Küresel pik demir fiyatları Rusya’nın ihracat vergisi hamlesine rağmen aşağı yönlü

Cuma, 22 Eylül 2023 16:57:37 (GMT+3)   |   İstanbul
       

21 Eylül tarihinde Rus yetkililerin pik demir de dahil olmak üzere birçok ürüne ihracat vergisi getirildiğine ilişkin yaptığı açıklamaya rağmen küresel pik demir piyasasında fiyatlar bu hafta da aşağı yönlü seyrediyor.

ABD ithal pik demir piyasasında alımlar fiyatlar ve karşı teklifler arasındaki uyuşmazlık nedeniyle durdu. Brezilyalı tedarikçiler daha önceki bağlantılara benzer olarak 400-408$/mt FOB aralığından teklif verirken, ABD’li bazı üreticilerin karşı teklifleri 400$/mt CFR veya 370$/mt FOB’a geriledi. Bir tüccar, “Piyasanın o kadar düşük olduğunu düşünmüyorum ancak ABD’li üreticiler kesinlikle 400$/mt FOB’un altından alım yapmak istiyor,” dedi.

Ayrıca Rusya çelik ve hammaddelere yönelik ihracat vergisini mevcut döviz kuru üzerinden %7 oranında açıkladığından piyasa Karadeniz bölgesine odaklanmış durumda. Rusya’dan verilen bazı pik demir teklifleri hala 380$/mt FOB’dan bildirilse de kabul edilebilir fiyat çok daha düşük seviyelerde yer alıyor. SteelOrbis’in Karadeniz çıkışlı pik demir için referans fiyatı bazı tonajların Uzak Doğu’da hafifçe yüksek seviyelerden satılabileceği göz önüne alınarak haftalık yalnızca 5$/mt artışla 340-355$/mt FOB aralığından bildirildi.

Bir kaynak, “[Vergi açıklamasının ardından] ihracat maliyetlerindeki artış dışında piyasada fiyatlar açısından bir değişiklik kaydedilmedi. Rusya’nın Uzak Doğu’daki payı bölgesel tedarikçiler tarafından hafifletilecek,” dedi.

Hindistan’a verilen Rusya çıkışlı pik demir teklifleri 425-430$/mt CFR aralığından duyuldu. Söz konusu fiyat 370-375$/mt FOB Karadeniz bandına karşılık geliyor ancak geçtiğimiz hafta 408-410$/mt CFR aralığından iki adet bağlantı gerçekleştirilmişti. Fakat bazı piyasa kaynakları, daha 400$/mt CFR üzerinden karşı teklifler bulmanın zor olduğunu ve bunun yalnızca 345$/mt FOB seviyesine denk geldiğini belirtti. 

Bir tüccar, “Piyasanın herhangi bir fiyat artışını kabul edeceğini düşünmüyorum. Rus üreticiler satış yapmak isteyip istemeyeceklerine karar vermek zorunda kalacak. Ülkede neredeyse hiç talep yok bu nedenle mesele sadece kimin en düşük seviyelerden satış yapabileceği olacak,” şeklinde konuştu.

SteelOrbis’in İtalya’da ithal pik demir için referans fiyatı 370-375$/mt CFR yani 340-345$/mt FOB aralığında yer almaya devam ediyor.


Etiketler: Pik Demir Hammaddeler Rusya BDT 

Benzer Haber ve Analizler

Türkiye’nin pik demir ithalatı Ocak-Mart döneminde %50,7 arttı

15 May | Çelik Haberler

ArcelorMittal Kryvyi Rih modernizasyon çalışmaları sayesinde Nisan ayında üretimini artırdı

14 May | Çelik Haberler

Rusya çıkışlı pik demir fiyatları son bağlantılarda arttı, arz baskısı kademeli olarak hafifliyor

13 May | Hurda ve Hammadde

Pik demir alıcıları Brezilyalı ihracatçıların fiyat artışlarına direniyor

13 May | Hurda ve Hammadde

Ukraynalı Zaporizhstal’in pik demir ve ham çelik üretimi Ocak-Nisan döneminde yükseldi

13 May | Çelik Haberler

Ukrayna’nın pik demir üretimi Ocak-Nisan döneminde %25,1 yükseldi

10 May | Çelik Haberler

Brezilya’nın pik demir ihracatı Nisan ayında düştü

10 May | Çelik Haberler

Rusya çıkışlı pik demir fiyatları yükseldi, alıcıların direnci sürüyor

03 May | Hurda ve Hammadde

Kardemir’in net kârı 2023 yılında artarken satış geliri azaldı

03 May | Çelik Haberler

Brezilya çıkışlı pik demir fiyatları ABD’ye gerçekleştirilen bağlantılarda beklendiği üzere yükseldi

02 May | Hurda ve Hammadde