Brezilya çıkışlı pik demir fiyatları ABD’ye yapılan yeni bağlantıda değişmedi

Çarşamba, 26 Temmuz 2023 14:18:50 (GMT+3)   |   İstanbul
       

Brezilya çıkışlı pik demir fiyatları geçtiğimiz hafta görülen artışın ardından bu hafta nispeten sabit kaldı. Bu seyir ABD’ye yapılan yeni bir bağlantıyla da teyit edildi. ABD’de Ağustos ayı hurda fiyatlarının yatay seyredeceği ve Brezilya çıkışlı pik demir arzının düşeceği yönündeki beklentiler en azından ilerleyen günlerde fiyatların çok daha fazla gevşemesini engelleyebilir.

Brezilya çıkışlı 55.000 mt yüksek fosfor içerikli pik demir bağlantısı yakın zaman önce Eylül sevkiyatlı olmak üzere 400$/mt FOB’dan yapıldı. Geçtiğimiz haftanın başında bir önceki bağlantı 404$/mt FOB’dan gerçekleştirilmişti. Ancak kaynaklar, yeni bağlantı fiyatına bir öncekinde olduğu gibi ilave finansman maliyetleri dahil edilmediği için bu seviyenin sabit kaldığını düşünüyor. Yaklaşık 430$/mt CFR veya hafifçe altına denk gelen yeni satışta kargo, ABD’ye sevk edilecek.

Bir tüccar, “Minas Gerais’te yer alan üreticiler baskı altında olduğu için fiyatlarda daha fazla düşüş olmamasını umuyor. Arzda sıkıntı var, dolayısıyla piyasanın istikrar kazanmaya başlaması bekleniyor. Ancak küresel çelik talebinin iyileşeceğini düşünmüyorum,” dedi. Brezilyalı bazı pik demir üreticileri daha düşük seviyelerden satış yapmak istemediği ve üretimini azaltmak zorunda kaldığı için Eylül sevkiyatlı tekliflerini geri çekti. Avrupalı bir kaynak, “Üreticilerin hedef fiyatları önceden 410-415$/mt FOB bandında yer alıyordu. Ancak fiyatlar şu an 400$/mt FOB’da sabit kalmış olsa da tedarikçiler fiyatlar daha da gevşeyebileceği için satış yapmak istemiyor,” şeklinde konuştu.

Bazı kaynakların beklentileri kötümser olmaya devam etti ve bu kaynaklar, ABD’de sıcak rulo sac talebinin cansız seyri ve Türkiye’de ithal hurda fiyatlarının daha da gevşemesi sebebiyle pik demir piyasasının görünümünün fazla toparlanmayabileceğini söyledi. Avrupalı bir tüccar, “Türkiye’de hurda fiyatlarındaki düşüş sürecekmiş gibi duruyor. Görüştüğümüz ABD’li üreticiler [Ağustos ayı] hurda fiyatlarında 20-30$/mt düşüş beklediklerini söylüyor,” ifadelerini kullandı.


Benzer Haber ve Analizler

Brezilya çıkışlı pik demir fiyatları yatay seyrederken Rusya çıkışlı fiyatlar gevşedi

17 May | Hurda ve Hammadde

Türkiye’nin pik demir ithalatı Ocak-Mart döneminde %50,7 arttı

15 May | Çelik Haberler

ArcelorMittal Kryvyi Rih modernizasyon çalışmaları sayesinde Nisan ayında üretimini artırdı

14 May | Çelik Haberler

Rusya çıkışlı pik demir fiyatları son bağlantılarda arttı, arz baskısı kademeli olarak hafifliyor

13 May | Hurda ve Hammadde

Pik demir alıcıları Brezilyalı ihracatçıların fiyat artışlarına direniyor

13 May | Hurda ve Hammadde

Ukraynalı Zaporizhstal’in pik demir ve ham çelik üretimi Ocak-Nisan döneminde yükseldi

13 May | Çelik Haberler

Ukrayna’nın pik demir üretimi Ocak-Nisan döneminde %25,1 yükseldi

10 May | Çelik Haberler

Brezilya’nın pik demir ihracatı Nisan ayında düştü

10 May | Çelik Haberler

Rusya çıkışlı pik demir fiyatları yükseldi, alıcıların direnci sürüyor

03 May | Hurda ve Hammadde

Kardemir’in net kârı 2023 yılında artarken satış geliri azaldı

03 May | Çelik Haberler