Türkiye ithal hurda piyasası aşağı yönlü, fiyatlar dibi görmüş olabilir

Cuma, 20 Ekim 2023 16:55:25 (GMT+3)   |   İstanbul
       

Bu haftanın ikinci yarısında Türk üreticilerin fiyatlar üzerinde büyük bir baskı oluşturması nedeniyle Türkiye ithal hurda piyasasının görünümü oldukça olumsuzdu. Bugün itibarıyla fiyatlarda keskin bir düşüş kaydedildi ve piyasada fiyat trendinin geleceğine ilişkin farklı beklentiler mevcut.

SteelOrbis’in edindiği bilgilere göre Marmara Bölgesi’nde bulunan bir üreticiye ABD çıkışlı HMS I/II 80:20 kalite hurda 355$/mt CFR, değirmen hurdası ve bonus kalite hurda 375$/mt CFR’dan satıldı. Kasım ayında sevk edilecek söz konusu kargonun fiyatı daha önceki tahminlere kıyasla 7,5$/mt düşüş gösterdi.

Ayrıca İskenderun merkezli bir üreticiye Hollanda çıkışlı 26.000 mt HMS I/II 80:20 kalite hurda 348,5$/mt CFR ve 6.000 mt bonus kalite hurda 368,5$/mt CFR seviyelerinden satıldı. Buna ek olarak İzmir’de bulunan bir üreticiye AB çıkışlı HMS I/II 80:20 kalite hurdanın 345$/mt CFR’dan satıldığı söyleniyor. Bu bilgi henüz teyit edilemedi ancak piyasa oyuncularının çoğu söz konusu bağlantının gerçekleştirildiğini düşünüyor. Böylece SteelOrbis’in AB çıkışlı hurda için gösterge fiyatı 10$/mt düştü.

Avrupalı hurda ihracatçılarının toplama fiyatlarının kaliteye bağlı olarak 275-290€/mt CFR aralığında yer aldığı duyuldu. Ancak ihracat sahalarına hurda akışı yavaş seyrediyor. Öte yandan önde gelen bir ABD’li hurda tedarikçisi ülkedeki ihracat sahalarına HMS I/II 80:20 kalite hurda akışının normal seviyelerde yer aldığını, değirmen hurdası akışında ise %15-20 oranında bir yavaşlama görüldüğünü belirtti. Aynı tedarikçi, “Türkiye en az 15 adet deep sea çıkışlı hurda kargosu daha satın alacak ve tedarikçilerin söz konusu kargoları karşılayabilecek kadar arzı mevcut. Tekliflerin daha fazla düşeceğini düşünmüyorum ancak fiyatların dibe vurup vurmadığını söylemek henüz zor,” dedi. Bazı kaynaklar Avrupa çıkışlı hurda fiyatlarının 340$/mt CFR seviyelerine gerileyerek ABD çıkışlı hurda tekliflerini de 355$/mt CFR’ın altına çekebileceğini düşünüyor. Bugün önde gelen bir Türk üreticinin yetkilisi, “Piyasada yassı mamule bir miktar talep olsa da uzun mamul talebi cansız. Uzun mamul talebi toparlanmazsa hurda fiyatlarının son çeyrekte kademeli olarak gerilemesini bekliyoruz. Ayrıca Türk lirası ABD doları karşısında değer kaybetmeye devam ediyor. Talep uygun seviyede olmazsa döviz kurundaki her hareketle yerel inşaat demiri fiyatlarını dolar bazında düşürmek zorunda kalacağız,” dedi. AB ve ABD çıkışlı hurda tedarikçileri de Türk üreticilerden gelen talebin düşük olduğunu bildirdi ve bir kaynak, “Mevcut koşullar altında Türk üreticilerin hemen yüksek tonajlı kargo arayışına girmeyeceğini düşünüyorum. Bu nedenle fiyatlarda yukarı yönlü bir hareket beklenmiyor. Ancak üreticiler Kasım ayına yönelik alımlarını yaparken fiyatlar çok dar bir aralıkta hareket edebilir. Fiyatlar dibe vurmuş olabilir,” şeklinde konuştu.


Etiketler: Hurda Hammaddeler Türkiye Avrupa 

Benzer Haber ve Analizler

Türkiye’de ithal hurda fiyat aralığı alışıldık seviyelere döndü

20 May | Hurda ve Hammadde

Pakistan’ın hurda ithalatı Nisan ayında aylık %27,9 düştü

20 May | Çelik Haberler

Türk üreticiler ABD’den hurda alımına devam ediyor, fiyatlar nispeten yatay

17 May | Hurda ve Hammadde

Yerel alımlara odaklanan Vietnam ve Güney Kore ithal hurdaya neredeyse hiç talep göstermiyor

17 May | Hurda ve Hammadde

Tayvan’da ithal hurda fiyatları hafifçe aşağı yönlü hareket etti

17 May | Hurda ve Hammadde

İtalya’da yerel hurda fiyatları zirveye ulaştı

17 May | Hurda ve Hammadde

Pakistan ithal hurda piyasası sessizleşti

17 May | Hurda ve Hammadde

ABD’de Haziran ayı hurda fiyatları aynı kalabilir veya düşüş eğilimli yatay seyir gösterebilir

17 May | Hurda ve Hammadde

Meksika’da yerel hurda fiyatları - 20. Hafta, 2024

17 May | Hurda ve Hammadde

Türkiye ithal hurda piyasası gücünü koruyamadı, fiyatlar yeni bağlantılarla gevşedi

16 May | Hurda ve Hammadde