Türkiye’de Baltık çıkışlı hurda alımları hız kesmiyor, fiyatlar 377$/mt CFR’a çıktı

Perşembe, 09 Kasım 2023 17:23:21 (GMT+3)   |   İstanbul
       

Türk üreticilerin hurda alımlarına hızla devam etmesiyle Baltık çıkışlı hurda fiyatları 377$/mt CFR seviyesine ulaştı. Şimdilik bu artış beklentilere uygun olsa da bazı piyasa oyuncuları önümüzdeki dönemde fiyatların biraz daha yükselmesini bekliyor.

Marmara Bölgesi’nde bulunan bir üretici HMS I/II 80:20 kalite hurdayı 377$/mt CFR’dan satın aldı. SteelOrbis’in Baltık çıkışlı hurda için referans fiyatı 3$/mt artarak ABD çıkışlı hurda fiyatlarına ilişkin tahminleri 377-380$/mt CFR aralığına yükseltti.

Ayrıca İzmir’de bulunan bir üretici AB çıkışlı toplam 40.000 mt’luk hurda bağlantısı gerçekleştirdi. Söz konusu bağlantıda fiyatlar HMS I/II 80:20 kalite hurda için 372$/mt CFR ve bonus kalite hurda için 392$/mt CFR seviyelerinde yer aldı. Sonuç olarak AB çıkışlı hurda fiyatları 4,5$/mt artış gösterdi.

Öte yandan ABD’nin Kuzeydoğu bölgesi ve Ohio Vadisi’nde Kasım ayı HMS kalite hurda, P&S hurda ve değirmen hurdası fiyatları 20$/mt artarken busheling hurda fiyatları da 30$/mt yükseldi. SteelOrbis’in daha önce bildirdiği üzere Avrupa’da hurda toplama fiyatları şu anda 300€/mt DAP’ın üzerinde yer alıyor. Söz konusu fiyatların AB çıkışlı hurda tekliflerini 370$/mt CFR seviyelerinin üzerine çıkarması bekleniyor. Sonuç olarak tedarikçilerin maliyetleri artıyor. Bunun yanı sıra yüksek hurda fiyatları uzun mamul fiyatlarının da artmasına yol açıyor. Birçok Türk üretici inşaat demiri fiyatlarını kademeli bir şekilde yükseltirken birkaçı hafta başından bu yana sert artışlar yapıyor. Bu nedenle çoğu yerel alıcı yeni alımlar yapmadan önce stoklarını eritiyor ve ithal hurda fiyat trendlerini yakından takip ediyor.

Buna ek olarak Marmara Bölgesi’nde bulunan başka bir üretici Romanya çıkışlı HMS I/II 80:20 kalite hurdayı 359$/mt CFR seviyesinden satın aldı. Ayrıca Hırvatistan çıkışlı 15.000 mt HMS I/II 80:20 kalite hurda İzmir’de bulunan bir alıcıya 363$/mt CFR seviyesinden satıldığı duyuldu  ancak söz konusu bağlantı henüz teyit edilemedi. Akdeniz çıkışlı bir bağlantının da 344$/mt CFR seviyesinden gerçekleştirildiği duyuldu. Short sea çıkışlı hurda tedarikçileri talebin önemli ölçüde canlandığını belirtti.


Etiketler: Hurda Hammaddeler Türkiye Avrupa 

Benzer Haber ve Analizler

Türkiye’de ithal hurda fiyat aralığı alışıldık seviyelere döndü

20 May | Hurda ve Hammadde

Pakistan’ın hurda ithalatı Nisan ayında aylık %27,9 düştü

20 May | Çelik Haberler

Türk üreticiler ABD’den hurda alımına devam ediyor, fiyatlar nispeten yatay

17 May | Hurda ve Hammadde

Yerel alımlara odaklanan Vietnam ve Güney Kore ithal hurdaya neredeyse hiç talep göstermiyor

17 May | Hurda ve Hammadde

Tayvan’da ithal hurda fiyatları hafifçe aşağı yönlü hareket etti

17 May | Hurda ve Hammadde

İtalya’da yerel hurda fiyatları zirveye ulaştı

17 May | Hurda ve Hammadde

Pakistan ithal hurda piyasası sessizleşti

17 May | Hurda ve Hammadde

ABD’de Haziran ayı hurda fiyatları aynı kalabilir veya düşüş eğilimli yatay seyir gösterebilir

17 May | Hurda ve Hammadde

Meksika’da yerel hurda fiyatları - 20. Hafta, 2024

17 May | Hurda ve Hammadde

Türkiye ithal hurda piyasası gücünü koruyamadı, fiyatlar yeni bağlantılarla gevşedi

16 May | Hurda ve Hammadde