Küresel hurda piyasasına bakış: Türkiye’de fiyatlar aşağı yönlü düzeltme gördü, Asya hala durgun

Cuma, 05 Nisan 2024 16:49:53 (GMT+3)   |   İstanbul
       

4 Nisan tarihine kadar durgun seyreden Türkiye ithal hurda piyasasında bugün ABD çıkışlı bir kargo daha düşük bir seviyeden satın alındı. Çoğu piyasa oyuncusu, fiyatlarda aşağı yönlü bir hareketin başlamadığını ve 31 Mart tarihindeki yerel seçimler öncesinde fiyat artışlarını durdurmaya çalışan Türk üreticilerden gelen direnç sonucu yapılan ufak bir düzeltme olduğunu düşünüyor.

Bir hurda satıcısı, “Asıl soru ABD’li tedarikçilerin ne yapacağı,” şeklinde konuştu. ABD’li hurda tedarikçileri son aylarda agresif fiyat politikaları uygulamış, bu durum piyasa üzerinde aşağı yönlü baskı kurarak görünümün hızlı bir şekilde değişmesine yol açmıştı. Piyasa oyuncuları, ABD piyasasında bu ay da aynı durumların yaşanıp yaşanmayacağını görmek istiyor. Ancak ABD yerel hurda piyasasının Nisan ayı alımları başladığında yatay seyretmesi bekleniyor. Öte yandan Avrupa’da hurda toplama fiyatları güçlü seyrini sürdürüyor. Hollanda merkezli bir ihracat sahası, toplama için 317€/mt DAP seviyesini kabul ederken ihracat sahaları daha yüksek seviyelere direnç gösteriyor. Alman bir alt toplayıcı, şu ana dek 320€/mt DAP seviyesini kabul ettiremediklerini ve maliyet baskısını hafifletmek için stoklarını biraz azaltmayı düşünüyor.

Bazı piyasa oyuncuları, Türkiye deep sea hurda segmentinin Ramazan Bayramı sonrasında nihai mamul satışlarıyla birlikte toparlanabileceğini düşünüyor. Türkiye önümüzdeki hafta tatil sebebiyle çoğunlukla piyasada bulunmayacak.

Mevcut koşullar altında, deep sea çıkışlı HMS I/II 80:20 kalite hurda fiyatları haftalık %1,54 düşüş ve aylık %1,6 artışla 379-384$/mt CFR aralığında yer alıyor.

SteelOrbis’in kaynaklardan edindiği bilgilere göre ABD’nin Kuzeydoğu bölgesinde Nisan ayı hurda fiyatları aynı kaldı. ABD’nin Ohio Vadisi’nde ise Nisan ayı HMS kalite hurda, birinci kalite hurda ve değirmen hurdası fiyatları bir önceki aya kıyasla değişiklik göstermedi.

Bu hafta İtalya yerel hurda piyasasında, çoğu üretici alım fiyatlarını belirlediği ve tedarikçiler, pek yeni sipariş almadıkları için ortalık sütliman. Çelik üreticileri nihai mamul tarafında yeterli sipariş olmadığı için üretimi durdurmayı ya da yavaşlatmayı planlıyor olsa da piyasa oyuncuları, hurda arzındaki sıkışıklık devam ettiği için fiyatlarda herhangi bir düşüş olmasını beklemiyor. Bir kaynak, hurda fiyatlarının düşmeyeceği yönünde görüş bildirirken çelik üreticilerinin hammadde talebi iyileştiği takdirde fiyatlarda toparlanma görülebileceğini söyledi.

İspanya hurda piyasası da önceki haftaya göre yatay kalırken piyasa oyuncuları Nisan ayı için büyük bir değişiklik beklemediklerini aktardı.

Vietnam hurda piyasası durgun ve alımlar hala düşük seviyede yer alsa da bazı tedarikçiler yüksek fiyattan teklif verdi.

SteelOrbis’in edindiği bilgilere göre Vietnam’a verilen Japonya çıkışlı H2 kalite hurda teklifleri geçtiğimiz hafta kaydedilen 372-375$/mt CFR’a kıyasla 375-380$/mt CFR aralığına yükseldi. Vietnam’da ABD çıkışlı HMS I/II 80:20 kalite hurdaya da fazla talep görülmüyor. Söz konusu kalite için 385-390$/mt CFR aralığında yer alan gösterge fiyatlar Vietnamlı alıcıların ithal hurda için fiyat fikirlerinden yüksek seviyede yer alıyor.

