Küresel hurda piyasasına bakış: Türkiye ve Asya ithal hurda piyasalarında düşüş hız kesmeden devam ediyor

Cuma, 24 Haziran 2022 17:12:17 (GMT+3)   |   İstanbul
       

Türkiye ithal hurda piyasası her bağlantıda ithal hurda fiyatlarının düşmesiyle aşağı yönlü eğilim göstermeye devam ediyor. Bir kaynak, “Fiyatlar 600$/mt CFR seviyesinin altına düşmeye başladığında dip seviyeye ulaştığımızı düşündük, ancak henüz dibi görmedik,” şeklinde konuştu. İhracat sahalarına hurda akışı önemli ölçüde yavaşlamış olsa da, Türk üreticiler henüz tam anlamıyla piyasaya dönmedi. Sonuç olarak Türkiye’de ithal hurda fiyatları düşmeye devam ediyor. Bir satıcı “Toplama fiyatlarındaki yeni düşüşler sebebiyle hurda toplama faaliyetlerinin yavaşlaması sonucu Türkiye ithal hurda piyasasının dibe yakın olabileceğini” düşünüyor. Ancak bir Türk uzun mamul üreticisi, “Türkiye fiyatlarda bir dip arayışında değil, hurda fiyatlarına baskı da uygulamıyor, aksine düşen hurda fiyatları ne satıcı ne de alıcıların işine yarıyor. Sorun hurda fiyatı değil, nihai mamul satışı yapılamaması. Bu yüzden de talep iyileşmezse hurda piyasası da iyileşemez,” şeklinde konuştu. Ayrıca Türk üreticilerin mali durumlarının da gerçekleşmeyen mamul satışları, daralan krediler ve yüksek nihai mamul stokları gibi çeşitli sebeplerden dolayı sıkışık. Haftanın sonunda AB çıkışlı bir diğer hurda bağlantısıyla fiyatlar yeniden düştü ve bunun dip seviye olup olmadığı daha çok konuşulmaya başladı. Türkiye’nin mamul satışlarında neredeyse hiç değişiklik olmadı ve talep de ne mamul ne de hurda fiyatlarının istikrara kavuşmasına yetiyor. Türkiye’de ana sorun çözülmediğinden ithal hurda fiyatlarının zayıf kalmaya devam etmesi bekleniyor. Mevcut şartlar altında deep sea çıkışlı HMS I/II 80:20 hurda fiyatları CFR bazında haftalık %9,09 düşüş kaydetti. Aylık düşüş ise %28,18 seviyesine ulaştı, fiyatlar 315-335$/mt CFR aralığında seyrediyor.

Ayrıca ABD çıkışlı dökme hurda için geleneksel pazarlardan olmayan Hindistan’a da iki bağlantı yapıldığı bildiriliyor. SteelOrbis’in edindiği bilgilere göre, Hindistan, genelde Türkiye’ye satış yapana ABD, AB ve İngiltere gibi çeşitli kaynaklardan her biri 40.000 mt olmak üzere 4-5 kargo aldı. Daha önce AB çıkışlı olarak Çin, Bangladeş ve Vietnam’a bağlantı yapılmıştı.

Geçtiğimiz hafta yayımlanan raporumuzda, ABD’deki piyasa oyuncuları Temmuz ayı hurda fiyatlarının gevşeyeceğini düşünüyordu. İlk beklentiler kesme kalite hurda ile değirmen hurdası fiyatlarının 10-20$/mt ve birinci kalite hurda fiyatlarının ise 41-51$/mt düşmesi yönündeydi ancak geçtiğimiz bir haftalık süre içerisinde pek çok şey değişti. Örneğin son üç gün içerisinde görüşülen bazı kaynaklar, kesme kalite hurda ile değirmen hurdası fiyatlarının 20-41$/mt düşeceğini düşünürken, diğerleri düşüşün 51-61$/mt olabileceğini belirtti. Benzer şekilde, busheling hurdaya yönelik de birbirinden oldukça farklı öngörüler duyuldu ve bazıları fiyatların 51$/mt, bazıları ise en az 76-102$/mt kadar düşebileceğini ifade etti. Temmuz ayında kesme kalite hurda ile değirmen hurdası fiyatlarının keskin düşüşler gösterme ihtimali, Türkiye’ye verilen hurda fiyatlarının düşmeye devam etmesi ve yerel yassı mamul üreticilerinin Temmuz ayında normalin altında hurda alımı yapacağının öngörülmesi gibi faktörlere bağlı. Buna ek olarak düşmeyi sürdüren yassı mamul fiyatları, birçok nihai mamul alıcısının bekle-gör tutumu sergilemesine yol açtı çünkü pek çok alıcı fiyatların dibi gördüğünden emin olana kadar sipariş vermek istemiyor.

