Türkiye deep sea hurda fiyatlarının artmasına hazırlanırken inşaat demiri talebi zayıf

Çarşamba, 29 Kasım 2023 17:34:39 (GMT+3)   |   İstanbul
       

Türkiye deep sea hurda piyasası, yassı mamul piyasasının hız kazanması, hurda bulunurluğunun azalması ve yaklaşan tatil sezonunun verdiği destekle yukarı yönlü hareketine devam etti ve Türk üreticiler Ocak ayının ilk yarısında sevkiyatı yapılacak kargo arayışını sürdürdü. Bazı üreticiler yüksek seviyeleri kabul etmek istemese de hurda ihracatçılarının Türkiye’ye verdiği teklifler yükseldi.

SteelOrbis’in elde ettiği bilgilere göre İskenderun merkezli bir üretici Hollanda çıkışlı HMS I/II 80:20 kalite hurda için 388$/mt CFR’dan bağlantı yaptı ve bu nedenle AB çıkışlı hurda fiyatları 3$/mt artış gösterdi.

Baltık çıkışlı başka bir bağlantı ise, HMS I/II 80:20 kalite hurda için 386$/mt CFR’dan Marmara Bölgesi merkezli bir üretici tarafından gerçekleştirildi. Bu seviye önceki fiyatların 3$/mt altında kalsa da kalıcı bir düşüş olması beklenmiyor. Bu nedenle SteelOrbis’in Baltık çıkışlı hurda fiyatları ortalama 389$/mt CFR seviyesinde yatay seyretti.

Türkiye, çoğunlukla yassı mamul üreticilerinin yaptığı satışların desteklediği hurda talebinin halen sürmesine bağlı olarak deep sea hurda için daha yüksek seviyeleri kabul etmeye hazırlanıyor. Yine de bazı kaynaklar, yassı mamul piyasasındaki hareketliliğin sona ermek üzere olduğunu düşünüyor. Bugün itibarıyla AB’de HMS I/II 70:30 kalite hurda toplama fiyatları yaklaşık 315€/mt DAP seviyesinde yer alıyor. Alıcılar bonus kalite hurda için her zaman olduğu gibi 20€/mt ekstra ödeme konusunda istekli. SteelOrbis’e konuşan Alman bir kaynak, AB’li ihracatçıyla HMS I/II 80:20 kalite hurda tekliflerinin 400$/mt CFR Türkiye seviyesine çıkarılması için bazı görüşmeler yapıldığını belirtti. Bir diğer alt toplayıcı da stok seviyelerini düşük tutmaya ve tatil sonrasında fiyatların düşeceği endişesiyle aldıkları tonajları satmaya çalıştıklarını söyledi. Bu karar Almanya hükümetinin 2024 yılı bütçesinde yaklaşık 60 milyar €’luk bir açık kalacağını bildirmesinin ardından alındı. Planlanan yeşil enerji projelerini etkileyecek olan söz konusu bütçe açığının çelik üretimini yavaşlatması bekleniyor. Ancak 1$ = 1,098 € kur oranı Türkiye’ye CFR bazında verilen teklifler üzerinde baskı yaratıyor. ABD’li hurda tedarikçileri en az 405$/mt CFR seviyesinden satış yapmayı hedefliyor. Daha önce bildirildiği üzere Türk üreticilerin hala Ocak ayının ikinci yarısında sevk edilmek üzere deep sea çıkışlı hurdaya ihtiyacı var. Ancak mevcut fiyatların sürdürülebilirliğine ilişkin belirsizlikler devam ediyor. Türkiye inşaat demiri piyasasının performansı yavaş seyrediyor. Soğuk hava koşullarının sert bir şekilde hissedilmesiyle inşaat sezonu kapandı. Bir kaynak, “En az 2-3 ay inşaat faaliyeti olmayacak. Ancak 31 Mart 2024 tarihinde yapılacak yerel seçimler öncesinde hükümetin bazı teşvikler açıklaması ümit ediliyor,” dedi. Ayrıca Kardemir yerel inşaat demiri fiyatlarını bugün 592$/mt fabrika çıkışı seviyesinden açarak 25.000 mt satış yaptı. Bazı piyasa oyuncuları Kardemir’in vadeli ödeme seçeneği avantajını kullandığını düşünüyor. Türkiye çıkışlı inşaat demiri teklifleri Aralık sonu-Ocak sevkiyatlı olarak geçtiğimiz haftaya göre yatay seyrederek 580-600$/mt FOB aralığında yer alıyor.

Romanya çıkışlı HMS I/II 80:20 hurda fiyatları 369-372$/mt CFR aralığında yer alıyor. Satıcılar 375$/mt CFR ve üzeri seviyeleri hedefliyor. SteelOrbis’in edindiği bilgilere göre İtalyan hurda ihracatçıları 385$/mt CFR civarını hedefliyor.


Etiketler: Hurda Hammaddeler Türkiye Avrupa 

Benzer Haber ve Analizler

Küresel hurda piyasasına bakış: Türkiye ve Asya’da fiyatlar düşük seyretti

31 May | Hurda ve Hammadde

İtalya’da yerel hurda fiyatları 5-15€/mt düştü, çelik üreticileri daha düşük fiyatları hedefliyor

31 May | Hurda ve Hammadde

Haftanın sonunda yapılan bağlantıların ardından Türkiye hurda piyasası yeniden sessizliğe gömüldü

31 May | Hurda ve Hammadde

Vietnam’da ithal hurda fiyatları hafifçe geriledi

31 May | Hurda ve Hammadde

Tayvan’da ithal hurda fiyatları gevşedi, görünüm negatif

31 May | Hurda ve Hammadde

Tokyo Steel Kansai bölgesinde açtığı yeni toplama sahası için fiyatlarını açıkladı

31 May | Hurda ve Hammadde

Bangladeş’te ithal hurda fiyatları tedarikçiye göre farklılık gösterdi

30 May | Hurda ve Hammadde

Tayvan yerel piyasasında hurda fiyatları - 22. Hafta, 2024

30 May | Hurda ve Hammadde

Japonya’nın hurda ihracatı Ocak-Nisan döneminde %7,4 düştü

30 May | Çelik Haberler

ABD’de Haziran ayı hurda fiyatları yatay seyredebilir veya sertçe düşebilir

30 May | Hurda ve Hammadde