Türkiye’de Baltık çıkışlı hurda fiyatları tahmin edilen seviyelere yükseldi

Çarşamba, 08 Kasım 2023 17:40:51 (GMT+3)   |   İstanbul
       

Türkiye, yerel ve ihracat nihai mamul piyasalarında talep olmamasına rağmen yüksek seviyelerden deep sea çıkışlı hurda bağlantıları yapmaya devam etti. Türk üreticiler kapasite kullanım oranlarını nispeten yatay tutmaya karar verdiği için hurda bağlantılarında fiyat seviyelerindeki artışın devam etmesi bekleniyor.

Marmara Bölgesi’nde bulunan bir üretici bugün HMS I/II 80:20 kalite hurdayı 373$/mt CFR seviyesinden satın aldı. Böylece Baltık çıkışlı hurda fiyatları beklenen seviyelere yükseldi. Danimarka çıkışlı bir başka bağlantıda ise Karadeniz Bölgesi’nde faaliyet gösteren bir üretici tarafından HMS I/II 80:20 kalite hurda için 375-377$/mt CFR’dan gerçekleştiği konuşuluyor. Bu bağlantı alıcı veya satıcı tarafından teyit edilmedi. SteelOrbis Baltık çıkışlı HMS I/II 80:20 hurda için referans fiyatını 373-375$/mt CFR aralığına çıkaracak.

Türk üreticilerin yüksek seviyelere direnç göstermesi bekleniyor. Büyük bir üreticiden SteelOrbis’e konuşan bir kaynak, “Üreticilerin yaklaşık 375$/mt CFR seviyesinin üzerinden deep sea hurda alımı yaptığı bir ortamda iç ya da dış piyasalara nasıl nihai mamul satışı yapmayı beklediklerini bilmiyorum. Türkiye yerel inşaat demiri piyasası da tekrar zayıfladı. Hükümet 31 Mart seçimlerinden önce bir hamle yapmadığı sürece yerel inşaat demiri piyasasında önemli bir toparlanma beklemiyorum,” ifadelerini kullandı.

Bununla birlikte dış piyasalara yapılan satışlardaki toparlanma, fiyatlar yaklaşık 350$/mt CFR seviyesine tekrar gerileyince sıfırlandı. Büyük bir üreticiden SteelOrbis’e konuşan bir kaynak, deep sea hurda fiyatlarının ortalama yaklaşık 375$/mt CFR seviyesine çıkabileceğini ve bu seviyelerin sürdürülebilir olmayıp üreticileri savunmasız bıraktığını düşünüyor. Durumu yorumlayan Avrupalı bir hurda tedarikçisi ise alımların bu ay beklenenden daha erken başladığını ve fiyatların yaklaşık 380$/mt CFR’a çıkacağına yönelik belirtiler olduğunu ifade etti. SteelOrbis’in elde ettiği verilere göre Alman bir alt toplayıcı Belçika merkezli ihracat sahasına 300€/mt DAP’tan HMS I/II 70:30 kalite, 310€/mt DAP’tan HMS I/II 80:20 kalite ve 320€/mt DAP’tan bonus kalite satışı gerçekleştirdi. Aynı tedarikçi Amsterdam merkezli ihracat sahasına 302€/mt DAP’tan HMS I/II 70:20 kalite hurda sattı. Bu nedenle deep sea hurda fiyatlarının artmaya devam edeceği söylenebilir.


Etiketler: Hurda Hammaddeler Türkiye Avrupa 

Benzer Haber ve Analizler

Türkiye’de ithal hurda fiyat aralığı alışıldık seviyelere döndü

20 May | Hurda ve Hammadde

Pakistan’ın hurda ithalatı Nisan ayında aylık %27,9 düştü

20 May | Çelik Haberler

Türk üreticiler ABD’den hurda alımına devam ediyor, fiyatlar nispeten yatay

17 May | Hurda ve Hammadde

Yerel alımlara odaklanan Vietnam ve Güney Kore ithal hurdaya neredeyse hiç talep göstermiyor

17 May | Hurda ve Hammadde

Tayvan’da ithal hurda fiyatları hafifçe aşağı yönlü hareket etti

17 May | Hurda ve Hammadde

İtalya’da yerel hurda fiyatları zirveye ulaştı

17 May | Hurda ve Hammadde

Pakistan ithal hurda piyasası sessizleşti

17 May | Hurda ve Hammadde

ABD’de Haziran ayı hurda fiyatları aynı kalabilir veya düşüş eğilimli yatay seyir gösterebilir

17 May | Hurda ve Hammadde

Meksika’da yerel hurda fiyatları - 20. Hafta, 2024

17 May | Hurda ve Hammadde

Türkiye ithal hurda piyasası gücünü koruyamadı, fiyatlar yeni bağlantılarla gevşedi

16 May | Hurda ve Hammadde