Küresel hurda piyasasına bakış: Türkiye’de hurda fiyatları keskin artış gösterdi, Asya yükselişe direniyor

Cuma, 24 Şubat 2023 17:37:24 (GMT+3)   |   İstanbul
       

Türkiye’de ithal hurdaya yönelik mevcut talep ve nispeten güçlü nihai mamul piyasası göz önüne alındığında, bu haftanın başında piyasadaki beklentiler olumluydu. İlerleyen günlerde Türkiye’de ithal hurda fiyatları artmaya devam etti. AB’deki hurda akışı düşük seviyedeydi, bölgede bulunan ihracat sahalarındaki hurda toplama fiyatları hızla toparlandı, ancak hurda toplayıcılar bu seviyelerden dahi satışa aceleci davranmadı.

Bugün Türkiye ithal hurda piyasasında art arda fiyat artışları görülürken, satıcılar toplama fiyatlarında gözlenen artışlar karşısında temkinli davranmaya çalışarak satış yapmak konusunda acele etmiyor. Öte yandan artan nihai mamul fiyatları ve talebinin desteğiyle Türkiye’de hurda ihtiyacı sürüyor. AB’de bulunan bir ihracat sahası hurda toplama fiyatlarını Amsterdam limanına teslim 360€/mt seviyesine yükseltti. Bazı piyasa oyuncuları toplama fiyatlarındaki artışa rağmen hurda akışının hızlı olmadığını bildirdi. Bir kaynak, “Herkes durumun netleşmesini bekliyor, bu nedenle ellerindeki ürünleri tutuyorlar,” dedi. Başka bir kaynak ise, “Bir noktada bekleyen taraflar kârlarını artırmak ve riski en aza indirmek için yeniden harekete geçecekler. İşte o zaman işler değişecek,” şeklinde yorum yaptı. Bazı birinci kalite hurda tedarikçilerinin şu anda 460$/mt CFR seviyesini hedeflediği duyuldu. Türkiye'nin yanı sıra Bangladeş ve Hindistan'da da hurda talebi canlı.

Mevcut koşullar altında, deep sea çıkışlı HMS I/II 80:20 kalite hurda için gösterge fiyatlar haftalık %6,91 ve aylık %8,94 artışla 440-450$/mt CFR aralığında yer alıyor.

Almanya’da yerel hurda fiyatları bu ay daha da arttı. Ülkede hurda arzındaki sıkıntı fiyat artışlarında etkili oldu. SteelOrbis’in beklediği üzere, ülkede talep söz konusu ayda hafifçe toparlansa da üreticiler fiyat artışlarına direnç gösterdi. Ekonomik sıkıntılar sebebiyle hurda üretimi %50 azaldı. Alman bir kaynak, “Soğuk havaların toplama faaliyetlerini olumsuz etkilemesi beraberinde ekonomi de yavaşıyor. Dolayısıyla hurda üretimi sekteye uğradı,” dedi.

Alman Çelik Geri Dönüşüm Birliği (BDSV) tarafından yayımlanan son verilere göre, ülkede yerel E2/8 kalite hurda fiyatları Şubat ayının ilk 20 gününde aylık 3,9-14,1€/mt artış gösterdi. Fiyatlardaki yıllık düşüş şu an 44,2-102,6€/mt aralığında yer alıyor.

Önümüzdeki aya yönelik beklentilerin olumlu olduğu gözleniyor. Piyasa oyuncuları arzdaki azalmanın fiyatları destekleyeceğini düşünüyor. Piyasa oyuncuları, talebin canlı seyri karşısında Türkiye, ihracat sahaları veya alt toplayıcılara satış yapmak için acele etmiyor. Ayrıca AB’de bazı üreticiler üretimlerine yeniden başlıyor. Bir kaynak “Almanya’da inşaat sezonunun yaklaşmakta olduğu unutulmamalı. Dolayısıyla yapısal çelik üretimi önümüzdeki dönemde artacak,” ifadelerini kullandı.

SteelOrbis’in edindiği bilgilere göre, ABD’nin Los Angeles limanlarında rıhtımda teslim HMS I/II 80:20 kalite hurda fiyatları geçen hafta kaydedilen 284-315$/mt aralığına kıyasla yaklaşık 274-305$/mt aralığında yer almaya başladı.

SteelOrbis’in edindiği bilgilere göre, ABD’nin Los Angeles limanlarında rıhtımda teslim P&S kalite hurda fiyatları geçen hafta kaydedilen 305-325$/mt aralığına kıyasla yaklaşık 295-315$/mt aralığında duyulmaya başladı.

