Asya ithal hurda piyasasında fiyatlardaki artış kabul gördü

Cuma, 17 Temmuz 2020 16:17:46 (GMT+3)   |   İstanbul
       

Bu hafta Asya hurda piyasasında tedarikçiler fiyatlarını yükseltti ve bu artış Güney Kore, Tayvan ve Vietnam gibi temel alıcı ülkelerdeki alıcıların hemen hemen hepsinden kabul gördü. Türkiye’de ithal hurda fiyatlarının artması ve Asya’da inşaat demiri ile kütük piyasalarının pozitif görünümü sonucu Asyalı hurda alıcılar fiyatlardaki artışı kabul etmeye karar verdi. Öyle ki fiyatların daha da artabileceği düşünülüyor.

Güney Koreli alıcılar fiyat artışlarına direnç gösterdi, karşı teklifleri halen düşük

SteelOrbis’in daha önce belirttiği gibi, Japonya’dan Güney Kore’ye 23.000 JPY/mt FOB seviyesinden hurda satışı gerçekleşti. Bu seviye hem bu haftanın başında Hyundai’nin verdiği karşı tekliflerin 1.000 JPY/mt üzerinde hem de 10.000 mt’luk küçük tonajlı bir bağlantının gerçekleştiği fiyat ile aynı. Bu fiyat ayrıca geçtiğimiz Cuma günü duyulan ve o zaman henüz bağlantıya dönüşmeyen gösterge fiyat seviyesiyle doğru orantılı. Bugün, bazı piyasa kaynakları Güney Kore’de 23.000 JPY/mt FOB seviyesinden birden faza Japonya çıkışlı hurda bağlantısı gerçekleştiğini belirtiyor ve bu durum ülkedeki mevcut alım fiyatını yansıtıyor.

Öte yandan, Japonya’da çoğu büyük çelik üreticisi H2 hurda için halen 22.000-22.500 JPY/mt aralığında karşı teklif veriyor. Ülkede hurda alımları ise zayıf. Piyasa oyuncuları yakın zamanda Japonya’da daha yüksek kalite değirmen hurdası alımlarının artmasını bekliyor. Bu kalite için fiyatlar 25.000-25.500 JPY/mt FOB bandında.

Bu hafta, farklı pazarlara yapılan satışlar dikkate alındığında, Japonya çıkışlı H2 hurda için satış fiyatları 23.000-24.000 JPY/mt FOB bandına yükseldi. Güney Kore’ye yapılan satışlar, en düşük fiyat seviyelerinden yapılan satışlar arasında yer aldı.

Tayvanlı alıcılar Japonya ve ABD’den daha yüksek fiyatlardan hurda aldı

ABD’den Tayvan’ın güneyine yapılan son konteyner bazlı HMS I/II 80:20 hurda satışları 237-238$/mt CFR bandından gerçekleşti. Bu fiyat geçtiğimiz hafta yapılan bağlantıların 230-235$/mt CFR aralığına kıyasla daha yüksek. Ama şu sıralar teklifler 240$/mt CFR seviyesine çıktı ve 238$/mt CFR seviyesinden alım yapmanın mümkün olmadığı belirtiliyor.

Japonya’dan Tayvan’a yapılan son HMS I/II 50:50 hurda satışı 254$/mt CFR seviyesinden gerçekleşirken, teklifler ise 255-260$/mt CFR bandına yükseldi. Daha önceki bağlantılara bakıldığında, 5-9$/mt daha düşük fiyattan yapıldıkları gözleniyor. İthalatçılardan biri, “Şimdi, alıcılar bekle gör politikası izlemeye karar Verdi. Talep inşaat demiri için çok kötü değil, bu yüzden hurda fiyatlarında yeni artışlar da olabilir,” dedi.

Tayvan’da hurda kullanıcıları, Çin’in yüksek fiyatlardan aktif bir şekilde kütük almasından sonra inşaat demiri ve kütük piyasalarında görünümün daha iyi olduğunu belirtti.

Vietnam, Çin’deki kütük talebini görerek hurda alımı yapıyor

Bu haftanın sonunda Vietnam’da yapılan son Japonya çıkışlı hurda alımları 250-255$/mt CFR ve biraz üzerinden, 260$/mt CFR seviyesinden gerçekleşmişti. Bu fiyatlarda geçen hafta açıklanan artışın alıcılar tarafından kabul gördüğüne işaret ediyor. Daha önce bağlantılar genelde 250$/mt CFR seviyesinin altından yapılmıştı. Müşteriler alım yapmaya istekli ve diğer ülkelerden verilen tekliflerin daha yüksek olması sebebiyle, Japonya’dan alım yapmayı tercih ediyor.

Piyasa kaynakları Çin’de ithal kütüğe, özellikle de Vietnam çıkışlı kütüğe, olan talebin artmasının hurda fiyatlarını desteklediğini belirtiyor. Çin’e yapılan kütük satışlarının çoğu Vietnam’ın yüksek fırınlı tedarikçilerinden gerçekleşse de, yine de bu satışlar Vietnam piyasasının görünümünü olumlu etkiliyor. 


Benzer Haber ve Analizler

Pakistan’da ithal hurda fiyatları çoğunlukla yatay seyrederken karşı teklifler gevşedi

02 May | Hurda ve Hammadde

Hindistan’da ithal hurda fiyatları alımların yavaşlamasıyla hafifçe düştü

02 May | Hurda ve Hammadde

Türkiye’nin hurda ithalatı Ocak-Mart döneminde %7,8 yükseldi

02 May | Çelik Haberler

IREPAS hammadde tedarikçileri komitesi: Piyasa toparlanma konusunda iyimser

30 Nis | Çelik Haberler

Somanath Tripathy: Hindistan’da toplam hurda tüketiminin bu yıl 35,6 milyon mt’a çıkması bekleniyor

29 Nis | Çelik Haberler

Boston’da rıhtımda teslim P&S kalite hurda fiyatları

29 Nis | Hurda ve Hammadde

Kazakistan’ın hurda ihracat yasağı devam edecek

29 Nis | Çelik Haberler

ABD’de Mayıs ayı hurda fiyatlarının yatay seyretmesi veya hafifçe artması bekleniyor

29 Nis | Hurda ve Hammadde

Meksika’da yerel hurda fiyatları - 17. Hafta, 2024

29 Nis | Hurda ve Hammadde

Boston’da rıhtımda teslim HMS I/II 80:20 kalite hurda fiyatları

29 Nis | Hurda ve Hammadde