Almanya’da yerel hurda fiyatları bu ay da düşmeye devam ediyor. Düşüş oranı ayın başındaki beklentilere kıyasla daha az olsa da piyasa oyuncuları, yaklaşmakta olan tatil sezonu nedeniyle fiyatların daha da gerileyebileceğini düşünüyor. Alman bir kaynak, “Bazı AB ülkelerinde tatil sezonunun başladığı ve diğerlerinde de başlayacağı düşünüldüğünde, üreticiler kapasite kullanım oranlarını düşürecek ve dolayısıyla hurda ihtiyaçları azalacak. Ayrıca dış piyasalara verilen hurda teklifleri yerel fiyatlar üzerinde baskı kuruyor,” dedi. Geleneksel Türk hurda tedarikçilerinden biri HMS I/II 80:20 kalite hurda için Alman bir toplayıcıya 250€/mt DDP Antwerp seviyesinden karşı teklif verdi. Kaynaklar, son fiyat düşüşlerinin ardından Almanya’da hurda akışının neredeyse durduğunu teyit ediyor.

Polonya’da yerel hurda fiyatları SteelOrbis’in beklentileri doğrultusunda bu ay da düşüş kaydetti. Polonyalı bir piyasa kaynağı, “Piyasa aşağı yukarı Türkiye ile aynı durumda; ülkede nihai mamul talebi yok. Bazı üreticiler bakım çalışmaları kisvesi altında üretimlerine ara veriyor ancak ardında yatan asıl sebep satış olmaması,” dedi. Bu nedenle Polonyalı üreticilerin hurda alım tonajları bu ay bir kez daha gerileyerek fiyatların sertçe düşmesine yol açtı. Söz konusu ayda, ülkede yerel HMS I kalite hurda fiyatları 460-470€/mt DAP aralığına kıyasla 130€/mt düşerek 330-340€/mt DAP aralığına geriledi. Bundle hurda gibi yüksek kalite hurda fiyatlarının ise üreticiye bağlı olarak şu an yaklaşık 340-350€/mt DAP aralığında yer aldığı belirtiliyor.

Japonya’nın başlıca elektrik ark ocaklı üreticisi Tokyo Steel, bu hafta toplam 2.000-4.000 JPY/mt olmak üzere üst üste üç kez fiyat düşüşü açıkladı. Şirket müşteri teslim H2 kalite hurda alış fiyatlarını 21 Haziran’da 54.000-55.000 JPY/mt (399-407$/mt) aralığına indirdi ve haftayı 53.000-54.000 JPY/mt (393-401$/mt) ile kapadı. Üretici, haftanın ortasında hurda alış fiyatlarını yalnızca Utsunomiya tesisi için düşürdü. Tokyo Steel’in shindachi hurda fiyatları da 55.000-57.000 JPY/mt (408-423$/mt) aralığına geriledi. Güney Koreli üreticiler ithal alımlardan bir kez daha uzak dururken, Vietnamlı alıcılar da Japonya çıkışlı fiyatların çok yüksek olduğunu düşündükleri ve hurda alımlarına pek ilgi göstermedikleri için Japon tedarikçilerin ihracat seçenekleri azaldı. Sonuç olarak, Japonya hurda piyasası küresel pazara benzer şekilde aşağı yönlü baskı altında.

Vietnam çelik piyasasında satışlar ve talep durgun kaldığı için ithal hurda fiyatları düşmeye devam etti. Bir kaynak, “Buradaki durum küresel trendle benzer. Talep zayıf ve fiyatlar düşüyor, dolayısıyla Vietnamlı alıcılar pek bağlantı yapmıyor,” şeklinde konuştu. Vietnam çelik piyasası, Çin’deki olumsuz gelişmelerden etkilendi. Aynı kaynak, “Bugün vadeli fiyatlarda biraz iyileşme görülse de, bunun piyasayı olumlu etkilemeye yeteceğini sanmıyorum,” ifadelerini kullandı. Bu hafta Vietnam’da ithal hurda fiyatları ürünün menşeine bağlı olarak çoğunlukla 20-30$/mt düştü ve bazı satıcılar bağlantı yapmayı başardı. Öte yandan, piyasa görünümü müşteriler karşı tekliflerini daha da düşürdüğü için olumsuz kaldı. SteelOrbis’in edindiği bilgilere göre, AB’den Vietnam’a bir HMS I/II 80:20 kalite hurda satışı 400$/mt CFR seviyesinden yapıldı. Vietnam’a Japon tedarikçiler tarafından H2 kalite hurda için verilen teklifler haftalık 25$/mt düşüşle 425-435$/mt CFR aralığına geriledi.

