Küresel hurda piyasasına bakış: Türkiye’de fiyatlar yatay seyre geçti, Asya piyasası bir miktar toparlandı

Cuma, 29 Mart 2024 17:33:11 (GMT+3)   |   İstanbul
       

Hafta başında Türkiye’nin Avrupa’dan gerçekleştirdiği bir bağlantıda Avrupalı hurda satıcılarının fiyatlarını 385$/mt CFR’ın üzerine çıkarmayı başardığı görüldü. AB çıkışlı hurda fiyatlarında görülen bu artış, önce ABD çıkışlı fiyatların bu seviyeye çıkmasını bekleyen bazı piyasa oyuncularını şaşırttı.

Bu beklentiler sadece bir gün sonra ABD ve Baltık çıkışlı hurda fiyatlarının yeni bağlantılarla artış göstermesiyle gerçeklik kazandı. ABD çıkışlı hurda fiyatlarının 389$/mt CFR’a çıkması Baltık çıkışlı fiyatları da artırdı. Bununla birlikte Avrupa çıkışlı hurda fiyatlarının yüksek seviyelerde seyretmeye devam ettiği görüldü. Satıcılar deep sea hurda fiyatlarını artırmaya çalışırken Türk üreticilerden de hurda talebi oldu. Ancak teklifler ve karşı teklifler arasında uyuşmazlık görüldü. Bir satıcı, “AB’de toplama fiyatları halen yüksek. ABD’li tedarikçiler daha cazip fiyatlardan kolaylıkla satış yapabilir. ABD’de yerel sıcak rulo sac fiyatları halen düşüş eğilimi gösteriyor ve Nisan ayı hurda fiyatlarının aynı kalması bekleniyor. Ancak ABD’li satıcılar, AB çıkışlı hurda fiyatlarının altındaki seviyeleri kabul etmeye yanaşmıyor,” şeklinde konuştu.

Hafta sonuna doğru Türkiye’de deep sea hurda fiyatları AB ve Baltık bölgesinden yapılan bağlantılarda yatay seyretti. Türk üreticiler mevcut seviyeleri kabul etmeye niyetli ancak daha fazla artışa direnç gösteriyor. Avrupalı hurda tedarikçileri, toplama fiyatlarının önümüzdeki dönem artacağını belirtti. SteelOrbis’in elde ettiği bilgilere göre Mısır ve Fas gibi alternatif piyasalardan talep var. Baltık bölgesi merkezli bir hurda tedarikçisi bu piyasalardan verilen fiyatların Türkiye’ye kıyasla daha cazip olduğunu ifade etti.

29 Mart tarihinde piyasada AB çıkışlı başka bir hurda bağlantısı olduğu söylenirken HMS I/II 80:20 kalite hurda fiyatlarının 385,5$/mt CFR’da kalması bazı satıcıların satış yapma fırsatını değerlendirmek istediğini gösteriyor. Bu aynı zamanda bazı piyasa oyuncularının yukarı yönlü hareket beklemediğini gösteriyor. Önümüzdeki döneme yönelik beklentilerin değişmesinden dolayı ABD yerel hurda piyasasına dair kaygılar yumuşasa da diğer bölgelerdeki hurda tedarikçileri Mayıs ayında sevkiyatı yapılacak ABD çıkışlı kargolara karşı temkinli. Bir piyasa oyuncusu, piyasanın göstereceği herhangi bir hareketin şaşırtıcı olmayacağını ifade etti.

Böylece deep sea çıkışlı HMS I/II 80:20 hurda fiyatları CFR bazında haftalık %1,75 artış kaydetti. Deep sea hurda segmentinde fiyatlar aylık %0,64 düşüş göstererek 385-390$/mt CFR bandında yer alıyor.

SteelOrbis’in geçtiğimiz hafta da bildirdiği üzere ABD hurda piyasasından kaynaklar, Nisan ayı fiyatlarının aynı kalacağı veya düşüş eğilimli yatay seyredeceği yönünde görüş bildirmişti. Ancak bu hafta kaynaklar, düşüş eğilimli yatay seyir ihtimalinin azaldığını söyledi. Yerel nihai mamul ve hurda ihracat piyasalarındaki gelişmelerin beklentilerdeki hafif değişimde rol oynadığı öğrenildi. 22 Mart tarihinde ABD yassı mamul piyasasından kaynaklar, sıcak rulo sac fiyatlarının dipte veya dibe yakın olduğunu düşünüyordu. Ayrıca Cleveland Cliffs sıcak rulo sac baz fiyatlarını 992$/mt FOB fabrika çıkışı seviyesine çıkarmayı planladığını duyurdu. Nisan ayı hurda alımlarının önümüzdeki haftanın ortasına kadar başlaması bekleniyor.

SteelOrbis’in edindiği bilgilere göre Meksika yerel piyasasında değirmen hurdası fiyatları 22 Mart tarihine kıyasla değişmeyerek 6.950 MXN/mt (410$/mt) seviyesinde yer almaya devam ederken HMS I/II kalite hurda fiyatları da 4.800 MXN/mt (280$/mt) seviyesine kıyasla 4.900 MXN/mt (289$/mt) seviyesine yükseldi.

Polonya’da yerel HMS I kalite hurda fiyatları 340-345€/mt DAP bandında yer alıyor. Piyasa kaynakları, Türkiye’ye kıyasla daha cazip seviyeleri kabul eden alternatif piyasalar olduğunu ancak bu piyasaların dökme hurda kargoları değil yalnızca konteyner bazlı veya küçük gemiler aracılığıyla alım yaptığını söylüyor.

