Küresel pik demir piyasasında satıcıların yüksek fiyat hedefleri kabul görmediği için alımlar sınırlı

Cuma, 01 Eylül 2023 17:25:31 (GMT+3)   |   İstanbul
       

Çoğu büyük pik demir piyasasında fiyatlar bu hafta büyük bir değişiklik göstermedi ve alıcılar satıcıların yüksek seviyeli tekliflerini kabul etmek istemediği için küresel piyasa durgun kaldı. 

ABD ithal pik demir piyasasında bu hafta hiçbir bağlantı duyulmazken çoğu Brezilyalı tedarikçi yüksek fosfor içerikli pik demir için 420-425$/mt FOB bandını hedefledi ve düşük fosfor içerikli pik demir için verilen teklifler 430$/mt FOB’a kadar çıktı. %0,15 fosfor içerikli en son bağlantı iki hafta önce 407$/mt FOB’dan gerçekleştirilirken %0,10 fosfor içerikli malzeme 420$/mt FOB’dan el değiştirdi. Brezilyalı bir tedarikçi, “Fiyatları artırmaya çalışıyoruz. Bakalım ABD hurda piyasasında fiyatlar hangi seviyelere yerleşecek,” şeklinde konuştu. Brezilya çıkışlı teklifler daha yüksek seviyelerde yer aldığı için SteelOrbis’in ABD’de ithal pik demir için referans fiyatı 435-445$/mt CFR bandına kıyasla 435-455$/mt CFR oldu. Bir tüccar, “Brezilya, ABD hurda piyasasında toparlanma görmeyi beklediği için daha yüksek seviyelerden teklif verdi. Bazı kalitelerde yatay hareket gözlendiği ve otomotiv sektörü sendikalarının yaklaşan grevleri çelik piyasasını etkilediği için alıcılar yeni alım yapmaya yanaşmıyor,” dedi. 

Karadeniz pik demir piyasasında da satışlar yavaş oldu. Donbass bölgesinden teklif verilmedi ve yakın bir zamanda verileceği de düşünülmüyor. Birkaç Rus tedarikçi 360-400$/mt FOB gibi yüksek bir aralıktan teklif verirken bu aralığın üst sınırının piyasa için gerçekçi olmadığı söylendi. Kabul edilebilir seviye en yüksek hâliyle 350-355$/mt FOB Karadeniz oldu. İtalya piyasası da sessizliğe büründü ve kabul edilebilir fiyat 380$/mt CFR (350$/mt FOB Karadeniz veya biraz altı) seviyesinde yer aldı. Avrupa merkezli bir tüccar, “Herkesin tatilden dönmesini beklemek dışında yapabileceğimiz bir şey yok,” dedi. Türkiye’de 355-360$/mt FOB Karadeniz seviyesinden duyulan teklifler de bağlantıya dönüşmedi. 

Asyalı alıcıların son iki hafta içinde artan talebinde zayıflama görüldü. Hindistan’da ithal pik demir için 400-419$/mt CFR’dan pazarlık yapıldığı duyulsa da Karadeniz çıkışlı 100.000 mt pik demir için 346-350$/mt FOB seviyesinden gerçekleştirilen satışlar dışında yeni bir bağlantı olmadı. 

Malezya çıkışlı 25.000 mt pik demir için Bangladeş’e 440$/mt CFR gibi yüksek bir seviyeden bağlantı yapıldığı duyuldu. Bu fiyat seviyesinin diğer Asya ülkelerinde kabul edilebilir bulunmadığı belirtildi. 

SteelOrbis’in Karadeniz çıkışlı pik demir için referans fiyatı, geçen hafta kaydedilen 335-350$/mt FOB bandına kıyasla 345-355$/mt FOB bandında yer almaya başladı.


Benzer Haber ve Analizler

ArcelorMittal Kryvyi Rih modernizasyon çalışmaları sayesinde Nisan ayında üretimini artırdı

14 May | Çelik Haberler

Rusya çıkışlı pik demir fiyatları son bağlantılarda arttı, arz baskısı kademeli olarak hafifliyor

13 May | Hurda ve Hammadde

Pik demir alıcıları Brezilyalı ihracatçıların fiyat artışlarına direniyor

13 May | Hurda ve Hammadde

Ukraynalı Zaporizhstal’in pik demir ve ham çelik üretimi Ocak-Nisan döneminde yükseldi

13 May | Çelik Haberler

Ukrayna’nın pik demir üretimi Ocak-Nisan döneminde %25,1 yükseldi

10 May | Çelik Haberler

Brezilya’nın pik demir ihracatı Nisan ayında düştü

10 May | Çelik Haberler

Rusya çıkışlı pik demir fiyatları yükseldi, alıcıların direnci sürüyor

03 May | Hurda ve Hammadde

Kardemir’in net kârı 2023 yılında artarken satış geliri azaldı

03 May | Çelik Haberler

Brezilya çıkışlı pik demir fiyatları ABD’ye gerçekleştirilen bağlantılarda beklendiği üzere yükseldi

02 May | Hurda ve Hammadde

Roman Perepelytsia: Ukrayna’da çelik tüketimi savaş öncesi seviyelere ulaşmak üzere

29 Nis | Çelik Haberler