Avrupa çıkışlı hurda fiyatlarının artması diğer bölgeler için de beklentileri yükseltti

Salı, 14 Kasım 2023 18:03:53 (GMT+3)   |   İstanbul
       

Bugün Türkiye hurda ithalat piyasasında birçok AB çıkışlı bağlantı duyuldu ve fiyatların daha önce kaydedilenlere kıyasla arttığı gözlendi. Sonuç olarak hurda tedariki yapan diğer bölgelerin fiyatları için beklentiler yükseldi ancak piyasa oyuncularının son fiyat artışına yönelik farklı düşünceleri var. 

İzmir’de bulunan bir üretici İngiltere çıkışlı HMS I/II 80:20 kalite hurdayı 379$/mt CFR, değirmen hurdası ve bonus kalite hurdayı ise 404$/mt CFR seviyesinden satın aldı. Bağlantı 10 Kasım tarihinde gerçekleştirildi.

Türkiye’de iki adet AB çıkışlı hurda bağlantısı daha yapıldı. İzmir merkezli bir üretici Almanya çıkışlı HMS I/II 80:20 kalite hurdayı 375$/mt CFR ve Hollanda çıkışlı aynı kalite hurdayı yine 375$/mt CFR’dan satın aldı. Böylece AB çıkışlı hurda fiyatları 4,5$/mt artış gösterdi.

Şu anda ülkeye verilen Romanya çıkışlı HMS I/II 80:20 kalite hurda fiyatları 360-363$/mt CFR aralığında yer alıyor. Öte yandan İtalya ve Fransa çıkışlı söz konusu kalite hurda için kabul edilebilir fiyat 370-375$/mt CFR aralığından duyuldu. Iskenderun merkezli bir üreticininse Fransa çıkışlı kargoda HMS I/II 80:20 kalite hurdaya 373$/mt CFR ve P&S kalite hurdaya 393$/mt CFR ödediği öğrenildi.

Bugün Avrupalı bir hurda tedarikçisi, “Türk üreticiler, yaklaşık 20 günlük tatil dönemi öncesinde Aralık sevkiyatlarına yönelik alımlarını tamamlamaya çalışıyor. Tatil dönemi ve kış ayları sebebiyle arzın düşmesi bekleniyor,” dedi. Avrupa’da hurda ihracat sahalarının toplama fiyatlarının 305€/mt DAP seviyesine çıkmasıyla, sahalara olan akış hızlanmış gibi görünüyor. Bir kaynak, “Mevcut toplama fiyatları ilgi gördü ve bazı alt toplayıcıları ikna etmek artık daha kolaylaştı,” şeklinde konuştu. SteelOrbis, yeni yıl öncesinde stoklarını azaltmamak için direnen bazı alt toplayıcıların satışlar yaptığını teyit etti. Öte yandan piyasada acele etmeden kargo arayışında olan alıcılar da bulunuyor. Başlıca Türk üreticilerden birine yakın bir kaynak, “ABD’den 385-390$/mt CFR bandından teklifler veriliyor. Ancak ABD çıkışlı fiyatların yaklaşık 385$/mt CFR’a dahi çıkmasını beklemiyorum. Mevcut alım döneminin zirve seviyesi yaklaşık 380$/mt CFR olacak,” ifadelerini kullandı. ABD ve AB çıkışlı hurda satıcılarından biri, deep sea hurda için zirve seviyenin yaklaşık 380-383$/mt CFR olabileceğini ve sonrasında piyasanın yatay seyre geçebileceğini düşündüğünü ifade etti. Türk üreticilerin resmi yerel inşaat demiri fiyatları 580-585$/mt fabrika çıkışı aralığında yer alıyor ve inşaat demiri talebi halen cansız seyrediyor. Hurda fiyatlarının inşaat demiri talebi toparlanmadan daha da artması çelik piyasasındaki dengeleri altüst edebilir. Öte yandan ithal kütük arzındaki sıkıntı da Türkiye piyasasını olumsuz etkileyerek bazı durumlarda daha yüksek seviyelerin kabul görmesine yol açıyor. Bununla birlikte Türkiye yassı mamul piyasası güçlü seyrediyor. Üreticiler hem iç hem de dış piyasalara satışlar yaparken iç piyasaya verilen tekliflerin yatay seyrettiği ve dış piyasalara verilen tekliflerin ise yükseldiği görülüyor. Son zamanlarda Malezya’dan slab için iki bağlantı gerçekleştirildi. Piyasada daha ucuz alternatifler olmasa da Türk üreticiler slabı hurdayı ikame etmek için değil sıcak rulo sac kapasitelerini artırmak için satın alıyor.    


Etiketler: Hurda Hammaddeler Türkiye Avrupa 

Benzer Haber ve Analizler

Meksika’da yerel hurda fiyatları - 22. Hafta, 2024

31 May | Hurda ve Hammadde

Küresel hurda piyasasına bakış: Türkiye ve Asya’da fiyatlar düşük seyretti

31 May | Hurda ve Hammadde

İtalya’da yerel hurda fiyatları 5-15€/mt düştü, çelik üreticileri daha düşük fiyatları hedefliyor

31 May | Hurda ve Hammadde

Haftanın sonunda yapılan bağlantıların ardından Türkiye hurda piyasası yeniden sessizliğe gömüldü

31 May | Hurda ve Hammadde

Vietnam’da ithal hurda fiyatları hafifçe geriledi

31 May | Hurda ve Hammadde

Tayvan’da ithal hurda fiyatları gevşedi, görünüm negatif

31 May | Hurda ve Hammadde

Tokyo Steel Kansai bölgesinde açtığı yeni toplama sahası için fiyatlarını açıkladı

31 May | Hurda ve Hammadde

Bangladeş’te ithal hurda fiyatları tedarikçiye göre farklılık gösterdi

30 May | Hurda ve Hammadde

Tayvan yerel piyasasında hurda fiyatları - 22. Hafta, 2024

30 May | Hurda ve Hammadde

Japonya’nın hurda ihracatı Ocak-Nisan döneminde %7,4 düştü

30 May | Çelik Haberler