Mart ayının son haftasında İtalya yerel hurda fiyatları, çoğu üretici önceki haftanın fiyatlarından alım yapmaya devam ettiği için yatay seyretti. Ancak yeni sipariş verilmemesinden ve nihai mamul satılmamasından endişe duyan üreticiler, özellikle de uzun mamul üreticileri, hurda alım fiyatlarını düşürmeye niyetli. Kaynaklara göre tatiller nedeniyle Nisan ayı kısa geçecek ve bazı üreticiler üretimi durdurmayı ya da azaltmayı planlıyor. Ancak hammadde bulunurluğu düşük olduğu için hurda fiyatlarında düşüş olmasını beklemeyen tüccarlar durumdan rahatsız değil. Tüccarlara göre haddeciler bile çok az çalıştığı için yeni hurda alımı yapılmadı. Bununla birlikte piyasa oyuncuları da dış piyasalardaki gelişmeleri ve Türkiye’nin en son yaptığı deep sea hurda alımlarının yarattığı olumlu havanın İtalya hurda piyasasını nasıl etkileyeceğini takip ediyor. Nisan ayında fiyatların yatay seyretmesi bekleniyor.

Geçen hafta yaklaşık 200.000 mt inşaat demiri satan Tayvanlı üreticiler satışlarına devam etti ve 10.000-20.000 mt’luk bağlantılar yaptığı duyuldu. Bu nedenle üreticiler fiyatların dip seviyeyi gördüğünü düşünerek satışlarını durdurdu. ABD çıkışlı HMS I/II 80:20 kalite konteyner bazlı hurda teklifleri haftalık 3-5$/mt artışla 355-358$/mt CFR seviyesine çıktı ve 352-354$/mt CFR bandından üç bağlantı yapıldı. Japonya çıkışlı H1/2 50:50 kalite dökme hurda teklifleri ise geçen hafta kaydedilen 365-373$/mt CFR Tayvan seviyesinden 370-377$/mt CFR seviyesine yükseldi. Japonya çıkışlı H1/2 50:50 kalite dökme hurda teklifleri ise geçen hafta kaydedilen 365-373$/mt CFR Tayvan seviyesinden 370-377$/mt CFR seviyesine yükseldi.

Güney Koreli çelik üreticilerinin yerel hurda alımlarına odaklandığı ve uzun vadeli hedeflerinin tüm ihtiyaçlarını yerel piyasadan temin etmek olduğu halihazırda biliniyordu. Ülkenin yerel hurda üretimi, toplam hurda ihtiyacının %84-85’ine karşılık geliyor. Bu stratejinin yanı sıra bazı Güney Koreli üreticiler, birkaç Japon hurda sahasıyla uzun vadeli anlaşmalar imzaladı. Söz konusu anlaşmalar nedeniyle Japonya’dan H2 kalite hurda alımları artık “yerli hurda” olarak değerlendiriliyor. SteelOrbis’in edindiği bilgilere göre Güney Kore’ye verilen Japonya çıkışlı H2 kalite hurda teklifleri 55.000 JPY/mt CFR ve navlun yaklaşık 3.700 JPY/mt seviyelerinde yer alıyor. Öte yandan ülkeye verilen ABD çıkışlı HMS I/II 80:20 kalite dökme hurda teklifleri 385-390$/mt CFR bandından bildirildi. Bugün itibarıyla Tokyo Körfezi çıkışlı FAS bazındaki H2 kalite hurda fiyatları 51.000 JPY/mt (337$/mt) seviyesinde yer aldı. Bu seviye FOB bazındaki H2 kalite hurda fiyatlarının 52.000 JPY/mt (344$/mt) olduğunu gösteriyor. Güney Kore’nin yanı sıra Vietnam’daki ithal hurda talebi de cansız. Yerel hurda alımlarına odaklanan Vietnamlı üreticiler ithal hurda tedarikçileriyle pazarlık yapmak yerine fiyatlarını indiriyor. Vietnam’da Japonya çıkışlı H2 kalite hurda teklifleri haftalık bazda değişmeyerek 375-375$/mt CFR aralığında yer alıyor. Sonuç olarak SteelOrbis’in Japonya çıkışlı H2 kalite hurda için referans fiyatı, geçtiğimiz hafta kaydedilen aralığın alt sınırından 1.000 JPY/mt (5$/mt) artışla 50.500-51.500 JPY/mt (333-341$/mt) FOB aralığında kaydedildi.


Benzer Haber ve Analizler

Türkiye’de yerel hurda fiyatları değişmedi

26 Nis | Hurda ve Hammadde

Küresel hurda piyasasına bakış: Türkiye’de ithal hurda fiyatları yavaşça yükseliyor, Asya piyasası cansız talep ...

26 Nis | Hurda ve Hammadde

Vietnam hurda piyasası zayıflarken Güney Koreli üreticiler kapasite kullanım oranlarını düşürdü

26 Nis | Hurda ve Hammadde

Tayvan’da ithal hurda fiyatları düştü, stoklar iyi seviyelerde

26 Nis | Hurda ve Hammadde

İtalya’da yerel hurda fiyatları yatay seyrederken beklentiler olumlu

26 Nis | Hurda ve Hammadde

Japonya’nın hurda ihracatı Ocak-Mart döneminde %4,6 düştü

26 Nis | Çelik Haberler

Portland’da rıhtımda teslim HMS I/II 80:20 kalite hurda fiyatları

26 Nis | Hurda ve Hammadde

Portland’da rıhtımda teslim P&S kalite hurda fiyatları

26 Nis | Hurda ve Hammadde

Houston’da rıhtımda teslim HMS I/II 80:20 kalite hurda fiyatları

26 Nis | Hurda ve Hammadde

Houston’da rıhtımda teslim P&S kalite hurda fiyatları

26 Nis | Hurda ve Hammadde