SteelOrbis’in edindiği bilgilere göre, ABD’nin Los Angeles limanlarında konteyner bazlı HMS I/II 80:20 kalite hurda fiyatları geçtiğimiz hafta kaydedilen 385$/mt FAS seviyesine kıyasla yaklaşık 370-385$/mt FAS aralığında duyulmaya başladı.

Küresel hurda piyasası Türkiye’nin önderliğinde yukarı yönlü hareket ediyor olsa da Vietnam hurda piyasası yükseliş trendine direnç gösterdi ve alıcılar ithal hurdaya yönelik karşı tekliflerini düşürdü. Bir kaynak Vietnam çelik piyasası için “Hala sessiz. Bu nedenle Vietnamlı üreticiler yüksek fiyatlı tekliflere ilgi göstermiyor,” dedi.

Vietnam’a verilen Japonya çıkışlı H2 kalite dökme hurda teklifleri geçtiğimiz hafta kaydedilen 445-460$/mt CFR’a kıyasla 440-445$/mt CFR aralığında yer alıyor. Vietnamlı piyasa oyuncuları söz konusu kalite için kabul edilebilir fiyatın yaklaşık 435$/mt CFR seviyesinde yer aldığını bildirdi.

Bu hafta Vietnamlı bir alıcı ABD çıkışlı HMS I/II 80:20 kalite dökme hurda için geçtiğimiz hafta ABD’den yaklaşık 450-460$/mt CFR’dan verilen tekliflere kıyasla 10-20$/mt düşüş fakat başka bir alıcının karşı teklifine kıyasla 10$/mt artışla 440$/mt CFR seviyesini hedefliyor.

Hong Kong’dan Vietnam’a HMS 50:50 kalite hurda satışı bu hafta 435$/mt CFR seviyesinden yapılırken, bu fiyat geçtiğimiz hafta 435-445$/mt CFR aralığından verilen tekliflerin alt sınırına denk geliyor.

Tokyo Körfezi çıkışlı FAS bazındaki H2 kalite hurda fiyatları geçtiğimiz hafta kaydedilen 53.000-53.500 JPY/mt (396-400$/mt) aralığına kıyasla 52.500-53.000 JPY/mt (389-393$/mt) bandında yer alıyor. Söz konusu aralık aynı kalite hurda için dış piyasalara 53.500-54.000 JPY/mt (396-400$/mt) FOB aralığından teklifler verileceğini gösteriyor.

SteelOrbis’in Japonya çıkışlı H2 kalite hurda için referans fiyatı geçtiğimiz hafta kaydedilen 53.000-54.000 JPY/mt (396-403$/mt) FOB aralığına kıyasla 51.000-54.000 JPY/mt (378-403$/mt) FOB bandında kaydedildi. Söz konsu aralığın alt sınırı Hyundai Steel’in Japonya çıkışlı hurda için verdiği karşı teklife, alt sınırı ise Vietnamlı alıcıların karşı tekliflerine denk geliyor.

Güney Kore’de yerel hurda akışı üreticilerin alımlarını azaltmasına rağmen iyi seviyede. Piyasa oyuncuları bu durumun küresel hurda fiyatlarındaki artışın Güney Kore’ye etkisini sınırladığını düşünüyor.  Bir kaynak, “Burada durum biraz farklı ancak fiyatlardaki düşüşün bir trend haline gelmesi beklenmiyor. Neticede küresel piyasadaki trendi takip etmek zorunda kalacağız,” şeklinde konuştu.

SteelOrbis’in edindiği bilgilere göre, Hyundai, Japonya çıkışlı H2 kalite hurda için 51.000 JPY/mt (378$/mt) FOB seviyesinden karşı teklif verdi.

Hyundai Steel, HS kalite hurda için ise 2 Şubat’a kıyasla 2.000 JPY/mt veya 36$/mt düşüşle 54.000 JPY/mt (401$/mt) FOB seviyesinden karşı teklif verdi.

Öte yandan şirketin HMS I/II 50:50 kalite hurda için karşı teklifi 51.000 JPY/mt (378$/mt) FOB seviyesinde yer aldı.

