Demir cevheri fiyatları haftaya düşüşle başladı

Pazartesi, 23 Mayıs 2016 17:22:08 (GMT+3)   |   İstanbul
       

Geçtiğimiz hafta 53,5-56,5$/mt CFR Çin aralığında seyreden %62 tenörlü demir cevheri fiyatları, bu haftaya geçtiğimiz cuma gününe kıyasla 2,5$/mt azalarak 52,5-53$/mt CFR Çin aralığında başladı. Çin'in Xinhua Haber Ajansı'nın yayımladığı habere göre, 16 Mayıs itibarıyla Çin'in başlıca 33 limanında demir cevheri stokları  9 Mayıs’ta kaydedilen stok seviyesine kıyasla 870.000 mt veya %0,92 düşüşle 93,57 milyon mt seviyesinde kaydedildi.

Çin vadeli işlemler borsasında gözlenen düşüşlerin ve Çin iç piyasasında mamul fiyatlarındaki gerilemelerle birlikte değer kaybeden Çin çıkışlı kütük fiyatlarının etkisiyle, demir cevheri fiyatları mayıs ayının başından bugüne yaklaşık %19 değer kaybetti. Geçtiğimiz bir haftalık süre içerisinde Çin vadeli işlemler borsasında geçici bir toparlanma gözlenmesi sonucu Çin’de cevher alım faaliyetlerin bir miktar artmasıyla, mayıs ayının ilk iki haftasında düşüş trendinde olan demir cevheri fiyatlarında söz konusu hafta bir miktar iyileşme gözlenmişti. Ancak Çin’de vadeli işlemler borsası bu haftaya da düşüşle başladı ve hem Çin iç piyasasında hem de ihracat tekliflerinde mamul ve yarı mamul fiyatlarında düşüşler gözlendi. Böylelikle cevher fiyatlarında gözlenen kısa süreli iyileşme son bularak fiyatlar bu haftaya düşüşle başladı. Önümüzdeki dönemde ise, Çin iç piyasasında ve limanlarında yarı ve nihai mamul stoklarının yüksek olması sebebiyle Çinli ham çelik üreticilerinin cevher taleplerinde ciddi bir artış beklenmemekte ve global cevher arzındaki fazlalık göz önünde bulundurulduğunda demir cevheri fiyatlarının dalgalı bir seyirle birlikte değer kaybetmeye devam edeceği öngörülmektedir.
 
Analistler ise global piyasalarda cevher sevkiyatlarındaki artışa dikkat çekerek Çin limanlarındaki cevher tonajının önümüzdeki dönemde artmaya devam edeceğini ifade ediyor. Avustralya Sanayi Bakanlığı yaptığı açıklamada, 2016 yılında Avustralya ve Brezilya’nın geçen yılki 1,13 milyar mt seviyesinden artışla toplam 1,24 milyar mt ihraç edeceğini ve Avustralya’nın önde gelen madenleri ile daha küçük ölçekli olan rakiplerinin üretimlerini arttırdıklarını belirtti. Avustralyalı madenci Atlas Iron yaptığı açıklamada bu yılın ilk üç ayında rekor seviyede ihracat sevkiyatı yaptığını aktarırken, China Merchants Futures şirketinden analist Zhao Chaoyue Çin’de yüksek tonajlı demir cevheri sevkiyatlarının hiç sekteye uğramadan devam edeceğini ve limanlardaki demir cevheri stoklarının artmayı sürdüreceğini belirtti. Bu kapsamda, global cevher sevkiyatlarındaki bu artışın Çin’de talebin zayıflaması sonucu önümüzdeki dönemde fiyatlara olan baskının artmasına neden olacağı öngörülüyor.


Benzer Haber ve Analizler

Günlük demir cevheri fiyatları CFR Çin - 26 Nisan 2024

26 Nis | Hurda ve Hammadde

Çin’de başlıca vadeli çelik ve hammadde fiyatları - 26 Nisan 2024

26 Nis | Uzun Ürünler ve Kütük

Kumba Iron Ore’un demir cevheri üretimi ve satışları birinci çeyrekte azaldı

26 Nis | Çelik Haberler

Vale’nin net kârı 2024’ün ilk çeyreğinde geriledi

26 Nis | Çelik Haberler

Meksika’nın demir cevheri ithalat değeri Şubat ayında %110 arttı

26 Nis | Çelik Haberler

Demir cevheri fiyatları haftalık bazda yükselirken tatilin ardından daha fazla hareketlilik bekleniyor

25 Nis | Hurda ve Hammadde

Çin’de başlıca vadeli çelik ve hammadde fiyatları - 25 Nisan 2024

25 Nis | Uzun Ürünler ve Kütük

Fortescue’nun demir cevheri sevkiyatları Mart’ta aylık bazda rekor kırdı

25 Nis | Çelik Haberler

Günlük demir cevheri fiyatları CFR Çin - 24 Nisan 2024

24 Nis | Hurda ve Hammadde

Anglo American’ın demir cevheri üretimi birinci çeyrekte %9,4 yükseldi

24 Nis | Çelik Haberler