Tayvan hurda piyasası bağlantılar açısından durgun olmaya devam etti. Geçtiğimiz bir haftalık süre içerisinde, Tayvan’a ABD’den verilen hurda teklifleri sertçe düşerken, Japon tedarikçiler tarafından verilen teklifler yalnızca 5$/mt geriledi. Ancak, Japon tedarikçilerin teklifleri diğer fiyatlara kıyasla hala çok pahalı olarak değerlendiriliyor. Tayvanlı bir piyasa kaynağı, “Tedarikçi bölgelerden pek fazla teklif almadık. Piyasa özellikle bugün çok durgun,” şeklinde konuştu. Bu hafta ABD’den Tayvan’a konteyner bazlı HMS I/II 80:20 kalite hurda için verilen en düşük teklif, geçtiğimiz hafta 425$/mt CFR seviyesinden yapılan satışa kıyasla 380$/mt CFR seviyesinde yer aldı. Öte yandan, Japonya’dan Tayvan’a H1/2 50:50 kalite dökme hurda için verilen teklifler, geçtiğimiz hafta 440$/mt CFR seviyesinden yapılan bağlantıya kıyasla yalnızca 5$/mt düşerek 435$/mt CFR seviyesine geriledi.

Güney Koreli üreticiler, yerel hurda fiyatları kademeli bir şekilde düştüğü ve bu düşüşün devam etmesi beklendiği için ithal hurdaya pek talep göstermiyor. Başlıca Güney Koreli bir üreticiden bir kaynak, “Yerel hurda fiyatları daha da hızlı bir şekilde düşmeye devam edecek gibi görünüyor ve fiyatlar desteklenmeseydi, bu düşüş daha hızlı olabilirdi. Dolayısıyla eğer fiyatlar artık destek göremez hale gelirse, yerel hurda alım fiyatlarımızı daha hızlı düşüreceğiz ve bu nedenle ithal hurda ihtiyacımız oldukça azalır,” şeklinde konuştu. SteelOrbis’in edindiği bilgilere göre, Tokyo Körfezi çıkışlı H2 kalite hurda fiyatları 52.000 JPY/mt, yani 50$/mt navlun ücretiyle birlikte 435$/mt CFR Güney Kore seviyesinde yer alıyor. Güney Kore’ye ABD’nin Batı Kıyısı’ndan verilen HMS I kalite hurda teklifleri yaklaşık 390-400$/mt CFR aralığında yer alırken, bazı kaynaklar geçen haftaki fiyat değerlendirmesi olan 450$/mt CFR’a kıyasla bugün 380$/mt CFR seviyesinden dahi teklif verildiğini belirtti.

Böylece, SteelOrbis’in Japonya çıkışlı H2 kalite hurda için referans fiyatı haftalık ortalama 1.000 JPY/mt veya kur dalgalanmaları göz önüne alındığında 13$/mt düşüşle 52.000 JPY/mt (385$/mt) FOB seviyesinde yer almaya başladı.

Geçtiğimiz bir haftalık süre içerisinde, Bangladeş’te ithal hurda fiyatları özellikle konteyner bazlı hurdalar için keskin düşüşler gösterdi. Ancak ülkenin birçok bölgesindeki yoğun yağışlar talebi zayıflattığı ve üretim de yüksek elektrik fiyatları ile yerel para biriminin değer kaybetmesi sonucu azaldığı için, neredeyse hiç bağlantı yapılmadı. İngiltere’den Bangladeş’e konteyner bazlı değirmen hurdası için verilen teklifler haftalık 65$/mt düşüşle 460-465$/mt CFR aralığına geriledi. Bunun yanı sıra, İngiltere ve AB çıkışlı HMS kalite hurda teklifleri ise geçen hafta kaydedilen 480-500$/mt CFR aralığına kıyasla 420-425$/mt CFR aralığında yer almaya başladı. Aynı zamanda ABD ve Avrupa çıkışlı HMS kalite hurda için gösterge tekliflerin geçtiğimiz hafta kaydedilen 400-410$/mt CFR aralığına kıyasla 395-400$/mt CFR’dan duyulduğu, 380$/mt CFR ve altından da bazı teklifler olduğu belirtiliyor.


Benzer Haber ve Analizler

Türkiye deep sea hurda fiyatlarında artışa hazır mı?

14 May | Hurda ve Hammadde

Assofermet: Nisan ayında hurda fiyatları İtalya ve küresel piyasada yatay seyretti

13 May | Çelik Haberler

New York’ta konteyner bazlı P&S kalite hurda fiyatları

13 May | Hurda ve Hammadde

New York’ta konteyner bazlı HMS I/II 80:20 kalite hurda fiyatları

13 May | Hurda ve Hammadde

Los Angeles’ta konteyner bazlı P&S kalite hurda fiyatları

13 May | Hurda ve Hammadde

Los Angeles’ta konteyner bazlı HMS I/II 80:20 kalite hurda fiyatları

13 May | Hurda ve Hammadde

ABD’nin Ohio Vadisi’nde Mayıs ayı hurda fiyatları farklı seyirler izledi

13 May | Hurda ve Hammadde

Meksika’da yerel hurda fiyatları - 19. Hafta, 2024

10 May | Hurda ve Hammadde

Küresel hurda piyasasına bakış: Türkiye hurda piyasası üreticilerin isteksizliği nedeniyle zayıflarken Asya’nın ...

10 May | Hurda ve Hammadde

Türkiye’de yerel hurda fiyatları üst sınırdan gevşedi

10 May | Hurda ve Hammadde