Geçtiğimiz bir haftalık süre içerisinde Tayvan’da çelik talebindeki yavaşlama deep sea hurda fiyatlarının geçici bir süreliğine gevşemesine yol açtı. Uluslararası hurda piyasasında gözlenen sert artışlara rağmen ABD’li tedarikçiler hafta başında düşük fiyatları kabul etti ancak sonrasında karar değiştirip tekliflerini bir kez daha yükseltti. Piyasa oyuncuları, yüksek fiyatlı teklifler verilse dahi Tayvan’da teklif sayısının az olduğunu söylüyor. Japonya çıkışlı hurda fiyatları geçtiğimiz haftaya kıyasla hafifçe gerilese de aşağı yönlü hareketin devam edip etmeyeceği ilerleyen günlerde anlaşılacak. SteelOrbis’in gözlemlerine göre, Türkiye’deki yüksek ithal hurda fiyatları Asya hurda piyasasını mutlaka olumlu etkileyecek.

ABD çıkışlı aynı kalite hurda bağlantıları halen yaklaşık 410$/mt CFR’dan yapılsa da piyasa oyuncuları tekliflerin 415$/mt CFR’a doğru yükseldiğini ve teklif sayısının düşük olduğunu bildirdi.

Japonya çıkışlı H1/2 50:50 kalite dökme hurda için Tayvan’a geçtiğimiz hafta kaydedilen 430-440$/mt CFR aralığına kıyasla şu an 430-435$/mt CFR aralığından teklifler veriliyor.

Bangladeş’te bu hafta çok sayıda konteyner bazlı hurda bağlantısı çoğunlukla geçtiğimiz hafta kaydedilen veya onun hafifçe üzerinde fiyatlardan yapıldı. Birkaç adet İngiltere çıkışlı konteyner bazlı HMS kalite ve değirmen hurdası bağlantısı, geçen haftaya kıyasla çoğunlukla değişmeyerek sırasıyla 460-465$/mt CFR ve 485-490$/mt CFR aralıklarından duyuldu. Bunun yanı sıra İngiltere çıkışlı birkaç P&S kalite hurda bağlantısı ise haftalık 3$/mt artışla 498$/mt CFR seviyesinden gerçekleştirildi. Öte yandan daha fazla sayıda Malezya çıkışlı konteyner bazlı hurda bağlantısı HMS I/II 90:10 kalite hurda için haftalık 5-7$/mt artışla 478$/mt CFR ve P&S kalite hurda için haftalık 5$/mt artışla 495$/mt CFR seviyesinden yapıldı. Ayrıca piyasa kaynakları Singapur’dan yapılan yeni P&S kalite hurda alımlarının geçen haftaya kıyasla değişmeyerek 480-490$/mt CFR aralığından gerçekleştirildiğini belirtti. Aktif bir şekilde yapılan alımlarda yerel üreticilerin stoklarını yenileme ihtiyacı duydukları dönemde dökme hurda tedarikçilerinin piyasada olmamasının etkili olduğu ifade edildi.

Pakistan’da akreditif açmada yaşanan sorunların devam etmesi ithal hurda alımları üzerinde baskı kurdu. Ayrıca ithal sıcak rulo sac fiyatları da yükselişini sürdürdü ve nadir bağlantılar duyuldu. İngiltere çıkışlı konteyner bazlı değirmen hurdası için verilen yeni teklifler geçtiğimiz hafta kaydedilen 465-470$/mt CFR aralığına kıyasla 470-472$/mt CFR aralığına çıktı. Her biri yaklaşık 500 mt’luk birden fazla kargonun bu hafta 468-470$/mt CFR aralığından satın alındığını bildirildi.


Benzer Haber ve Analizler

Türkiye deep sea hurda fiyatlarında artışa hazır mı?

14 May | Hurda ve Hammadde

Assofermet: Nisan ayında hurda fiyatları İtalya ve küresel piyasada yatay seyretti

13 May | Çelik Haberler

New York’ta konteyner bazlı P&S kalite hurda fiyatları

13 May | Hurda ve Hammadde

New York’ta konteyner bazlı HMS I/II 80:20 kalite hurda fiyatları

13 May | Hurda ve Hammadde

Los Angeles’ta konteyner bazlı P&S kalite hurda fiyatları

13 May | Hurda ve Hammadde

Los Angeles’ta konteyner bazlı HMS I/II 80:20 kalite hurda fiyatları

13 May | Hurda ve Hammadde

ABD’nin Ohio Vadisi’nde Mayıs ayı hurda fiyatları farklı seyirler izledi

13 May | Hurda ve Hammadde

Meksika’da yerel hurda fiyatları - 19. Hafta, 2024

10 May | Hurda ve Hammadde

Küresel hurda piyasasına bakış: Türkiye hurda piyasası üreticilerin isteksizliği nedeniyle zayıflarken Asya’nın ...

10 May | Hurda ve Hammadde

Türkiye’de yerel hurda fiyatları üst sınırdan gevşedi

10 May | Hurda ve Hammadde