Türk üreticiler hurda tedarikçileriyle yeni bağlantılar için el sıkışabilecek mi?

Salı, 27 Ocak 2015 14:52:15 (GMT+3)   |   İstanbul
       

Türkiye ithal hurda piyasası alımlar açısından oldukça sessiz bir dönem geçiriyor. Geçtiğimiz hafta sadece bir hurda bağlantısı duyulan piyasada, Houston çıkışı HMS I/II 80:20 kalite hurda bir hafta evvel gerçekleşen önceki bağlantı seviyesine kıyasla 3-4$/mt gevşeyerek, 310$/mt CFR seviyesinde işlem gördü. Bu haftanın başından bu yana gerçekleşen yeni bir bağlantı henüz duyulmamıştır.

Türkiye ithal hurda piyasasında ellerindeki hurda kargolarını satmaya istekli tedarikçilerin bulunması arz fazlası yaratmaktadır. Henüz alım gerçekleştirmemiş Türk üreticilerin bu durumu lehlerine çevirerek mevcut hurda kargoları üzerinden pazarlık yapmak için yakın zamanda hurda tedarikçileriyle masaya oturmaları beklenmektedir. Gerçekleşecek görüşmelerin ardından Türk üreticilerin talep ettikleri indirimleri tedarikçilere kabul ettirmelerinin güçlü bir olasılık olduğu da ifade edilmektedir.

Çin çıkışlı agresif kütük teklifleri diğer bölgelerdeki tedarikçilerin de fiyatlarını indirmelerine neden olurken, bu durum hurda alım fiyatları üzerinde aşağı yönlü baskı kurmaktadır. Dün gerçekleşen sert düşüşle %62 tenörlü demir cevheri fiyatları 2009 yılının mayıs ayından bu yana kaydedilen en düşük seviye olan 63,5$/mt CFR Çin bandına gerilemiştir. Çin yeni yılının yaklaşması nedeniyle ülkede üretim faaliyetlerinin şimdiden yavaşlarken, demir cevheri fiyatlarının da bu nedenle yakın zamanda toparlanması beklenmemektedir. Diğer yandan, Türk üreticilerin nihai çelik piyasalarında da satışlar zayıf seyrederken, talep günden güne zayıflamaktadır. Bahsi geçen koşullar nedeniyle ithal hurda fiyatlarının da dip seviyelere kadar inebileceği düşünülmektedir.

Geçtiğimiz günlerde alıcı ve satıcılar tarafından teyit edilen bağlantıların az sayıda olduğu görülebilse de, piyasa kaynakları mevcut fiyat seviyelerinin altında gerçekleştirilen hurda alımlarının olduğunu ancak bu alımların henüz dillendirilmek istenmediğini belirtmektedir. Zira yukarıda belirtilen olumsuz koşullar da bu bilgiyi doğrular niteliktedir.

ABD'nin kuzeydoğu eyaletlerini etkilemesi beklenen yoğun kar fırtınasının söz konusu bölgeden yapılacak hurda sevkiyatlarını ve hurda toplama faaliyetlerini de sekteye uğratması beklenmekte. Bu durumun aşağı yönlü seyretmesi beklenen hurda fiyatları üzerinde nasıl bir etkisi olacağı önümüzdeki günlerde netleşecek.


Benzer Haber ve Analizler

IREPAS hammadde tedarikçileri komitesi: Piyasa toparlanma konusunda iyimser

30 Nis | Çelik Haberler

Boston’da rıhtımda teslim P&S kalite hurda fiyatları

29 Nis | Hurda ve Hammadde

Somanath Tripathy: Hindistan’da toplam hurda tüketiminin bu yıl 35,6 milyon mt’a çıkması bekleniyor

29 Nis | Çelik Haberler

Kazakistan’ın hurda ihracat yasağı devam edecek

29 Nis | Çelik Haberler

ABD’de Mayıs ayı hurda fiyatlarının yatay seyretmesi veya hafifçe artması bekleniyor

29 Nis | Hurda ve Hammadde

Meksika’da yerel hurda fiyatları - 17. Hafta, 2024

29 Nis | Hurda ve Hammadde

Boston’da rıhtımda teslim HMS I/II 80:20 kalite hurda fiyatları

29 Nis | Hurda ve Hammadde

Türkiye’de yerel hurda fiyatları değişmedi

26 Nis | Hurda ve Hammadde

Küresel hurda piyasasına bakış: Türkiye’de ithal hurda fiyatları yavaşça yükseliyor, Asya piyasası cansız talep ...

26 Nis | Hurda ve Hammadde

Vietnam hurda piyasası zayıflarken Güney Koreli üreticiler kapasite kullanım oranlarını düşürdü

26 Nis | Hurda ve Hammadde