşırı kaynaklardan verilen ithalat tekliflerinin cazibesine kapılması da söz konusu olabilir. Örneğin Türkiye'den verilen filmaşin teklifleri geçtiğimiz hafra 17$/mt gerileyerek teklif seviyelerini ABD'nin Körfez limanlarında vergisi ödenmiş kamyon üstü teslim 794-816$/mt FOB aralığına düşürdü. Kaynakların SteelOrbis'e  bildirdikleri görüşe göre Türk üreticilerin fiyatlarını artırma düşüncesinde olmalarına rağmen henüz ABD'ye verilecek tekliflerin ne zaman ve ne kadar artırılabileceği konusu netleşebilmiş değil.


Benzer Haber ve Analizler

Tayvan yerel piyasasında filmaşin fiyatları - 18. Hafta, 2024

03 May | Uzun Ürünler ve Kütük

Güney Avrupa uzun mamul piyasası durgun ama fiyatlar yukarı yönlü

03 May | Uzun Ürünler ve Kütük

Romanya’da uzun mamul fiyatları tatil öncesinde yatay

02 May | Uzun Ürünler ve Kütük

BAE’li ESA Mayıs üretimli filmaşin fiyatlarını değiştirmedi

30 Nis | Uzun Ürünler ve Kütük

Türkiye çıkışlı uzun mamul fiyatları değişmedi, Karayipler ve Afrika'ya ağırlık veriliyor

30 Nis | Uzun Ürünler ve Kütük

Türkiye’de resmi yerel filmaşin fiyatları farklı yönlerde hareket etti

30 Nis | Uzun Ürünler ve Kütük

Hindistan iç piyasasında filmaşin fiyatları - 18. Hafta, 2024

30 Nis | Uzun Ürünler ve Kütük

Çin yerel uzun mamul piyasasına tatil öncesinde temkinli beklentiler hakim

29 Nis | Uzun Ürünler ve Kütük

İskenderun’da bir üretici inşaat demiri fiyatlarını revize etti

29 Nis | Uzun Ürünler ve Kütük

Tayvan yerel piyasasında filmaşin fiyatları - 17. Hafta, 2024

26 Nis | Uzun Ürünler ve Kütük