Karadeniz çıkışlı pik demir fiyatları azalan arza rağmen daha da düşerken teklifler Asya’da yoğunlaştı

Cuma, 28 Temmuz 2023 17:31:53 (GMT+3)   |   İstanbul
       

Karadeniz çıkışlı pik demir fiyatları, kritik satış rotalarında düşen karşı tekliflerin ve hurda fiyatlarındaki düşüşlerin yarattığı baskı altında kalırken İtalya ve Türkiye’de talep zayıf kaldı. Asya piyasası ise tedarikçilerin ana rotası oldu.  

SteelOrbis’in Karadeniz çıkışlı pik demir için referans fiyatı, alt sınırdan 10$/mt düşüşle 320-350$/mt FOB seviyesinde yer almaya başladı.

Bu hafta Rusya’da yaptırım uygulanan bir üreticinin 30.000 mt’luk pik demiri 330$/mt CFR’dan Türkiye’ye sattığı duyulsa da bu bilgi henüz doğrulanmadı ve satıcıya yakın olan bazı kaynaklar, bunun Türkiye’deki büyük ithalatçılardan birinin verdiği karşı teklif fiyatı olduğunu ve satıcının satıştan vazgeçip Asya piyasasına yöneldiğini düşünüyor. Türkiye merkezli bir kaynak, “Maalesef Türkiye piyasası Çin piyasası kadar iyi durumda değil,” şeklinde konuştu. Türkiye’de Karadeniz çıkışlı pik demir için kabul edilebilir seviyenin 340$/mt CFR olduğu, bunun da yaklaşık 320$/mt FOB’a denk geldiği düşünülüyor. Rusya ve Donbass’tan Türkiye’ye verilen pik demir teklifleri 350-360$/mt CFR aralığından duyuldu, bu da müşteriler tarafından çok yüksek bulundu.

Karadeniz çıkışlı pik demir tedarikçileri için önemli piyasalardan biri olan İtalya’da ise alımlar yaz tatili yaklaştığı ve beklentilerin olumsuz olması nedeniyle yavaş kaldı. Rusya’dan 380-385$/mt CFR ya da 350$/mt FOB’dan teklif verilirken kabul edilebilir seviye 370$/mt CFR’ın çok üzerine çıkmadı. Piyasa oyuncuları limanlardaki stok seviyesinin artmasının ve yeni gemilerin boşaltılmasında yaşanan gecikmelerin tedarikçilere fazladan baskı uyguladığını belirtti.

Öte yandan Asya piyasasında Çinli alıcılar Tangshan’da yüksek fırınların durdurulmasını ve yükselen çelik fiyatlarını hesaba katarak karşı teklif seviyelerini artırdı. Hafta sonunda Çin’den verilen en yüksek karşı teklifler 380-385$/mt CFR (320$/mt FOB Karadeniz) seviyesinde yer aldı. Bir piyasa oyuncusu, “Piyasada ucuz malzeme bulamıyoruz ama bu hafta Çin 315-320$/mt FOB’dan yaptığı sorgularla piyasaya giriş yapmaya başladı,” şeklinde konuştu. SteelOrbis’in daha önce bildirdiği üzere Rusya’nın Uzak Doğu kıyılarından yapılan en son pik demir satışları 380-390$/mt CFR Tayvan seviyesinde yer almıştı.

Bununla birlikte Hindistan’ında yakın zamanda pik demir ithalatına devam etmesi bekleniyor. Son zamanlarda yerel satışlarda toparlanma olduğu için Hint üreticiler 440$/mt FOB’un altından ihracat yapmaya hazır değil ve 380-390$/mt CFR’dan Karadeniz çıkışlı fiyatların kabul edilebilir olduğu düşünülüyor.


Benzer Haber ve Analizler

Türkiye’nin pik demir ithalatı Ocak-Mart döneminde %50,7 arttı

15 May | Çelik Haberler

ArcelorMittal Kryvyi Rih modernizasyon çalışmaları sayesinde Nisan ayında üretimini artırdı

14 May | Çelik Haberler

Rusya çıkışlı pik demir fiyatları son bağlantılarda arttı, arz baskısı kademeli olarak hafifliyor

13 May | Hurda ve Hammadde

Pik demir alıcıları Brezilyalı ihracatçıların fiyat artışlarına direniyor

13 May | Hurda ve Hammadde

Ukraynalı Zaporizhstal’in pik demir ve ham çelik üretimi Ocak-Nisan döneminde yükseldi

13 May | Çelik Haberler

Ukrayna’nın pik demir üretimi Ocak-Nisan döneminde %25,1 yükseldi

10 May | Çelik Haberler

Brezilya’nın pik demir ihracatı Nisan ayında düştü

10 May | Çelik Haberler

Rusya çıkışlı pik demir fiyatları yükseldi, alıcıların direnci sürüyor

03 May | Hurda ve Hammadde

Kardemir’in net kârı 2023 yılında artarken satış geliri azaldı

03 May | Çelik Haberler

Brezilya çıkışlı pik demir fiyatları ABD’ye gerçekleştirilen bağlantılarda beklendiği üzere yükseldi

02 May | Hurda ve Hammadde