Bu hafta Tokyo Körfezi çıkışlı FAS bazındaki H2 kalite hurda fiyatları 51.000 JPY/mt (337$/mt) seviyesinde kaldı.

Sonuç olarak SteelOrbis’in Japonya çıkışlı H2 kalite hurda için referans fiyatı daha önce kaydedilen 50.500-51.500 JPY/mt (333-341$/mt) FOB’a kıyasla 49.500-51.500 JPY/mt (327-340$/mt) FOB aralığına geriledi.

Bangladeş’te ithal hurda alımları, yaklaşan Ramazan ve Kurban bayramları sebebiyle yavaşlarken, fiyatlar çoğu bağlantıda bir miktar yükseldi ve bu yeni fiyat seviyeleri yapılan nadir bağlantılarda teyit edildi. Fiyatlardaki artış genelde konteyner bazlı alımlarda görülürken, dökme hurda piyasasında satışlar durgundu. En az 2.000-3.000 mt Avustralya çıkışı değirmen hurdası geçtiğimiz hafta kaydedilen 415-420$/mt CFR’a kıyasla ortalama 420$/mt CFR seviyesinden alınırken, Avustralya çıkışı HMS I/II 80:20 hurda bağlantısı 400$/mt CFR seviyesinden gerçekleşti. Ayrıca Avustralya çıkışlı P&S hurda teklifleri haftalık bazda 5$/mt artışla 430-435$/mt CFR bandında yer aldı. Öte yandan yaklaşık 2.000 mt Hong Kong çıkışlı P&S hurda alımının geçtiğimiz hafta 432$/mt CFR aralığından yapılan bağlantıya kıyasla hafifçe artarak 435$/mt CFR seviyesinden gerçekleştiği teyit edildi.

Pakistan’da ithal hurda fiyatları çoğunlukla yatay seyretti ya da nadir bağlantılarda hafifçe yukarı yönlü hareket etti. AB/İngiltere çıkışlı konteyner bazlı hurda tekliflerinin çoğu haftalık 5$/mt artışla 420-425$/mt CFR’da kaydedildi. Öte yandan hem AB/İngiltere hem de BAE çıkışlı bağlantıların geçtiğimiz hafta kaydedilen 413-415$/mt CFR bandına kıyasla 418-420$/mt CFR seviyesinden duyuldu. Pakistan ithal hurda piyasasında alımlar likidite sorunlarının devam etmesi ve çoğu müşterinin elektrik faturalarını ödemekle meşgul olması nedeniyle yavaş seyretti.


Etiketler: Hurda Hammaddeler Avrupa 

Benzer Haber ve Analizler

Boston’da rıhtımda teslim P&S kalite hurda fiyatları

29 Nis | Hurda ve Hammadde

Somanath Tripathy: Hindistan’da toplam hurda tüketiminin bu yıl 35,6 milyon mt’a çıkması bekleniyor

29 Nis | Çelik Haberler

Kazakistan’ın hurda ihracat yasağı devam edecek

29 Nis | Çelik Haberler

ABD’de Mayıs ayı hurda fiyatlarının yatay seyretmesi veya hafifçe artması bekleniyor

29 Nis | Hurda ve Hammadde

Meksika’da yerel hurda fiyatları - 17. Hafta, 2024

29 Nis | Hurda ve Hammadde

Boston’da rıhtımda teslim HMS I/II 80:20 kalite hurda fiyatları

29 Nis | Hurda ve Hammadde

Türkiye’de yerel hurda fiyatları değişmedi

26 Nis | Hurda ve Hammadde

Küresel hurda piyasasına bakış: Türkiye’de ithal hurda fiyatları yavaşça yükseliyor, Asya piyasası cansız talep ...

26 Nis | Hurda ve Hammadde

Vietnam hurda piyasası zayıflarken Güney Koreli üreticiler kapasite kullanım oranlarını düşürdü

26 Nis | Hurda ve Hammadde

Tayvan’da ithal hurda fiyatları düştü, stoklar iyi seviyelerde

26 Nis | Hurda ve Hammadde